Доступність посилання

ТОП новини

Потепління в німецько-американських відносинах


Надія Кандиба Потепління в німецько-американських відносинах

Німеччина, 18 червня 2003 - Льодниковий період у німецько-американських відносинах, судячи з усього, минув. Міністр закордонних справ Німечччини Йошка Фішер залишився задоволений своїм візитом до США.

Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Йошка Фішер та держсекретар США Колін Павелл розсталися друзями. Крім того, Павелл продемонстрував не тільки своє приязне ставлення до німців, але також дав зрозуміти, що йому до смаку й німецьке пиво. Він віддав Йошці Фішерові ящик порожніх пляшок з-під пива, яке Павелл отримав у дарунок від німецького міністра під час візиту до Берліна в травні цього року. Держсекретар США попросив “друга Йошку”, як він назвав свого німецького колегу, знову наповнити порожню тару. На запитання першої програми німецького телебачення “ARD”, який сорт пива так сподобався Коліну Павеллу, Фішер відповів:

“Я не можу назвати його, оскільки це порушить принципи “ARD” про рекламу. Я можу сказати тільки те, що йдеться про пиво в пляшках з пробками, які можна знову закривати. Павелл знає це пиво ще з часів служби в армії.” Держсекретар США може не сумніватися в тому, що незабаром він отримає замовлене ним німецьке пиво, однак відсилати солдатів у Ірак без відповідного мандату ООН Німеччина й надалі відмовляється. Натомість, як повідомив Фішер, Берлін пропонує надати гуманітарну та економічну допомогу для відбудови Іраку. Крім Павелла, під час перебування у Вашингтоні Йошка Фішер зустрівся також з віце-президентом США Діком Чейні та радником глави Білого дому з питань національної безпеки Кондолізою Райс. Підбиваючи підсумки переговорів, Фішер сказав:

“Атмосфера під час зустрічей була дуже доброю та відвертою. Ми говорили передусім про кризи в Афганістані та на Близькому Сході. Незважаючи на різне ставлення до війни проти Іраку, ми були єдиної думки, що треба зробити все можливе, щоб забезпечити мир у Перській затоці.” Попри те, що у німецько-американських відносинах знову спостерігається потепління, питання можливого візиту до США канцлера Німеччини поки що не порушувалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG