Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну: Віктор Янукович найближчим часом або піде у відставку, або стане одним із головних претендентів на президентське крісло.


Петро Кагуй Російська преса про Україну: Віктор Янукович найближчим часом або піде у відставку, або стане одним із головних претендентів на президентське крісло.

Прага, 29 липня 2003 року - Російська преса продовжує аналізувати ситуацію, в якій опинився прем’єр-міністр України Віктор Янукович з огляду на цьогорічний неврожай зерна та нещодавнє раптове підвищенням цін на продукти харчування.

Хто з політичних конкурентів Януковича стоїть за цим підвищенням? Цим питанням переймаються російські оглядачі.

«Віктор Янукович погрожує конкурентам», «представник донецької еліти розпочав боротьбу за президентську посаду», - пише у вівторок «Независимая газета», цитуючи слова Януковича, який заявив, що є політики і деякі керівники, пов’язані з корупцією.

На думку експертів, таке попередження є зверненням Януковича до затятих супротивників донецької фінансово-промислової групи, чиї інтереси представляє прем’єр. І, можливо, воно адресоване об’єднаним соціал-демократам, лідером яких є глава президентської адміністрації Віктор Медведчук, - зауважує «Независимая газета». Окремі аналітики навіть припускають, що ажіотаж на зерновому ринку інспірували структури, близькі до СДПУ(о), з метою дискредитувати уряд, очолюваний представником «донецьких»...

Вже зараз за фактами зловживання і махінацій на зерновому ринку України порушено 270 кримінальних справ. Очевидно, цим усе не обмежиться, - мовиться у статті. «На думку експертів, вже на осінь передвиборча кампанія, що наближається, призведе до серйозної кризи у стосунках між основними фінансово-політичними групами в Україні. Навряд чи слід очікувати на мирне вирішення цього протистояння : або у жовтні-листопаді Янукович піде у відставку, або, перемігши конкурентів, стане головним претендентом на президентську посаду», - пише «Независимая газета».

«Українські політики б’ють один одного за неврожай»- це заголовок у газеті «Московские новости». Уряд Януковича підкосила продовольча криза, що триває вже два місяці, ціни на продукти зросли майже втричі. У цій ситуації страждає особистий рейтинг Віктора Януковича як потенційного кандидата у президенти. Усе це може призвести до зриву виконання бюджету і, як наслідок, до відставки уряду, зауважує московська газета. А в урядових кулуарах і в опозиційній пресі висловлюють припущення, що нинішня ситуація з підвищенням цін спровокована бізнес-структурами і засобами масової інформації, що їх контролює Віктор Медведчук, пишуть «Московские новости».

Ще один російський часопис «Парламентская газета» також звертає увагу на складну ситуацію, у якій опинився Віктор Янукович. Називаючи Януковича реальним кандидатом на президентське крісло, «Парламентская газета» також чималу увагу приділяє іншому кандидатові у президенти – Вікторові Ющенку.

«За словами Ющенка, - мовиться у статті,- представникам його роду не вперше керувати Україною. У Росії, на Соловках, знайшов свій спочинок прах його предка – останнього кошового отамана Війська Запорізького Петра Калнишевського, що походив з роду Ющенків-Калнишевських. Лідер «Нашої України» збирається відвідати на Соловках також меморіал пам’яті жертв сталінського терору. Поза всяким сумнівом, що такий захід сподобається багатьом патріотично налаштованим виборцям. Адже Соловки стали символом мучеництва українців у період самодержавства. Водночас поїздка до Росії мала б дещо поправити образ Віктора Ющенка в очах російськомовного електорату, що його трохи зіпсовано активною співпрацею з націоналістами», - так пише у вівторок «Парламентская газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG