Доступність посилання

ТОП новини

Шеф ООН підтримує нову Правлячу раду в Іраку


Юрій Дулерайн Шеф ООН підтримує нову Правлячу раду в Іраку

Нью-Йорк, 22 липня 2003 - Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав Раду безпеки схвалити створену Сполученими Штатами нову владу в Іраку, назвавши її “широко представницьким партнером, з яким ООН та міжнародна спільнота в цілому може співпрацювати”.

Підтримкою нового правлячого органу, створеного Сполученими Штатами в Іраку, сповнена спеціальна доповідь Кофі Аннана. Генеральний секретар ООН надіслав її членам Ради Безпеки з нагоди спеціального засідання для обговорення становища в Іраку. На цьому засіданні виступили, зокрема, бразільський дипломат Серджіо Вієра де Мелло, представник Кофі Аннана в Іраку та делегація від Правлячої ради. Кофі Аннан рекомендує вважати Правлячу раду еквівалентом тимчасового уряду, впровадити який закликала недавня резолюція номер 1483 Ради безпеки ООН. Ця резолюція, ухвалена у травні , дозволяла Сполученим Штатам і Великій Британії керувати Іраком до часу створення постійного уряду. Деякі дипломати у Раді безпеки скептично поставилися до Правлячої ради, висловлюючи сумніви щодо ступеня незалежності цього органу від окупаційних властей, котрі не лише призначили членів Ради, а й можуть накладати вето на її рішення. Кофі Аннан, позитивно оцінивши створення Правлячої ради, разом з тим у доповіді закликав Сполучені Штати та Велику Британію “виробити чітку й специфічну послідовність подій, що мають привести до закінчення воєнної окупації... та чіткого розкладу часу для відновлення цілковитої суверенності” Іраку.

Спостерігачі вважають позитивну рекомендацію генерального секретаря вельми важливою, бо вона відкрила шлях до схвалення Правлячої ради з боку виконавчого органу ООН. Без цього схвалення і без визнання Правлячої ради тимчасовим урядом було б дуже важко ( а то й взагалі навряд чи можливо) організувати міжнародне збирання коштів з метою відбудови Іраку. Ті країни, що у принципі погоджувалися надавати фінансову допомогу, як передумову, висували вимогу створення тимчасового уряду, схваленого ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG