Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах оприлюднений звіт конгресового комітету з розслідування подій 11 вересня


Мирослава Гонгадзе У Сполучених Штатах оприлюднений звіт конгресового комітету з розслідування подій 11 вересня

Вашингтон, 25 липня 2003 - У Сполучених Штатах оприлюднений звіт конгресового комітету з розслідування подій 11 вересня. Його автори стверджують, що адміністрація і органи безпеки США мали усі можливості попередити смерть 3 тисяч осіб, що загинули під обломками “Імпаєр Стейт Билдинг”, Пентагону та під час катастрофи літака у Пенсильванії 11 вересня.

Оприлюднення звіту Конгресового комітету, що розслідував обставини атак 11 вересня став інформаційною бомбою у Вашингтоні.

900-сторінковий документ стверджує, що якби Центральне Розвідувальне Управління та Федеральне Бюро Розслідувань співпрацювали ефективніше, то атаки на Нью-Йорк та Вашингтон можна було попередити. З”ясувалось, що органи безпеки мали достатньо доказів про те , що Аль Каїда готує терористичі операції проти США. І хоча звіт не стверджує, що атаки 2001 року були прямим наслідком поганої роботи американських спецслужб , політики та фахівці роблять власні висновки за результатами розслідування. Особливо активними у цьому процесі стали демократи, які критикують політику Буша. Член Комітету Безпеки американського Конгресу сенатор Боб Грехам з Флориди заявив:

„Атаки 11 вересня можна було попередити , якщо б були використані спритність, співпраця, творчість і добра вдача” .

Лідер демократичної меншості в Конгресі Ненсі Пелозі також вважає, що сучасна адміністрація робить занадто багато помилок:

„Знову і знову ця адміністрація тримає важливу інформацію в таємниці замість того, щоб зробити її пулічною. Це з однієї сторони дає можливість захистити джерела інформації, але це не повинно бути використане для захисту репутації”.

Оприлюднений звіт, 80 % якого стали доступними громадськості, дає досить детальний опис того, якою інформацією володіли, але не використали спецслужби, щоб попередити атаки. Стверджується, що ФБР і ЦРУ знали про належність до Аль Каїди обох терористів Гаїда Аль Магдгара та Наваф Аль Газмі , які здійснили атаки на Пентагон. У той сам час спецслужби не поставили їх у список осіб, в”їзд яких до США був небажаним.

Сьогодні Вашингтон очікує пояснень Буша. Інформація про неефективність роботи спецслужб стала ще однією атакою на адміністрацію. І хоча автори звіту критикують роботу і попередньої адміністрації Клінтона, все ж відповідальність атаки 11 вересня вони покладають на Буша. В політичних колах шириться незадоволення роботою сучасної адміністрації. За останніми соціологічними опитуваннями рейтинг президента серед громадськості впав майже на десять пунктів і зараз складає 55 %. У цій ситуації, вважають спостерігачі, оприлюднений звіт стає додатковим інструментом критики в руках демократів, який може ускладнити шанси для Джорджа Буша бути обраним на наступний термін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG