Доступність посилання

ТОП новини

Павло Лазаренко сидить на слуханнях у Каліфорнії без емоцій


Мар’яна Драч Павло Лазаренко сидить на слуханнях у Каліфорнії без емоцій

Прага, 16 липня 2003 року.

Мар’яна Драч

Справа Павла Лазеренка цікавить багатьох українців в Америці і, зокрема, в Каліфорнії, де у жовтні має розпочатися суд над колишнім українським прем’єром. Хоча адвокат Павла Лазаренка в Україні Марина Долгопола стверджує, що Лазаренко нещодавно зустрічався з представниками української діаспори, жодних доказів цього радіо «Свобода» досі не знайшло. А пані Марина уже тривалий час не може повідомити нам прізвища цих людей.

Сьогодні гість програми - Зенон Зубрицький, виходець з України, який живе неподалік від Сан-Франциско. Пан Зенон, каже, що адвокат пана Лазаренка намагається ввести людей в оману.

Зенон Зубрицький

Я говорив зі всіма представниками тут у Каліфорнії і ніхто тут не пробував, не контактував (з Лазаренком). Я знаю, що пан Лазаренко говорив з українським консулом, який тут у Сан-Франциско, бо це є справа офіційна, він спостерігає за процесом судової справи.

Мар’яна Драч

За цим судовим процесом спостерігає не лише український консул в Сан-Франциско, але стежите і Ви. Ви з власної ініціативи, і про це треба розповісти нашим слухачам, їздили на багато засідань.

Зенон Зубрицький

Не на дуже багато, а на кілька їздив із зацікавленням, бо мені ця справа є цікава. Я не репрезентую жодну організацію, але як громадянинові Америки і вихідцю з України, для мене це є цікава річ і важлива річ для України і для Америки.

Мар’яна Драч

І що найцікавіше для Вас було, коли Ви спостерігали за підготовкою до суду. Чи пан Лазаренко брав участь у цих засіданнях?

Зенон Зубрицький

У цій постійній судовій сесії пан Лазаренко не виступав і жодних питань до нього не було. Ця сесія була присвячена слуханню свідків та його можливості вислухати допити, що будуть відбуватися в Києві. Судді говорили про грошову заставу і електронний браслет на його нозі, про те, що він може жити поза тюрмою до того часу, як відбуваються слухання свідків в Україні.

Мар’яна Драч

Але Ви бачили пана Лазаренка?

Зенон Зубрицький

Так. Коли перекладачка, що перекладала йому російською мовою цілу годину, що діється, про запит і адвокатів, і прокуратури, я жодної реакції не бачив на його обличчі до кожного слова, що говорилося. Він собі сидів, можна сказати, без жодних емоцій.

Мар’яна Драч

А хто ще був поруч з ним, крім адвокатів, чи були, можливо, члени його родини?

Зенон Зубрицький

Так, був його син. Я не знав, хто він є, аж мені пізніше сказали, що це є син пана Лазаренка.

Мар’яна Драч

Син пана Лазаренка зараз живе в Америці ?

Зенон Зубрицький

Я таких фактів не знаю.

Мар’яна Драч

А скажіть, будь-ласка, якщо Ви мали змогу спостерігати за тим, як відбувається підготовка до суду, це означає, що доступ в цей зал слухань відкритий для всієї публіки?

Зенон Зубрицький

Так, оскільки всі судові процеси в Америці відкриті.

Мар’яна Драч

Деякі оглядачі вважають, що цей судовий процес у справі Лазаренка ще більше вдарить негативно по репутації України на Заході. Яка Ваша думка?

Зенон Зубрицький

Американці є толерантний народ. Пропаганда на американців котиться, як вода з качки. Цей процес відбувається в Америці і мас-медіа представляє це у такий спосіб, що американський громадянин читає інформацію. Він знає справу дуже добре і розуміє, що в усіх країнах новостворених такі речі відбуваються і що шкала кримінальної активності в нових державах є набагато більшою, бо це буває у всьому світі.

Мар’яна Драч

Скажіть нашим слухачам, звідки Ви, де Ви народилися і як довго Ви в Америці?

Зенон Зубрицький

Я народився в Україні на Волинській землі, в містечку Вишневець у замку князя Вишневецького. Батько там був директором промислової школи, і я там провів перших 6 літ свого дитячого життя, де ще не було війн і всіляких небезпечних речей. Я приїхав до Америки 16-літнім хлопчиною, приїхав на цей континент до Канади, і тут у Каліфорнії я вже живу 40 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG