Доступність посилання

ТОП новини

Прем`єр-Міністр Італії Сильвіо Берлусконі провів два дні на техаському ранчо Президента Буша


Сергій Куделя Прем`єр-Міністр Італії Сильвіо Берлусконі провів два дні на техаському ранчо Президента Буша

Вашингтон, 21 липня 2003 - Сьогодні завершується дводенний візит італійського Прем`єр Міністра Сильвіо Берлусконі до США, який він присвятив переговорам із президентом Бушем. Зустріч двох лідерів відбувалася на ранчо американського президента у місті Крофорд, штат Техас.

Джордж Буш любить повторювати, що на своє ранчо у Техасі він запрошує лише найближчих друзів. До цього часу можливість сфотографуватися з президентом США на фоні його рідних техаських прерій мали британський прем”єр Тоні Блер, японський лідер Коідзумі, глава уряду Іспанії Хосе Азнар, російський президент Путін. Зараз до їхнього числа приєднався й Прем`єр-Міністр Італії Сильвіо Берлусконі. Саме він надав Вашингтону принципову дипломатичну підтримку у місяці перед війною з Іраком. Тепер, коли Саддам Гуссейн повалений, а традиційні європейські лідери – Франція і Німеччина – перебувають у напівізоляції з боку США, італійський мільярдер гордо роз`їжджає володіннями Буша на особистому джипі американського президента.

Близькі відносини із США для Берлусконі - це спосіб повернути Італії колишній вплив на європейському континенті. В особі ж Берлусконі, Буш отримав ефективного лобіста американських інтересів у Європейському Союзі, президентсво в якому зараз перейшло до Італії. Участь європейців у відбудові Іраку та підтримка американських ініціатив на Близькому Сході, спрямованих на ізоляцію палестинського лідера Ясира Арафата, були одними з центральних тем під час двосторонніх переговорів у Крофорді. У перебігу заключної прес-конференції Берлусконі заявив, що він намагатиметься відновити традиції єдності, а не поглиблювати розкол в європейсько-американських відносинах.

В інтерв”ю тижневику “Time” Берлусконі пояснив, що його з Бушем поєднує спільне уявлення про ідеального державного керівника, який, на думку італійця, повинен вказувати своєму народові правильний шлях. На прес-конференції Буш вкотре продемонстрував свою послідовність на обраному ним шляху боротьби із тероризмом. Він звинуватив Сирію та Іран у наданні притулку деяким терористам і попередив, що вони повинні нести за це відповідальність. Американці поки схвально оцінюють дії Буша, близько 60 % вважає його анти-терористичну кампанію успішною. На відміну від нього Берлусконі перебуває в себе вдома під постійним вогнем критики, оскільки більшість італійців були проти військової кампанії в Іраку. Отже, в Римі його навряд чи чекатиме такий же теплий прийом, з яким його зустріли в Техасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG