Доступність посилання

ТОП новини

Проблема захоплення кримськими татарами землі в Ялті вирішена


Володимир Притула Проблема захоплення кримськими татарами землі в Ялті вирішена

Симферополь, 30 липня 2003 - Ми вже повідомляли, що 17 липня понад 100 кримських татар захопили кілька гектарів землі в Ялті. Назвавши захоплену земельну ділянку “поляною протесту”, учасники акції висунули вимогу, щоб місцева влада звернула увагу на проблеми репатріантів. А цього вівторка Меджліс кримськотатарського народу офіційно повідомив, що конфлікт врегульований, ялтинська влада погодилася задовольнити основні вимоги раніше депортованих кримських татар, які зараз мешкають на Південному узбережжі Криму.

За останні два тижні “поляни протесту”, крім Ялти, виросли ще у Симеїзі і Гурзуфі. Тепер усі намети згорнуті, учасники акцій протесту покинули захоплені земельні ділянки. Наприкінці минулого тижня мер Ялти Сергій Брайко і голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв підписали протокол, який передбачає першочергове виділення півтисячі земельних ділянок для репатріантів і створення спільної комісії з виділення землі для житлового будівництва, визначення відповідних ділянок і для контролю за розподілом цієї землі між репатріантами. А 29 липня міський голова Ялти Сергій Брайко підписав відповідне розпорядження про створення такої комісії. Місцевий меджліс оголосив, що конфлікт вичерпаний.

Ситуацію коментує віце-спікер кримського парламенту, член президії Меджлісу Ільмі Умеров, який брав участь у розв’язанні проблеми: “Та угода, що була підписана між мером Сергієм Брайком і головою Меджлісу Мустафою Джемілєвим ,конкретно не уточнює, яка земля буде передана репатріантам, там у принципі мовиться, що 500 земельних ділянок раніше депортованим кримським татарам будуть виділені. Ялтинська влада уже передала близько 8 гектарів власної землі. Але далі є питання, які виходять на Раду міністрів Криму і вищі інстанції. Але факт, що міська влада вже звернулася до прем’єр-міністра Криму з проханням, щоб певні ділянки вилучили у радгоспів і передали місту, а потім вони будуть розподілені”.

Ільмі Умеров називає таке рішення проміжним, адже в Ялтинському міськвиконкомі лежать понад 3 тисячі заяв репатріантів з проханням про землю, тож виділення 500 ділянок лише пом’якшить гостроту ситуації на Південнобережжі. Але Ільмі Умеров звертає увагу на ще один аспект останніх подій в Ялті: “Така ж проблема була і в Судаку. І, я думаю, за певний час вона ж може виникнути в Алушті. Події в Судаку мало чим відрізняються від Ялтинських подій. Тільки там подібні захоплення землі відбулися 2-3 роки тому і потім довелося процювати по факту і по ходу виробляти правила гри. А в Ялти є шанс далі йти нормальним цивілізованим шляхом. І мені здається, що можливості для цього є. Мер Ялти Сергій Брайко йде на контакт з депортованими, він готовий вирішувати питання, і він їх вирішує”, - це був віце-спікер кримського парламенту, член президії Меджлісу Ільмі Умеров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG