Доступність посилання

ТОП новини

Демократія і Штати


Ірина Халупа Демократія і Штати

Прага, 31 липня 2003 - Всупереч міжнародній думці, Сполучені Штати та Великобританія таки оголосили війну Іракові, війну виграли і тепер мучаться з іракськими пост-саддамівськими реаліями. Міжнародні організації, починаючи з ООН і закінчуючи Європейським Союзом, опинилися в ізоляції, оскільки вони були проти військової інтервенції в Іраку. Багато говорилося про кризу НАТО та про неефективність ООН, оскільки не було консенсусу в цих організаціях щодо Іраку. Якщо немає згоди в організації, чи це вказує на її неефективність? Якщо організації, яких покликано до життя для збереження демократії, злагоди та миру між державами, раптом чомусь не спрацьовують і їх просто ігнорують, чи це віщує кризу у світовому порядку? Генеральний секретар ООН Кофі Аннан вважає, що так.

«Багато хто з нас відчуває, що переживаємо кризу міжнародних систем. Війна в Іраку та найновіші кризи в Африці змушують нас задуматися: чи ці інституції, до яких ми звикли, адекватно дозволяють впоратися з усіма стресами останніх кількох років?» Так,-висловився генеральний секретар ООН Кофі Аннан на вчорашній прес- конференції в Нью - Йорку.

Те, що мало бути рутинним заходом, а саме: зустріч з пресою, - пан Аннан використав для своєрідного філософського виклику, пропонуючи наступній сесії Генеральної Асамблеї звернутися до цих питань.

«Якщо ми будемо застосовувати запобіжні заходи, превентивні війни, то які мають тут бути правила? Хто має це вирішувати? За яких умов? Чи Ірак був винятком? А може прецедентом, який зможуть використовувати інші? Які мають бути правила?»- ще раз повторив Кофі Аннан.

З певною гіркотою він згадав минулорічне ставлення до ООН. Незгода в Раді Безпеки щодо Іраку, опозиція Франції та Німеччини щодо війни, агресивне просування Америкою війни, як єдиного виходу з ситуації,- все це та інше паралізувало організацію і показало, що США на чолі зі своїм президентом Бушем робитимуть так, як вони собі задумали, і нерішуча ООН до цих планів не входить. Але навіть такий досвідчений дипломат, як Аннан, не зумів повністю приховати свого задоволення і нагадав: «Я попереджав тих, хто відкидав ООН, бути обережними, бо колись вони потребуватимуть цієї організації».

На думку генсека, якби сьогодні в Іраку були присутні війська під мандатом ООН, інші держави були б готові не лише допомагати в цьому, а й вкладати ресурси у відбудову країни.

Три місяці після заяви американського президента Джорджа Буша, що Організація Об’єднаних Націй може стати зайвою, лідер цієї організації звернувся із закликом до усіх членів ООН переосмислити саме існування і мету організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG