Доступність посилання

ТОП новини

Пiд час вiйськових навчань у четвер загинув один вiйськовослужбовець, четверо отримали тяжкi, семеро легшi поранення внаслiдок вибуху мiни на полiгонi неподалiк мiста Кралево, що в центральнiй Сербiї


Михайло Рамач Пiд час вiйськових навчань у четвер загинув один вiйськовослужбовець, четверо отримали тяжкi, семеро легшi поранення внаслiдок вибуху мiни на полiгонi неподалiк мiста Кралево, що в центральнiй Сербiї

Белград, 18 липня 2003 – Iнцидент стався пiд час навчань. Мiнiстр оборони Борис Тадич стверджує, що трагедiю спричинила недбалiсть командувачiв і винуватцi нестимуть вiдповiдальнiсть. Слiдство термiново має з’ясувати, як у солдатських руках замiсть зброї, яка використовується пiд час маневрiв, опинилася бойова мiна.

Трагедiя у Кралевi стала сумним пiдтвердженням частих заяв мiнiстра Тадича, що необхiдна докорiнна перебудова армiї, котра в минулому була одним iз стовпiв влади Слободана Милошевича й досi залишилася, так би мовити, недоторканною структурою. Саме певнi вiйськовi кола, як повiдомляють белградськi ЗМI, виступали проти видачi Гаазькому трибуналовi генерала Ратка Младича та iнших колишнiх офiцерiв, звинувачених у скоєннi воєнних злочинiв. Тадич став мiнiстром оборони у березнi. Йому упродовж короткого часу вдалося запевнити генералiтет у необхiдностi приєднання Сербiї i Чорногорiї до Програми НАТО “Партнерство заради миру”. Штаб-квартира НАТО прийом Державного об’єднання обумовила спiвробiтництвом Белграда з Мiжнародним трибуналом у Гаазi та пiдпорядкуванням Збройних Сил полiтичний владi.

Саме в четвер Борис Тадич і голова белградської мiсiї Програми ООН для розвитку Френсiс о’ Донел пiдписали угоду про початок цивiльного проекту реформи Мiноборони. Проектом передбачається створення умов для запровадження контролю державних органiв над фiнансами та засобами Збройних Сил. Цього ж дня заступник мiнiстра оборони Вукашин Мараш провiв нараду з Колегiєю начальника Генштабу. Вiн зазначив, що реформу армiї можуть проводити лише професiйнi й демократичнi кадри, якi звiльненi вiд гiпотеки минулого. Iншими словами, Мараш попередив генералiв, щоб не втручалися в полiтичнi справи. У Белградi тим часом триває курс для військових, присвячений економiчним і полiтичним аспектам приєднання до “Партнерства заради миру”. Викладачами на курсi є офiцери НАТО. У столицi Сербiї i Чорногорiї вiднедавна органiзують і спецiальнi заняття з англiйської мови для вiйськових за допомогою американського уряду.

Терагедiя, що сталася у четвер пiдвечiр, на думку оглядачiв, дасть змогу полiтичнiй владi прискорити перебудову армiї й, зокрема, приборкати тих вiйськових, котрi з великосербських позицiй виступали на пiдтримку колишнього режиму та проти спiвробiтництва iз захiдними країнами й НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG