Доступність посилання

ТОП новини

Дочка загиблого журналіста Єфремова Юлія розповіла радіо «Свобода», що її батько дав згоду дати свідчення у справі Павла Лазаренка в Америці з боку захисту


Мар’яна Драч Дочка загиблого журналіста Єфремова Юлія розповіла радіо «Свобода», що її батько дав згоду дати свідчення у справі Павла Лазаренка в Америці з боку захисту

Прага, 16 липня 2003 року.

Мар’яна Драч

Увага світу до долі українських журналістів дуже велика. І ось нова резонансна справа. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» 16 липня закликала міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова ретельно розслідувати загибель в автокатастрофі журналіста Володимира Єфремова. Машина Єфремова раніше цього тижня зіштовхнулася з вантажівкою у Дніпропетровській області на трасі Бориспіль-Запоріжжя. Раніше Єфремов був головним редактором газети Дніпропетровською обласної ради «Собор».

Як повідомляють «Репортери без кордонів», в газеті «Голос України» 13 жовтня 2001року Єфремов писав, що боїться, що через журналістську діяльність його можуть вбити у спеціально влаштованій дорожній аварії. Донька Єфремова Юлія розповіла радіо «Свобода», що її батько згодився дати свідчення у справі Павла Лазаренка в Америці. По телефону з Дніпропетровська говорить Юлія Єфремова.

Юлія Єфремова

Він мені сказав, що йому зателефонували і запропонували зустрітися з американськими слідчими, які приїхали сюди навесні. Я знаю, що була дуже довга розмова, допит, ми можемо назвати це так. Після цієї зустрічі його запитали, чи погодиться він їхати до Америки, щоб виступати як свідок, але як свідок від захисту. Він погодився.

Коли я з ним зустрічалася, він мені сказав, що він погодився їхати. І сьогодні мені сказали, що вже дали його ім’я, його адресу для того, щоб йому відкрити виїзну візу до Америки, щоб він міг їхати на суд у справі Лазаренка.

Мар’яна Драч

Я знаю, що у Вашого батька після зустрічі з американськими юристами почалися неприємності. Про що саме йдеться?

Юлія Єфремова

За ним почали слідкувати. Він мені сказав, що коли вийшов із зустрічі, то на вулиці стояла машина, із автомобіля вийшли люди, які дуже уважно дивилися на номери його автомобіля і потім, коли він від’їхав від місця зустрічі, автомобіль, який стояв, поїхав за ним.

Потім весь час він казав, що за ним слідкують. Крім того, він казав, що у нас прослуховується телефон, що не можна нічого казати по телефону, що не можна розмовляти ні вдома, ні в автомобілі, що тільки десь на вільній місцевості ми можемо розмовляти про важливі якісь речі.

Мар’яна Драч

Так, це дійсно страшно і зрозуміло, що це також лише одна з можливих версій смерті Вашого батька.

Юлія Єфремова

Так, в цьому справа, що це лише одна із можливих версій. Я не знаю насправді, яка версія. Сьогодні мені сказали, що наприклад, ім’я водія вантажівки, з яким зіткнулося авто мого батька, - Пінчук. Я не знаю, чи це не якась «липа», чи це якесь повідомлення, яке нам мусили передати... Я не знаю...

Мар’яна Драч

Можливо, це просто однофамілець відомого пана Пінчука?

Юлія Єфремова

Дуже можливо, але, на жаль, це була людина, із-за якої у мого батька були всі його проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG