Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство синів Саддама Гуссейна і події довкола цього


Людмила Ваннек Вбивство синів Саддама Гуссейна і події довкола цього

Прага, 23 липня 2003 року.

Людмила Ваннек

Протягом останньої доби знову в центрі уваги опинилися події в Іраку.

Ще вчора увечері з’явилося повідомлення про те, що при обстрілі міста Мосула, що на півночі Іраку, серед чотирьох сподвижників Саддама Гуссейна, можливо, є двоє його синів.

Вже згодом, за кілька годин, вночі надійшло підтвердження цієї інформації. І тепер агенції новин повідомляють, що вілла, де перебували сини, була оточена американськими солдатами після того, як вони отримали інформацію від одного з місцевих мешканців. Американське командування обіцяло виплатити 30 мільйонів доларів за інформацію про двох синів Саддама. Кажуть також, що чоловік, який надав інформацію, є власником вілли, де перебували Саддамові сини. Але це ще не підтверджено.

Далі. Бій тривав 4 години.

У бою також чотири американці були поранені. Як заявив на прес-конференції у Багдаді генерал Рікардо Санчес, американське командування впевнене у тому, що загиблі є синами Саддама Гуссейна, хоча аналіз ДНК ще не проводили. Разом з ними загинули ще дві особи, припускають, що один з них охоронець, інший , підліток, ймовірно, син Кусая - Мустафа.

Кусай та Удай були під другим і третім номерами у списку 55-ти іракських керівників, яких розшукують. Якщо говорити мовою карт, на які були розділені 55 чільних осіб з оточення Саддама, то Кусай був зображений як туз трефовий , а Удай - як туз бубновий.

Сам же Саддам Гуссейн у тій колоді стоїть як туз виновий і винагороду за інформацію про нього обіцяють у 25 мільйонів доларів.

Президент США Джордж Буш розцінює смерть синів Саддама Гуссейна як доказ неминучої зміни режиму в Іраку. Це він сказав сьогодні, на імпровізованій прес-конференції перед Білим домом.

Джордж Буш

Саддамові сини несуть відповідальність за більшість злочинів проти іракців, і зараз більше, ніж будь-коли, іракці можуть бути впевнені, що режим ніколи не повернеться назад.

Людмила Ваннек

Зі мною у студії мої колеги – Михайло Мигалисько і Сергій Драчук.

Перше запитання до Михайла: Чому настільки важливим для коаліції і для американців, зокрема, є убивство синів Саддама?

Михайло Мигалисько

Відповідаючи на це запитання, я хотів би навести слова генерал-лейтенант Рікардо Санчеса, який сьогодні виступав у Багдаді.

Рікардо Санчес

Смерть Удая та Кусая, на мою думку, напевно стане поворотним пунктом у діях опору та підривних елементів, з якими ми маємо до діла. Однак наша місія не завершена.

Михайло Мигалисько

Як зазначив генерал-лейтенант Рікардо Санчес, на списку осіб, які входять у графу «файнд кіл ор каптур - знайти, вбити або схопити» є ще ціла низка чільних представників колишнього режиму Саддама Гуссейна та його структур. Американські представники вважають, що ті колишні кадри режиму Саддама є відповідальними за майже дванадцять щоденних нападів на коаліційні сили. У віллі, в якій вбили синів Саддама, виявлено чимало документів, які ймовірно кинуть світло, наскільки вони були заангажовані в керуванні нападами на американців. А для самих бойовиків лише той сам факт, що сини були живими, це було певним психологічним фактором у продовжені цього спорадичного опору.

Отож, для американських сил є важливим, щоб припинити цей опір і ті сили, які є за тим опором, хоча цей опір є спорадичним.

Людмила Ваннек А чим для самих іракців є убивство синів Саддама? Я б спершу попросила Сергія Драчука розповісти, ким же були ці двоє осіб , трохи з їхньої біографії. Прошу, Сергію!

Сергій Драчук

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, дізнавшись про загибель синів Саддама Гуссейна, назвав їх «одіозними мучителями». Оглядачі зараз, після підтвердження їхньої смерті, кажуть про те, що вони були ніби двома обличчями свого батька: один був лютий, невтримний і неприборканий, інший - був хитрий і розважливий. Але обидва вони були однаково жорстокі.

Із приблизно 5 чи 6 дітей Саддама Хусейна лише ці двоє старших синів відігравали важливу роль у житті Іраку і роль дуже важливу. Але старший син ,39-річний Удай, всупереч традиційній арабській субординації , не став би наступником справи свого батька. Після замаху на його життя він був тяжкопоранений , кажуть, що куля була у нього в хребті, він так і не видужав остаточно. До того ж, ще деякі елементи його особистого характеру відіграли роль у тому, що наступником своїм Саддам Гуссейн призначив молодшого сина - 37-річного Кусая.

Отож, Удай Саддам Гуссейн - керівник так званих «Федаїнів Саддама» , напіввійськової організації, людей, відданих Саддамові до смерті. Він же відповідав за інформацію і пропаганду в Іраку. Він же керівник національного Олімпійського комітету Іраку і Національної футбольної асоціації. Він же голова Спілки журналістів Іраку і водночас власник помітної газети «Бабіль» і популярного телеканалу «Шебаб», тобто «Юність». Цікаво, що коли американські війська у Багдаді вступили у приміщення Олімпійського комітету Іраку, там була знайдена добряча кількість знарядь тортур, які підтверджують попередні повідомлення іракських спортсменів про те, що їх змушували писати розписки, які медалі вони завоюють на міжнародних змаганнях. Ті, хто медалей не завойовував, отримували своє.

Натомість, Кусай Саддам Гуссейн останніми роками перебрав на себе значно більше повноважень. Він командував Республіканською гвардією, найелітнішими силами Іраку, кількість їх близько 80 тисяч осіб. Він же відповідав за розвідку, спецслужби. Він же командував спеціальною частиною особистої охорони президента Саддама Гуссейна та його найближчих родичів.

Кажуть, що саме Кусай, якого в народі прозвали «змією» через його тихий, але дуже злісний характер, придумав спосіб як зменшити кількість в’язнів у іракських в’язницях: просто шляхом випадкового вбивства цих в’язнів. Кусай відповідав за винищення так званих болотних арабів, частини іракського населення.

І я згадував про особисті риси: коли Кусай був мало помітним і робив усі свої справи тихо і не дуже прилюдно, то Удай був його прямою протилежністю - бурхливий на людях, він завжди просто лякав людей своєю присутністю. Агенство «Ройтерз» зараз взяло інтерв’ю у працівників ресторану Мисливського клубу Іраку, куди полюбляли заходити брати. Усі офіціанти боялися, як смерті, що зроблять щось не так перед Удаєм і будуть за це жорстоко покарані.

Людмила Ваннек

Отже, після цієї картини, яку змалював колега Сергій Драчук, все ж таки цікаво дізнатися, чим є вбивство синів Саддама Гуссейна для самих іракців. Послухаємо, що пише про це німецька газета «Франкфуртер альгемайне Цайтунг». Василь Дарчук підготував це повідомлення

Василь Дарчук

Німецька газета вважає, що загибель синів Саддама Гуссейна збільшить почуття безпеки в Іраку і зменшить страх серед населення, що режим Саддама може ще повернутися. Досі іракці побоювалися, що прорежимні диверсійні групи можуть змусити коаліційні війська залишити країну, що створить умови для відновлення деспотичного режиму.

З іншого боку, як зазначає німецька газета, Сполучені Штати опинилися перед надзвичайно складною проблемою майбутнього Іраку, коли необхідно буде звернутися за допомогою до ООН і союзу НАТО. Проте, на думку газети, навіть установлення в Іраку прапора ООН не зможе автоматично вирішити численні проблеми нинішньої окупації країни.

Людмила Ваннек

Я звертаюся далі до Михайла Мигалиська з тим же запитанням, чим же було вбивство синів Саддама Гуссейна для іракського населення?

Михайло Мигалисько

Ви пам’ятаєте, що в день приходу американських військ до Багдада іракці почали валити статуї та символіку Саддама Гуссейна.Потім ця ейфорія раптово зникла.

А щодо самих іракців, то після тридцяти років терору ліквідація провідних кадрів режиму Саддама Гуссейна має і надалі вагоме психологічне значення. Нещодавно один американський сенатор, який відвідав Багдад, заявив, що лише вістка про те, що мовляв Саддам живий, як тінь, стоїть за іракцями й практично паралізує їхнє життя. Не зникає побоювання того, що він може повернутися й поновити терор.

Слід ще додати, що для коаліційних сил , передусім для Вашингтона й Лондона, смерть синів Саддама має також важливе значення в намаганні переконати іракський народ, що режим Саддама Гуссейна остаточно усунений.

Людмила Ваннек

Якраз про це, Михайле, пише газета «Нью-Йорк таймс», що смерть спадкоємців Саддама переконує іракців, що повернення клану Гуссейна-диктатора неможливе. Послухаймо ще коротко Василя Дарчука.

Василь Дарчук

Захоплення самого диктатора, пише «Нью-Йок таймс», могло б особливо допомогти утихомирити Ірак. Проте, як вважає газета, перед коаліційним командуванням нині стоять нагальніші проблеми в Іраку, серед яких відновлення електропостачання та інших комунікаційних мереж, підготовка кадрів нової поліції і служби безпеки, відновлення діяльності нафтовидобувних і переробних підприємств, а також створення нових робочих місць .

Михайло Мигалисько

Я б тут ще хотів додати, що сьогодні в Білому домі, про що ти вже згадувала ,Людмило, під час зустрічі з головою американської адміністрації в Іраку Полом Бремером президент Джордж Буш ще раз запевнив іракців, що режим Саддама усунений назавжди ,і він не буде загрозою не лише для самих іракців, а й для близько - східного регіону.

Отож, усунення, ліквідація членів режиму Саддама Гуссейна і його родини стає певним символічним і практичним запевненням, що не буде повороту. Це йдеться, можна сказати також, і про психологічну війну, про намагання переконати, що зміни настають і вони будуть незворотними.

Людмила Ваннек

Я дуже дякую. Це були у студії мої колеги Михайло Мигалисько та Сергій Дарчук. Ми розмовляли про подію останньої доби : про вбивство двох синів Саддама Гуссейна, Кусая і Удая ,та про події довкола цього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG