Доступність посилання

ТОП новини

Історія смерті Девіда Келлі – британського фахівця з питань зброї масового знищення в Іраку та її розслідування


Олекса Семенченко Історія смерті Девіда Келлі – британського фахівця з питань зброї масового знищення в Іраку та її розслідування

Людмила Ваннек, Олекса Семенченко

Лондон-Прага, 21 липня, 2003 року.

Людмила Ваннек

Криза британського уряду в центрі подій міжнародного життя останніх днів.

Прем’єр-міністра Тоні Блера, який подорожує країнами Далекого Сходу, у кожному місті перебування, на кожній прес-конференції цими днями запитують передусім про одне : про самогубство Девіда Келлі – британського фахівця з питань зброї масового знищення в Іраку.

Тіло Келлі було знайдене у п’ятницю, а в суботу повідомили, що експерт розрізав собі вени і перед тим ужив велику кількість заспокоюючих пігулок , ніж і пігулки були знайдені біля тіла.

Учора директор служби новин Бі-Бі-Сі Річард Самбрук визнав, що доктор Келлі був головним джерелом інформації про те, що оточення прем’єр-міністра Тоні Блера політично втручалося у формування досьє про зброю масового знищення в Іраку для того, щоб переконати Великобританію у потребі війни проти режиму Саддама Гуссейна.

У Великобританії створена спеціальна комісія, що розслідує причини смерті Девіда Келлі.

Суддя лорд Гаттон, який вестиме слідство, пообіцяв:«Я сам вирішуватиму, які питання будуть предметом мого розслідування, і саме розслідування буде прозорим».

У нас на зв’язку у Лондоні Олекса Семенченко.

- Що саме мав на увазі суддя Гаттон? Чи є обмеження у відкритості об’єктів розслідування?

Олекса Семенченко

- Йдеться, очевидно, про те, що з самого початку багато хто в країні говорив, що розслідування буде стосуватися лише тих подій, які передували самогубству доктора Келлі і що будуть розслідувати саме ті обставини, які стосуються виклику до парламентського комітету, відповіді на питання членів комітету, які були досить гострими і деякі з них звучали досить жорстко. Але казали, що можливо, не торкатимуться самого процесу створення досьє щодо Іраку і того, як збиралася розвідувальна інформація щодо Іраку. Отже, цей коментар судді, можна сказати, є натяком на те, що він сам буде вирішувати, які саме питання в перебігу цього слідства він буде розглядати і щодо яких питань він може, наприклад, опитувати свідків, включно з членами уряду і включно з самим Тоні Блером.

Людмила Ваннек

-Це означає, отже, що можливе включення питання досьє щодо Іраку?

Олекса Семенченко

Очевидно, що так.

Людмила Ваннек

Олексо, хотілося б дізнатися, якою була хронологія подій до самогубства доктора Келлі?

Олекса Семенченко

Ця історія почалася ще у травні, коли кореспондент Бі Бі Сі Анді Гілліген у своїй програмі сенсаційно заявив, що оточення прем’єр-міністра Тоні Блера політично втручалося у процес укладення досьє щодо Іраку перед війною. Як відомо, це досьє було основним доказом, що Ірак становить загрозу світові, позаяк він має зброю масового знищення.

Кореспондент наполягав на тому, що оточення Тоні Блера втрутилося у процес створення цього досьє і що це було не лише розвідувальне досьє. Фарби були згущені для того, щоб загроза виглядала виборцеві і парламентові більш серйозно, ніж насправді. Журналіст при цьому послався на своє джерело, яке начебто було причетне до укладення іракського досьє. Власне, цим джерелом виявився доктор Келлі, але це сталося значно пізніше. Дуже довго точився конфлікт між Бі Бі Сі і урядом. Уряд наполягав на тому, щоб джерело було розкрите, а Бі Бі Сі так само стоїчно захищало своє джерело. Кінець-кінцем сам уряд вийшов з іменем Келлі. Він сказав, що у нього є інформація, що фахівець Келлі розмовляв з кореспондентомГілліганом і уряд просив Бі Бі Сі підтвердити цю інформацію. БіБі Сі знову промовчало і сказало, що воно наполягає на тому, що кореспондент Гілліган має правильну інформацію, але джерел вони не збиралися розкривати.

Людмила Ваннек

Тобто, йшлося про журналістську етику?

Олекса Семенченко

Звичайно, йшлося про журналістську етику, бо журналіст не має права розкривати свого джерела.

Людмила Ваннек

Має право не розкривати своє джерело.

Олекса Семенченко

Звичайно, має право не розкривати своє джерело і, взагалі, більшість журналістів у Англії так і роблять. Якщо журналіст почне розкривати свої джерела, то, звичайно, у людей пропаде довіра до такої журналістики.

Власне, що відбулося після цього, коли саме Міністерство оборони розкрило ім’я Келлі: воно сказало, що так, йому відомо, що Келлі розмовляв з Гілліганом, він розповідав багато чого з того, що Гілліган зауважив, але він заперечує основний закид у тому, що уряд політично тиснув на те, щоб змінені були певні формулювання в досьє. Після цього Келлі викликали на засідання спеціального парламентського комітету, який розслідував цю ситуацію.

Людмила Ваннек

Коли відбулося це засідання?

Олекса Семенченко

У вівторок минулого тижня. Це сталося лише за два дні перед смертю Келлі. Це все було перед телекамерами, дуже публічна справа і багатьом людям,які це бачили, здалося, що Келлі переживав стрес під час цього. Він не був готовий до таких гострих і жорстких питань. Тобто, на нього начебто тиснули.

Це людина інтелігентна, він говорить тихо. Видно, що це дуже освічена людина, це вчений. Він не готовий до того, щоб бути у центрі уваги всієї країни. І основна причина зараз закликів до Блера піти у відставку - це те, що не відомо, чи його змушували до того, щоб з’являвся на цьому комітеті, чи його змушували вигороджувати уряд?

Людмила Ваннек

Власне, виникає наступне запитання: які наслідки вся ця історія може мати для прем’єр-міністра Блера?

Олекса Семенченко

Про це можна буде довідатися лише наприкінці слідства. Власне, для цього і призначене слідство, щоб встановити, яка була роль уряду, його міністрів, особисто Блера, оточення Блера. І друге : яка була роль і чи правильно діяло Бі Бі Сі? Чи відповідало дійсності те, що сказав Гілліган, чи все те, що сказав йому Келлі під час зустрічі, напередодні написання матеріалу, відповідало тому, що саме сказав Гілліган у своєму матеріалі? Що з цього вийде, це буде видно в кінці розслідування.

Блер заявив, що він довіряє розслідуванню, він довіряє судді і буде підкорятися всім його вимогам. Прем”єр-міністр сказав:«Я прибуду давати свідчення, якщо мене викличе суддя». Він готовий для цього навіть перервати свою відпустку на Барбадосі, куди він їде наприкінці цього місяця зі своєю родиною. Він також заявив під час свого Далекосхідного туру, що буде готовий прийняти висновки. Якщо його міністри винні у чомусь, то, ясно, що він також несе відповідальність за своїх міністрів. Так він сказав.

Людмила Ваннек

Але мова про можливість відставки прем’єр-міністра не йде?

Олекса Семенченко

Про це не йдеться. Те, що я сказав, це дуже обережно і дипломатично сформулював Блер. Він сказав, що він готовий нести відповідальність, якщо його міністри в чомусь винні.

Людмила Ваннек

Дякую. Це був наш кореспондент у Лондоні Олекса Семенченко з інформацією на тему останніх днів - про смерть чи, як кажуть, про самогубство фахівця з питань зброї масового знищення Девіда Келлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG