Доступність посилання

ТОП новини

Нові загрози терористичних атак


Мирослава Гонгадзе Нові загрози терористичних атак

Вашингтон, 30 липня 2003 - Ісламські екстремісти вірогідно плануюють чергові терористичні напади на Америку та її союзників вже до кінця цього літа. Ціллю терористів можуть стати Британія, Італія, Австралія чи західне узбережжя Сполучених Штатів. Про це свідчать документи Департаменту Внутрішньої Безпеки США, оприлюднені американськими ЗМІ сьогодні.

Органи безпеки США поки що не підвищили рівня загрози ( а таких рівнів за визначеними нормами існує шість), але повідомили, що за деякими даними ризик атак на вищезгадані країни є досить вірогідним. Так звані хайджекери - терористи самогубці, які використовують авіатранспорт для скоєння нападів, можуть скористатись літаками міжнародного сполучення, - зазначається у документах, оприлюднених сьогодні американськими ЗМІ. У реалізацію плану терористичної операції можуть бути задіяні групи по 5 осіб. Вони можуть намагатись взяти контроль над літаком одразу після його піднняття у повітря або напередодні посадки. Як зброю, хайджекери можуть використовувати речі щоденного вжитку, такі, наприклад, як перероблений для такої мети фотоапарат ,– попереджають органи безпеки США.

Відповідаючи на запитання журналістів під час прес-конференції у Білому домі, президент США Джордж Буш сказав, що вірогідність атак досить велика.

Джордж Буш: “Перш за все, необхідно пам’ятати, що війна проти тероризму не закінчилась, і тому загроза не зникла. Знаючи про плани терористів, ми можемо зберегти більше людей. Загроза є реальною. Ми не знаємо коли, як і де можуть бути скоєні атаки. Але ми знаємо одне: Аль Каїда застосовує методи, які вже використовувались у минулому”.

Спостерігачі кажуть, що органи безпеки США вирішили оприлюднювати інформацію про ризики атак після того, як звіт спеціальної комісії Конгресу, що розслідувала трагедію 11 вересня 2001 року, звинуватив їх у недостатній увазі до попереджень про активізацію терористів напередодні 11 вересня.

Зараз на американських летовищах встановлюється спеціальна додаткова апаратура для перевірки усіх пасажирів міжнародних перельотів. В інтернеті за адресою www.trevel.stat.gov департамент внутрішньої безпеки подає для туристів всю інформацію про можливі загрози з боку терористів. Кожен може подзвонити за телефонами, поданими на веб-сайті, щоб отримати найсвіжішу інформацію про безпеку польотів у різних напрямках світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG