Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця польської поліції з українською міліцією


Володимир Павлів Співпраця польської поліції з українською міліцією

Варшава, 30 липня 2003 - У літній період, коли журналісти розпачливо шукають тем, до засобів масової інформації все частіше потрапляють матеріали, котрі на професійному жаргоні називають “полуничками”: злочинність, проституція та різні пригоди. У польській пресі цю неформальну рубрику журналісти часто заповнюють завдяки українцям. Практично щодня у різних польських ЗМІ з”являються повідомлення то про українських нелегалів, то про проституток, то про порушників кордону. На цьому тлі особливо доречним видається підписання у вівторок умови про співпрацю між поліцією з прикордонного Люблинського воєводства та міліцією Волинської області.

Тиждень, що триває, видався особливо щедрим на повідомлення про українських правопорушників та злочинців у Польщі. У понеділок прикордонники затримали українських провідників, що перевели нелегально на польську територію групу китайців та в”єтнамців, обдуривши їх, що це вже Європейський союз. У вівторок суд у Гданську виніс вирок у справі “клубу платних вбивць”, де головною постаттю був громадянин України Сергій С. У середу знову ж польські прикордонники передали поліції українця, що намагався ввезти нелегально майже двометровий бивень якоїсь древньої тварини. Однак проблема не стільки в тому, що всі ці випадки смакує польська преса, а в тому, що вони дійсно мають місце. Мабуть, ще частіше, ніж злочинцями, українські громадяни стають жертвами злочинців - чи то земляків, чи поляків.

З метою більш ефективної боротьби з цими явищами у вівторок у Люблині угоду про співпрацю підписали представник поліції прикордонного Люблинського воєводства Марек Гебда та полковник міліції Волинської області Олександр Справедливий . Про деякі подробиці цієї угоди “Свободі” розповів речник поліції у Люблині Януш Войтович:

Найбільше уваги ми приділяємо так званій звичайній злочинності, як,наприклад, напади на туристів, бо часто трапляється, що злочинні групи є польсько-українськими чи польсько-білоруськими. У цій сфері ми домовились про обмін інформацією. З українською стороною за перше півріччя цього року ми обмінялися 108 документами, що містили оперативну інформацію.

Кор.: Крім цього правоохоронці з Люблина і Луцька допомагають одні одним знаходити вкрадені у сусідів автомобілі чи затримувати злочинців, що переховуються у так званому ближньому зарубіжжі. Конкретні приклади – це затримання на території України двох учасників пограбування у польському місті Холм чи віднайдення українськими правоохоронцями 15 автомобілів, украдених у Польщі. Отже, підписання угоди – це тільки формалізування процесу співпраці, котра і так відбувається. Співпраці, котра насправді потрібна як правоохоронцям, так і громадянам обох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG