Доступність посилання

ТОП новини

Група фахiвцiв Свiтового банку в Луганську цими днями пiдбиває пiдсумки дослiдження вугiльного сектора України з метою визначити можливiсть i потребу фiнансування банком реформи галузi


-- no author -- Про це повiдомив директор Свiтового банку по Українi, Бiлорусi й Молдовi Лука Барбоне сьогодні на прес-конференцiї у Києвi. Вiн нагадав, що "в принципi", в Стратегiї допомоги банку Українi передбачена пiдтримка нового проекту реструктуризацiї у вугiльнiй галузi.

Про це повiдомив директор Свiтового банку по Українi, Бiлорусi й Молдовi Лука Барбоне сьогодні на прес-конференцiї у Києвi. Вiн нагадав, що "в принципi", в Стратегiї допомоги банку Українi передбачена пiдтримка нового проекту реструктуризацiї у вугiльнiй галузi.

Як сказав Лука Барбоне, для реалiзацiї нового проекту його потрібно узгодити з усiма потенцiйними учасниками. Директор банку також повiдомив, що ця аналiтична робота триватиме кiлька мiсяцiв.

Світовий Банк i Кабiнет Мiнiстрiв України Вiктора Ющенка на початку 2001 року пiдготували кредитний проект з пом''якшення соцiальних i екологiчних наслiдкiв реструктуризацiї вугiльної галузi обсягом $100 мільйонів. Однак пiсля змiни уряду новий склад уряду на чолi з Анатолiєм Кiнахом не захотiв проводити подальшi переговори щодо цього проекту.

Свiтовий банк на початку 2002 року критикував полiтику уряду України у вугiльнiй галузi, спрямовану на те, щоб "пiдтримувати на плаву" неприбутковi шахти замiсть реструктуризацiї галузi. На думку його експертiв, продовження субсидування не вирiшує проблем вугiльної галузi, що є однiєю з найзбитковiших i небезпечних за умовами працi в свiтi.

Кредитування України Свiтовим банком за попереднiм проектом структурної перебудови вугiльної промисловостi почалося в 1996 роцi. Загальний обсяг кредиту – $300 млн. Останнi $70 млн. за цiєю позикою Україна отримала в жовтнi 2000 року.

Мiнпаливенерго України в 2003 роцi розпочав структурну перебудову вугiльної галузi шляхом реорганiзацiї державних голдингових компанiй в держпiдприємства. Пiсля її завершення вугiльнi пiдприємства передбачається корпоратизувати i передати на приватизацiю, яку Мiнпаливенерго планує здiйснити коштом додаткової емiсiї акцiй.
XS
SM
MD
LG