Доступність посилання

ТОП новини

Абетка демократії: Армія і демократія.


Василь Зілгалов Абетка демократії: Армія і демократія.

Прага, 29 липня 2003 – Колись відомий американський політик Томас Пейн прорік , що «армія принципів прорветься там, де не пройде армія солдатів». Тобто, важливий принцип побудови суспільства і його армії - сама ідея...Сьогодні багато говорять про українську армію і про ідейні підстави її формування, скоріше, реформування, бо понад 300-тисячне військо України нині в народі, в розпал літа, називають «городніми бригадами». І мають на увазі, насамперед, напівголодне існування більшості українських вояків, котрі готові йти навіть у пекельну пастку в чужій спекотній пустелі, щоб якось поліпшити своє матеріальне благополуччя. Чи зможе колишній вищий офіцер радянського КДБ змінити принципи формування української армії, коли у самому суспільстві України якихось суттєвих демократичних змін не відбувається?

Спостерігачі відзначають у ці дні деяку дивовижність українських армійських буднів. Американська газета «Вашинґтон пост», наприклад, нагадує, що «Україна і зараз володіє збройними силами, особистий склад яких нараховує 310 тисяч осіб, хоча грошей на їх утримання немає». Тому й не дивно, що багато українських вояків підтримують себе за рахунок українських городів чи ферм, часто не питаючи на це дозволу у їхніх власників. Є й інші способи, так би мовити, самоіснування, насамперед, «строкового» складу української армії : праця на приватних будівництвах, при зведенні «віллових» господарств українських олігархів - і це лише за «хліб насущний» або ж інші підсобні роботи у фермерів чи в малому бізнесі. Відомо також, яка «внутрішня війна» йде в українському уряді щодо залізничних військ, котрі посилено експлуатує, як дешеву «рабсилу», міністр транспорту, близький до президента і один із його можливих наступників,- Григорій Кирпа. Та ж «Вашинґтон пост» зауважує днями, що «середня зарплата українських вояків вдома менша від 100 доларів». Але не варто забувати, що за даними європейських експертів середня зарплата пересічних українських громадян не перевищує 40 євро на місяць.

Яке суспільство, така й армія...Хоча в армії України справи навіть дещо кращі, аніж у багатьох українських цивільних громадян. Недарма та ж американська газета, «Вашинґтон пост», наголосила тепер, «щоб записати в іракську коаліцію ще одну країну, у Сполучених Штатах просто закрили очі на проблеми слабенької української демократії, хиткої економіки і корумпованої влади».

Чи зможе новий міністр оборони, колишній офіцер КДБ, котрий вів боротьбу з ворогами радянської влади, піднести становище української армії, реформувати її? Євген Марчук уже запропонував президентові план скорочення особового складу, насамперед, понад 70 генералів, а також пропозиції щодо бюджету армії на 2004 рік. Але чи це буде радикальним реформуванням? Навряд, сумнівається багато спостерігачів. Бо серед 1800 вояків, котрі їдуть до іракської пустелі, більшість думає не про справжній зміст життя, а про тимчасовий заробіток. Та й українські демократи частково підтримали ухвалу президента й парламенту про іракську «миротворчу місію». Хоча багато хто на демократичному Заході називає це просто «окупаційною акцією». Як при цьому не згадати слова французького письменника Ніколи Шамфора, « слабкі духом люди – це легка кавалерія армії дурних людей: вони приносять більше шкоди, аніж сама армія, тому що руйнують і спустошують». Кого ж більше в українському війську і в українському суспільстві? І куди вони прямують?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG