Доступність посилання

ТОП новини

Схоже на те, що Олександрові Лукашенку як “православному атеїсту” не до вподоби протестанти...


Петро Кагуй Схоже на те, що Олександрові Лукашенку як “православному атеїсту” не до вподоби протестанти...

Прага, 22 липня 2003 року - Рівень свободи віросповідання у Білорусі оглядачі визначають як украй низький. І якщо для діяльності Російської православної церкви, послідовниками якої є більшість громадян Білорусі, створені більш-менш терпимі умови, то представники інших конфесій та релігій зазнають різних утисків чи то й переслідувань. Очевидно, дається взнаки політика безпосередньо глави держави Олександра Лукашенка, який публічно заявив, що він атеїст, але «православний атеїст».

До тих, хто перебуває в особливій немилості політичного режиму Лукашенка належать протестанти. Про це мовиться у невеликому огляді, що його оприлюднило інформаційне агентство «Франс Пресс».

Так, нещодавно у місті Бобруйську протестанти хотіли хрестити новоприбулих до їхньої віри, однак влада категорично заборонила їм проводити цей обряд у річці, порадивши спорудити для такої цілі гумовий басейн на приватному подвір’ї. «Це було образою для нас, як і інші приниження», - зауважив у інтерв’ю агентству «Франс Пресс» голова Білоруського союзу євангелістів Сергій Хомич. За його словами, влада Білорусі проводить кампанію, спрямовану на стримування росту протестантського руху. Навіть на білоруському телебаченні заявляють, що п’ятдесятники вдаються до людських жертвоприношень. Нас називають західними агентами, заявляючи, що це американська релігія, чужа для білорусів. А місцева влада сприймає такі заяви як офіційні директиви», - розповідає голова Білоруського союзу євангелістів Сергій Хомич, порівнюючи нинішнє переслідування протестантів у Білорусі зі сталінськими репресіями 1930-их років.

Адвокат Союзу об’єднаних євангельських християнських церков Ганна Шевцова заявила, що влада перешкоджає протестантам у будівництві молитовних будинків. Вона наголосила, що криза у стосунках зі владою посилюється саме тепер, коли протестанти відзначають 450-річчя своєї появи на білоруських теренах і коли кількість віруючих їхньої церкви стрімко зростає після розвалу СРСР у 1991 році.

За офіційними даними, сьогодні на теренах Білорусі діє 12 різних протестантських церков, які у 972 громадах нараховують близько 100 тисяч віруючих. А кількість громад євангелістів, як повідомив голова Комітету у справах релігій Станіслав Буко, зросла із 39 до 490. Діє 332 молитовних будинки і ще 24 споруджуються. За такої ситуації ганебно жалітися на переслідування, - зауважив Станіслав Бойко.

Однак, протестанти звертають увагу на закон «Про свободу віросповідання і релігійні організації», ухвалений минулого року, який поділяє релігії на традиційні і нетрадиційні. До нетрадиційних зараховані і протестанти.

«Політика влади є неправильною, вона може дестабілізувати міжконфесійні стосунки, - заявив агентству «Франс Пресс» мінський політолог Юрій Шевцов, зауваживши, що новий закон фактично спрямований проти протестантів на користь православної церкви».



Білоруське суспільство є багатоконфесійним, але авторитарний президент Лукашенко відкрито підтримує Російську православну церкву і при цьому називає себе атеїстом, але «православним атеїстом». У той же час влада Білорусі минулого року відмовилася офіційно зареєструвати Білоруську автокефальну православну церкву.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG