Доступність посилання

ТОП новини

Українці на півночі Росії закликають Київ і Москву нарешті розв`язати пенсійну проблему


Мар’яна Драч Українці на півночі Росії закликають Київ і Москву нарешті розв`язати пенсійну проблему

Прага, 17 липня 2003 року.

Звучить пісня у виконанні Теодора Кукурузи.

Повертайтесь до рідних осель, українці, З усього світу найкраще несіть. Ви потрібні Вкраїні, не Ваші гостинці. Рідну землю разом збережіть.

Мар’яна Драч

“Повертайтесь додому”, – закликає співак Теодор Кукуруза, але це зробити не так і просто. Уродженка України Марія, яка близько 20 років разом з родиною живе і працює в Тюменській області Російської Федерації, сказала радіо “Свобода”, що дуже б хотіла повернутися додому, якби не проблема пенсії: «Мене турбує порядок переведення пенсії до України. Тобто, в якому розмірі і як це відбуватиметься. Тут, якщо говорити у грошах, пенсія на рівні Ханти-Мансійського округу, в рамках 150-ти доларів. Двадцятидоларова пенсія в Україні мене не задовольнить. Так само і мого чоловіка».

З такими запитаннями і зверненнями люди звертаються практично щодня, говорить Орися Довган, яка очолює Українську юридичну консультацію і, водночас, є заступником голови регіонально-національної культурної автономії українців Ханти-Мансійського округу Росії.

Орися Довган

Якби проблема пенсійного забезпечення була врегульована між Україною і Росією відповідно до міжнародних стандартів, то, звичайно, значна частина українців уже такого навіть працездатного віку (років 40-45) за 5-10 років до пенсії, я думаю, що на сьогоднішній день могли б виїхати з північних областей. І тим більше, що зараз стоїть проблема здоров’я і ще деякі різні проблеми, пов’язані з міграційними процесами.

Не один раз на високому рівні, на міжнародних конференціях, при приїзді пана президента Кучми в наш регіон в Ханти-Мансійський округ минулого року у лютому, це питання піднімалося. На жаль, питання так і досі не врегульовано. І найближчі побажання, якраз особливо, коли зараз рік Росії в Україні, варто було б знову підняти питання пенсійного забезпечення українців, які виїжджають на постійне місце проживання в Україну.

Мар’яна Драч

Отже, українська влада вже не раз обіцяла розв`язати пенсійну проблему українців, які працюють в Росії. Як виглядає ситуація зараз? До урядовців звернулася наша кореспондентка в Києві Наталя Мусієнко.

Наталя Мусієнко

Як повідомили радіо “Свобода” у Міністерстві праці та соціальної політики, для того, щоб вирішити питання пенсійного забезпечення українців, які певний час працювали у північних регіонах на території Російської Федерації, Україна запропонувала Росії відмовитися від тимчасової угоди, що її обидві сторони підписали у 1993 році. В цій угоді “Про гарантії прав громадян, які працювали на Далекій Півночі” йдеться про те, що Росія бере на себе зобов’язання сплачувати пенсію таким українцям, але до того часу, коли вони, згідно з українським законодавством, не досягнуть пенсійного віку. Це пов’язано з тим, що, згідно з російським законодавством, люди з північних регіонів на пенсію виходять на п’ять років раніше. Відтак, українці лише протягом цих п’яти років отримують гроші від Росії. Далі живуть на українську пенсію, яка є значно меншою.

Отож Україна запропонувала Росії відмовитися від такої тимчасової угоди і підписати повноцінний документ, в якому йдеться, що Російська Федерація має виплачувати пенсії українцям у повному об’ємі згідно із законом “Про трудові пенсії РФ”, а також “Про перерахування пенсій при виїзді громадян за кордон”. Росія відмовилася від ухвалення документу в такому вигляді. Натомість запропонувала наступне – частково відійти від територіального принципу виплати пенсій людям, як це існує нині, й запровадити додатково пропорційний принцип, як у цілому світі. Мається на увазі те, що кожна країна, де б не працював протягом життя, (на разі, громадянин України), має сплачувати свою частку пенсії, з урахуванням стажу роботи. Така угода вже підписана між країнами СНД.

За інформацією Міністерства праці та соціальної політики України нині створено спеціальну українсько-російську групу, яка намагається вирішити питання виплати повної пенсії українцям, які працювали у північних регіонах РФ. Проте у жодному відомстві, представники якого входять до цієї робочої групи, не змогли назвати жодних термінів, коли почне працювати і пропорційна система виплати грошей українським громадянам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG