Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за приватність в Америці


Юрій Дулерайн Боротьба за приватність в Америці

Нью-Йорк, 18 липня 2003 - Останнім часом Конгрес Сполучених Штатів відхилив декілька програмних пропозицій уряду, висунутих з метою посилення боротьби з тероризмом. Законодавці намагаються зберегти баланс між необхідністю довідуватися більше про наміри й плани терористів з одного боку, і тим, що англійська мова визначає словом privacy (“прайвесі”- це право людини на невтручання в її особисті справи, право на недоторканність її особистого, приватного світу). Англо-український словник перекладає поняття PRIVACY як “самотність” або “таємницю”, але це надто обмежено. Так от, американські законодавці нині розглядають низку законопроектів, скерованих на захист приватності (вдамося до кальки за браком еквівалента в нашій мові).

Після ісламських терористичних актів 11 вересня 2001-го року американці заради власної безпеки змушені були поступитися певною частиною своєї приватності. Поступово якось ми всі призвичаїлися до того, що біля воріт бейсбольного стадіону чи входу до бібліотеки охоронці перевіряють вміст портфелів, торбинок, подекуди й кишень, в аеропорту не лише просвітлюють рентгеном, а й примушують знімати взуття, щоб увійти до урядової установи - вимагають показувати посвідчення особи. Всі усвідомлюють необхідність таких заходів для боротьби з тероризмом, тож не було заперечень, коли міністерство юстиції просило дозволу в Конгресі на розширення повноважень спецслужб, на перехоплення телефонних розмов і затримання підозрюваних, на доступ до особистої інформації згідно з так званим Законом про Патріотизм. Але поступово настрій громадськості змінювався. На думку сенатора Річарда Шелбі, одного з лідерів верхньої палати Конгресу, “якщо ми маємо до діла з реальною загрозою, то... американці ладні поступитися певною частиною своєї приватності – певною частиною, але не всією (приватністю)”. Отож, законодавці одностайно відхилили пропозицію Джона Ашкрофта, міністра юстиції, про впровадження програми “TIPS” (тобто “донесення” у приблизному перекладі), яка мала заохочувати американців стежити за підозрілими сусідами й доносити Федеральному бюро розслідувань.Конгресмени висловили побоювання, що ця програма може зробити з американців народ стукачів. І це при тому, зауважимо, що в Америці закон передбачає покарання за недонесення про кримінальний злочин, що готується.

Законодавчі збори Аляски ухвалили нещодавно резолюцію, яка забороняє правоохоронним органам штату ділитися з федеральними властями інформацією щодо осіб чи організацій, включаючи дані про фінансову заборгованість, банківський рахунок, бібліотечну картку, крамничні записи про купівлю книжок чи прокат відеострічок, медичну інформацію та інші персональні відомості. Варто зауважити принагідно, що Аляску називають бастіоном консерватизму. А у Вашингтоні Конгрес обговорює декілька законопроектів, в яких йдеться про захист приватності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG