Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про підсумки зустрічі прем’єр-міністрів України і Росії у Ялті


Петро Кагуй Російська преса про підсумки зустрічі прем’єр-міністрів України і Росії у Ялті

Прага, 21 липня 2003 року - Прем’єр-міністр України Віктор Янукович опинився у найскладнішій політичній ситуації: через неврожай і різке підвищення цін в Україні можливий соціальний вибух. А Президент Леонід Кучма минулого тижня поставив під сумнів ефективність роботи Кабміну ще і внаслідок рекордно низьких запасів палива у країні, що загрожує небувалою енергетичною кризою, - пише у понеділок «Независимая газета», зауважуючи, що у зв’язку з цим «активізувалися конкуренти нинішнього глави українського уряду, які схиляють Президента до думки про необхідність кадрових перестановок в органах виконавчої влади».

І якби у такій ситуації Михайо Касьянов підтримав свого українського колегу, то це означало б: «що Росія бачить в Януковичі майбутнього наступника Леоніда Кучми. Але цього не трапилося», - констатує «Независимая газета».

Енергетична тема, яка повинна була стати головною під час переговорів, так і залишилася у підвішеному стані. Підписання угоди про постачання російського газу в Україну на 2004 рік перенесене на осінь.

Нічого не прояснилося і в питанні про створення газового консорціуму.

Не вдалося прем''єрам домовитися і з питання про транспортування російської нафти нафтопроводом Одеса –Броди, - зауважує «Независимая газета».

«Прохолодна Ялта» - це заголовок статті з іншої московської газети «Время новостей». «Росії так і не вдалося підписати з Україною угоду про транзит російської нафти. Хоча у плани переговорів це входило. Українці, судячи з усього, з великим задоволенням продовжують розігрувати між Росією і Казахстаном карту нафтопроводу Одеса-Броди... Поки що, як видно, на користь Казахстану», - пише часопис «Время новостей». «А якщо Україна погодиться на підписання угоди про транзит російської нафти через її територію у варіанті, вигідному для Росії, то це означатиме, що Росія у відповідь практично поставить підпис під спільним проектом створення військово-транспортного літака АН-70. Точніше, продовженням цього проекту», - наголошує газета «Время новостей».

Красномовною є і назва публікації у газеті «Коммерсант»: «Михайло Касьянов поїхав із Криму з нічим». «Не дивлячись на гостинний прийом у Криму, холодні глибинні течії пан Касьянов так і не зміг подолати: суперечності з головних питань залишаються», - пише у понеділок газета «Коммерсант». Однак ця ж газета, раніше, у суботу, коментуючи нову угоду у військовій ділянці, зауважила, що Михайло Касьянов «вбив клин між Україною і НАТО». «Україна, яка прагне стати членом альянсу, відтепер виступатиме у єдиній в’язці з Росією, пропонуючи свою військову техніку на світовому ринку», - наголосила московська газета «Коммерсант».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG