Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з Юрієм Гнаткевичем


Тарас Марусик Розмова з Юрієм Гнаткевичем

Київ, 22 липня 2003 року.

Минулого тижня в Україні засновано нову премію, яку присуджуватимуть (цитую положення) “за великий внесок та значні успіхи в національно-патріотичному вихованні дітей та молоді, за прищеплення їм патріотичного ставлення до української мови” .Не секрет, що питаннями запровадження української мови в усі сфери життя, а також виконання 10-ої статті Конституції України переймаються й піклуються більше громадські організації, а не українська держава. Можливо, в майбутньому ситуація зміниться, і розширенням сфери української мови займатимуться ті, кому належить це робити за законом.

Наш київський оглядач Тарас Марусик запросив у студію ініціатора заснування премії, голову правління Київського благодійного фонду імені Олекси Гірника “Українським дітям – українське слово” Юрія Гнаткевича. Послухайте їхню розмову.

Тарас Марусик

Пане Гнаткевич, кому належить ідея заснування премії імени Олекси Гірника?

Юрій Гнаткевич

Ця ідея належить організаційному комітетові з відзначення 25-ліття загибелі Олекси Гірника, який я очолюю, а оргкомітет створений на базі УРП “Собор” та Всеукраїнського товариства “Просвіта”. Погодився підтримати цю ідею Михайло Слабошпицький – виконавчий директор Ліги українських меценатів. Саме 7ця ліга і особисто Михайло Слабошпицький проводять багато конкурсів на краще знання української мови. Таких конкурсів уже проведено кілька, і вони відбуваються за участю Міністерства освіти України.

Тарас Марусик

Ми згадали прізвище Олекси Гірника, і я б хотів, щоб Ви детальніше нашим слухачам розказали, хто був цей чоловік.

Юрій Гнаткевич

Це був такий український патріот, що жив у місті Калуші, 22 січня 1978 року він спалив себе біля могили Тараса Шевченка, протестуючи в такий спосіб проти політики колонізації та зросійщення України. Олекса Гірник у своїх листівках, які він розкидав, так і написав: я не бачу іншого способу протестувати в Радянському Союзі. Він не хотів утретє сідати до концтабору, і ми розглядаємо його вчинок, як форму боротьби з радянським режимом, який асимілював і русифікував українців.

Тарас Марусик

Ну, це форма боротьби,яка була, очевидно, в радянський час?

Юрій Гнаткевич

Звичайно.

Тарас Марусик

Але така форма боротьби може бути актуальною і сьогодні.

Юрій Гнаткевич

Така форма боротьби актуальною не є сьогодні, але тема актуальною є сьогодні, оскільки зросійщення українців, зокрема молоді, через освіту, через військо, через засоби масової інформації триває і досі. А влада, на жаль, нічого не робить для підтримки української молоді.

Тарас Марусик

Повертаючись до самої премії імені Олекси Гірника, я б хотів, щоб Ви подали деякі деталі. Хто має висувати, для кого ця премія призначена, коли вона буде вручатися і, можливо, яке вираження фінансове цієї премії?

Юрій Гнаткевич

Ну, премія задумана, по-перше, для підтримки борців за українське національне відродження, які ,в основному, працюють, скажімо так, з молоддю, ну і мета наша – це увічнення пам”яті українського патріота Олекси Гірника. Він зараз повертається з забуття, але всі люди мають знати в Україні, хто такий був Олекса Гірник і за що він віддав своє життя. Премія вручатиметься 22 січня – в День української соборності. До речі, цей день збігається з днем самоспалення Олекси Гірника, хоча він не випадково і вибрав цей день. Думаємо, що це відбудеться в урочистій обстановці, при багатьох людях, які прийдуть на наші збори. Тепер - за що. Ми будемо особливо підкреслювати те, що ми будемо присвячувати премію за внесок, конкретний, і значні успіхи в національному вихованні дітей та молоді та прищеплення їм патріотичного ставлення до української мови. Бачите, те, що раніше робила Ліга українських меценатів, відрізняється від того, що ми задумали, бо раніше йшлося про краще знання української мови. А часто буває так, що дитина дуже добре знає українську мову і перемогла на конкурсі, вийшла на вулицю і відразу переходить на російську мову. Будемо присуджувати тим, хто виховає молодь у такому дусі, щоб вони не тільки знали мову, а і сміливо користувалися нею. Я думаю, що насамперед премія присуджуватиметься педагогам. Вищої школи, загальної школи, журналістам і взагалі, всім тим людям, які працюють із молоддю. Ми ставимо такі умови, щоб саме керівники засобів масової інформації, навчальних закладів, якихось громадських організацій, скажімо, “Просвіта” чи інші, щоб вони висували і письмово обґрунтовували свої подання. На разі ми ще не маємо таких пропозицій, бо щойно минулого тижня ми в кількох газетах подали наші повідомлення і текст нашого повідомлення про премії.

Тарас Марусик Це був Голова правління Київського благодійного фонду імени Олекси Гірника “Українським дітям – українське слово”, а також Голова Київської крайової організації УРП “Собор” Юрій Гнаткевич. Розмовляв з ним Тарас Марусик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG