Доступність посилання

ТОП новини

Каліфорнійці відкликають губернатора


Сергій Куделя Каліфорнійці відкликають губернатора

Вашингтон, 24 липня, 2003 - Виборці американського штату Каліфорнія отримали сьогодні рідкісну можливість відкликати губернатора Грея Девіса, який усього півроку тому вдруге був обраний на цю посаду. Закон штату про відкликання губернатора вимагає для проведення нового голосування зібрати таку кількість підписів, яка б складала 12% від кількості виборців, що взяли участь у останніх виборах. За останні декілька місяців активісти зібрали майже півтора мільйона підписів каліфорнійців, що значно перевищує необхідну за законом кількість. Говорить державний серетар Каліфорнії Кевін Шеллі:

“Ми отримали вже 110% від необхідної кількості підписів, що дає підстави оголосити про проведення голосування щодо відкликання губернатора.”

Отже, сьогодні друга особа штату, лейтенант-губернатор Каліфорнії Круз Бустаманте визначив дату проведення позачергових виборів, запланованих на осінь цього року.

Ще декілька років тому губернатора Каліфорнії Грея Девіса розглядали як ймовірного кандидата на президентську посаду від демократичної партії. Майже 70 % каліфорнійців підтримали його на виборах 1998 року і трохи більше половини віддали йому свої голоси минулого року. Сьогодні ж він опинився на межі політичного небуття. Внаслідок загострення економічної кризи у штаті, який вважається найбагатшим у Сполучених Штатах, рейтинг Девіса впав до безпрецедентних 21% . Це є найнижчим рівнем підтримки чинного губернатора за всю історію штату. Низькою популярністю Девіса ефективно скористалися його опоненти з республіканської партії. Конгресмен-республіканець від Сан Дієго, який не приховував своїх губернаторських амбіцій, виділив зі власних коштів більше мільйона доларів на організацію кампанії збору необхідної кількості підписів за відкликання Девіса. На створеному в рамках кампанії сайті “Врятуйте Каліфорнію”, Девіс звинувачується у виникненні дефіциту бюджету розміром 34 мільярди доларів, піднятті податків та введенні в оману виборців Каліфорнії про реальний стан економіки штату.

Однак тепер, коли підписи вже зібрані і перевибори призначені, республіканці все ж можуть опинитися у політичному програші. Оскільки голосування за відкликання губернатора у Каліфорнії відбувається вперше, а в історію США процедура голосування остаточно не врегульована. Республіканці очікували, що виборці отримають два бюлетені: один з питанням про довіру до чинного губернатора, а інший зі списком кандидатів на його місце. У цьому випадку, якщо більшість висловить Девісу недовіру, що мало в кого викликає сумніви, то найкращі шанси замінити його мав би кандидат від республіканців. Хоча жоден з республіканців ще не підтвердив про наміри балотуватися, найвищий рейтинг серед ймовірних претендентів мають колишній мер Лос Анджелеса Річард Ріордан та актор Голівуда Арнольд Шварценегер. Однак плани республіканців опинилися під загрозою через рішення лейтенант-губернатора Круза Бустаманте винести на голосування лише один бюлетень з питанням про довіру чи недовіру до Девіса. У випадку, якщо більшість жителів штату таки підтримає відкликання Девіса, його повноваження у наступні три роки виконуватиме, за законом, сам Бустаманте. Він також є членом демократичної партії. Вирішити цей кофлікт політичних стратегій демократів і республіканців повинен буде Верховний Суд Каліфорнії. Однак уже зрозуміло, що осінь 2003 року у сонячному штаті, як називають американці Каліфорнію, обіцяє бути гарячою незалежно від прогнозів погоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG