Доступність посилання

ТОП новини

США – ООН – Ірак


Василь Дарчук США – ООН – Ірак

Прага, 24 липня 2003 – Адміністрація США схильна шукати ширшої міжнародної підтримки в Іраку, зокрема з боку Організації Об’єднаних Націй. Новий мандат ООН мав би узаконити дальші зусилля США у стабілізації становища в Іраку і у відбудові країни. Міжнародна підтримка у відновленні порядку в Іраку повинна також переконати населення країни у добрих намірах міжнародної спільноти вивести Ірак із кризи.

Цього тижня Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і спеціальний посланник ООН в Іраку Вів’єра де Мелло привітали заснування нового керівного органу в Іраку, до якого увійшли також представники кількох політичних середовищ країни. Хоча, як підкреслюють оглядачі, іракських кандидатів до урядового комітету рекомендували Сполучені Штати, ці люди представляють різні етнічні, релігійні і політичні угруповання. За словами Кофі Аннана, перебрання керівних функцій згаданим комітетом стало би першим кроком на шляху до визнання Іраку суверенною державою. Це вивільнило би також американські і британські підрозділи, які нині зіштовхуються в Іраку із наростаючим опором з боку прорежимних сил та невдоволеного окупацією і соціально-економічною кризою населення. У цьому контексті оглядачі підкреслюють, що у випадку продовження опору, кількість жертв серед коаліційних сил може значно перевершити втрати під час війни у Перській затоці 90-91-го року.

Тим часом адміністрація США теж зацікавлена в успішному переданні влади новому урядовому комітетові в Іраку. Сполучені Штати сподіваються, як заявив у вівторок президент Буш, що новий політичний орган стане рішучим кроком вперед до установлення вільного, суверенного й демократичного Іраку. Буш наголосив, до досі 19 країн світу пообіцяли надіслати до Іраку 13 тисяч своїх миротворців, які прийдуть на підтримку американських і британських підрозділів. Упродовж найближчих років тут мало би залишатися до 200 тисяч військовослужбовців, тобто значно більше, ніж попередньо було передбачено. Колосальні кошти утримання цих сил, а також підготовка кадрів для нової іракської армії, служби безпеки і поліції тільки тепер починають вирисовуватися. Крім того дальші величезні кошти потрібні на гуманітарну допомогу для населення Іраку і на відбудову зруйнованих під час воєнної акції комунікацій, зокрема електромережі, водопостачання, доріг та іншого. Поки іракська нафтова промисловість не запрацює на повну потужність, усі ці кошти мала би покривати міжнародна спільнота під егідою ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG