Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. Хто в Україні боїться вільних незалежних профспілок? Події на Луганщині. 2. Вибори в Мукачевому: юристи скаржаться на тиск політиків, а політики стверджують, що суди в Україні незабаром замінять волевиявлення виборців. 3. У неділю виповнюється рік після Скнилівської трагедії. Сакраментальне запитання, хто ж винен, залишається без відповіді. 4. Концтабір Освєнцим діяв до 1947 року. Кого ж там утримували польські військові?


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. Хто в Україні боїться вільних незалежних профспілок? Події на Луганщині. 2. Вибори в Мукачевому: юристи скаржаться на тиск політиків, а політики стверджують, що суди в Україні незабаром замінять волевиявлення виборців. 3. У неділю виповнюється рік після Скнилівської трагедії. Сакраментальне запитання, хто ж винен, залишається без відповіді. 4. Концтабір Освєнцим діяв до 1947 року. Кого ж там утримували польські військові?

Київ, 26 липня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”. Ранкову програму продовжить оглядова програма “Тиждень регіонів”. З київської студії вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Серед основних тем, яких ми торкнемося в програмі, такі:

1. Хто в Україні боїться вільних незалежних профспілок? Події на Луганщині.

2. Вибори в Мукачевому: юристи скаржаться на тиск політиків, а політики стверджують, що суди в Україні незабаром замінять волевиявлення виборців.

3. У неділю виповнюється рік після Скнилівської трагедії. Сакраментальне запитання, хто ж винен, залишається без відповіді.

4. Концтабір Освєнцим діяв до 1947 року. Кого ж там утримували польські військові?

Ми вже повідомляли, що Кабінет міністрів України запропонував президенту Леоніду Кучмі звільнити з посад 3-х голів облдержадміністрацій: дніпропетровської, полтавської та чернівецької (Миколу Швеця, Євгена Томіна та Теофіла Бауера). Таке рішення уряд ухвалив, спираючись на висновки експертів і фахівців, які аналізували ситуацію на продовольчому ринку, – зокрема, штучне зростання цін на продовольчі товари в регіонах.

Крім того, В.Янукович повідомив, що на засіданні уряду ухвалено рішення звільнити керівника Державного департаменту продовольства, керівника управління цін Кабміну, а також заступників голів деяких обласних держадміністрацій з питань АПК.

Є вже й перші реакції на повідомлення з Кабміну на кадрові зміни. Голова дніпропетровської облдержадміністрації Микола Швець вважає пропозицію уряду звільнити його з посади спробою перекласти виключно на регіони відповідальність за ситуацію на продовольчому ринку України. До того ж, за словами Швеця, область за останні 4 роки має найвищі показники в Україні економічного та соціального розвитку. Йому дивно було дізнаватися з ЗМІ про цей крок уряду. “Мене на посаду голови облдержадміністрації призначено указом президента України, і я залишу цю посаду виключно з його волі”, - йдеться в заяві голови дніпропетровської облдержадміністрації переданій ЗМІ України.

Минулого понеділка, 21 липня, на профспілкового лідера Алчевського металургійного комбінату Юрія Калюжного було вчинено напад. Невідомі зловмисники жорстоко побили Калюжного у під’їзді будинку, в якому він мешкає.

Конфедерація вільних профспілок Луганської області заявила, що напад на Ю.Калюжного пов’язаний з його профспілковою діяльністю. Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Першими відреагували на побиття Юрія Калюжного вільні профспілки Луганщини. Один із його лідерів Тетяна Кисла в інтерв’ю для радіо “Свобода” заявила:

Тетяна Кисла

Справа в тому, що ми не вважаємо це випадковістю і нападом з метою пограбування, так як до Калюжного на роботі спостерігається упереджене ставлення протягом тривалого часу, і ми це пов’язуємо з переслідуваннями за профспілкову діяльність. Фактами цього є і накази видані дирекцією комбінату в листопаді-грудні 2000 року, за якими ще тривають судові розгляди. Два накази скасовано, один із них, можливо, проливає світло на сьогоднішні події. Юрій Калюжний, як заступник начальника мартенівського цеху, не раз порушував питання про махінації з металом.

Адміністрація ніяк не заспокоюється і не хоче визнавати діяльність незалежної профспілки, а Калюжному створює важкі умови праці.

Василь Соколенко

Ю.Калюжний є депутатом Алчевської міської ради і входить до складу групи “Позиція”, депутати якої відразу заявили свій протест, в зв’язку з нападом на нього. Лідер Конфедерації профспілок України, народний депутат М.Волинець звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою негайно провести розслідування цього випадку.

Михайло Волинець

Конфлікт має вже дуже давню історію: ще в той час, коли керівником підприємства був Олег Дубина, який згодом став першим віце-прем’єр-міністром України (до речі, я спілкувався з О.Дубиною саме тоді, коли він був на цій посаді). Дубина говорить про те, що Юрій Калюжний – дуже чесна, порядна людина, і коли він розібрався, то Ю.Калюжному запропонували зайняти посаду заступника керівника цеху.

Потім я вдруге почув про те, що знищується організація, коли Калюжний був довіреною особою одного із кандидатів до ВР по мажоритарному округу від “НУ”. Він сказав, що керівництво підприємства Алчевського металургійного комбінату розправляється з ним. Але ж коли вибори відбулися, і ці вибори виграв Скітєчелі (в той час генеральний директор), то тиск посилив проти організації, проти Калюжного конкретно новий директор Шевченко. Я звернувся до Скітєчелі і сказав: “Майте совість. Ви виграли вибори, навіщо ви чините розправу? Тим більше, що організація маленька, там всього кілька десятків членів”. Він відповів: “Так ми цього робити не будемо, але я не можу переконати генерального директора Шевченка. Вам треба звернутися до нього”.

Скітєчелі зорганізував мене з генеральним директором Шевченком, в мене була розмова, навіть домовилися про зустріч, але я не зміг на той час поїхати до Алчевська.

Останнім часом тиск тільки посилювався на нашу членську організацію, і Калюжний весь час це відчував. Були покарані практично всі члени профспілок, нашої профспілки, які працюють на цьому підприємстві: їх лишали преміальних, і тиски були на всіх напрямках, скажемо так. А сам Калюжний був двічі покараний, його двічі лишали премії. Він звертався до суду і двічі вигравав суд.

Скітєчелі також сказав мені ще два місяці назад у тій розмові: “Ми знаємо, що Калюжний - людина чесна, працелюб. В нас були дуже великі проблеми там, де відвантажувався метал, де металобрухт приймався, ми його там поставили, бо знали, що ця людина не вкраде і не дасть вкрасти іншим”.

З одного боку, його використовували, а з другого боку, його просто карали. А покарали останній раз яким чином? Він сам відповідав за 4 керівні особи, і коли в один вихідний було вивезено і поставлено металу десь в кількості 238 тонн (204 тонни – це було сміття). І знову ж покарали Калюжного, бо лишили його премії. Це – один із методів покарання людини і тиску на нього.

А те, що його по-звірячому побили і вдарили спочатку молотком, а потім його били ногами. Коли я подзвонив відразу дружині, то вона сказала, що немає голови, а є одне кров’яне місиво. Зробили йому операцію в нейрохірургічному відділенні. З одного боку, ми будемо намагатися, щоб було проведено об’єктивне розслідування.

Я також проінформований, що колектив дуже збудоражений, люди досить стурбовані на підприємстві. Працівники цього комбінату на боці Юрія, морально на його боці, бо відверто заявити і вийти на мітинг ми не робили такої спроби. Щоб мітинг організувати - люди бояться, бояться втратити роботу, тим більше, що підприємство належить Ренату Ахметову – це також треба мати на увазі, які речі відбуваються на тих підприємствах, де клани прибрали їх до рук.

Василь Соколенко

До цього слід додати, що це не перший напад в Донбасі на лідерів з незалежного профспілкового руху на Донбасі. Так на шахті “Червонолиманській” Донецької області при створенні первинної організації НПГ був побитий Леонід Кожух.

Подібний напад був здійснений і на голову незалежної профспілки шахти “Партизанська” Олексія Алексєєва. Профспілкових активістів за їхню принципову позицію звільняють з роботи. Це спостерігається і на верстатобудівному заводі в Луганську, і на шахті “Ізвестія” в Красному Лучі.

Цікаво, що правоохоронним органам відомі всі ці факти, але жодного разу вони не втрутилися в конфлікт між роботодавцями і незалежними профспілками і не стали на захист простого робочого люду.

Що стосується причини нападу на Калюжного, то вони теж на поверхні. Він неодноразово попереджав міліцію про зловживання на підприємстві, але правоохоронні органи, за словами Т.Кислої, дистанціюються від того, що там відбувається, тому що в тих брудних справах беруть участь дуже впливові особи і великі гроші.

Представники членських організацій вільних профспілок Луганщини оголосили, що вони мають намір 29 липня пікетувати в Алчевську будинок міської ради, щоб таким чином висловити протест проти, як вони вважають, свавілля, що коїться на металургійному комбінаті.

Володимир Ляшко

Вибори міського голови Мукачева привернули цього тижня увагу численних спостерігачів. Місцеві суди Мукачева і Львова по-різному оцінюють результати виборів. У перипетіях виборів намагалася розібратися представниця Вищої Ради юстиції України Лідія Ізовєтова, яка спеціально поїхала на Закарпаття. Та це, схоже, лише додало запалу у протистоянні опозиційних таборів.

Мукачівська територіальна виборча комісія звернулася до Верховного Суду України - розібратися у юридичній колізії, що виникла в Мукачеві.

Репортаж Анастасії Осадчук, який вона передала у вівторок, 22 липня.

Анастасія Осадчук

Як відомо, на останньому засіданні Мукачівський міський суд ухвалив рішення заборонити мукачівській територіально-виборчій комісії призначити нові вибори у Мукачеві. Вчора закарпатське обласне телебачення повідомило, що мукачівська територіально-виборча комісія звернулася до Мукачівського міського суду з проханням відмінити своє рішення про заборону проведення нових виборів. За повідомленням цього ж обласного телебачення таке звернення обурило представників “НУ”, які увірвалися до міського суду і вчинили там ґвалт. Знімальна група закарпатського обласного телебачення скаржилася на поведінку народних депутатів, які нібито застосовували і фізичну силу.

Вчора до Мукачева прибула представниця Союзу адвокатів України за дорученням Вищої Ради юстиції України Лідія Ізовєтова, яку уповноважили детально вивчити судові справи щодо мукачівських виборів. Вона також скаржилася на тиск народних депутатів.

Лідія Ізовєтова

Народні депутати, якщо вони всі - народні депутати, тому що, крім народних депутатів, тут були особи, які не є народними депутатами, казали про те, що якщо я їм не надам доручення, яке мені видано, то пан Оробець поставить питання і написав заяву в прокуратуру про порушення кримінальної справи. Раз.

Друге. Вони стали вимагати у голови суду, щоб він в мене забрав документи відносно перевірки, але ті документи віддали... Тому що в присутності більш десятка осіб здійснювати перевірку – це нереально. Крім того, самі народні депутати намагалися провести особистий обшук. Запитували, чи є у мене копії документів, і хотіли їх вивчити. Закрили двері, і я навіть не могла вийти з приміщення. Пан Червоненко і ще якась особа (я ім’я не знаю) закрили двері, і я “чуть” не вистрибнула із вікна.

На мене робили тиск, здійснювали тиск. Стосовно моральності перевірки, стосовно моральності тих процесів, які відбуваються в місті Мукачево, я взагалі аполітична: ніколи не належала і не належу ні до яких політичних партій, і здійснюю перевірку лише в межах закону, який дає мені певні повноваження.

Я не можу сьогодні зробити ніяких висновків відносно тієї перевірки, яка ще не закінчилася. Я зможу це зробити тільки тоді, коли я вивчу всі матеріали, але заявляю, що такий тиск на мене був вчинений.

Анастасія Осадчук

Вчора ж В. Ющенко висловив свій протест стосовно перебування пані Лідії Ізовєтової в Мукачеві, оскільки, за його словами, вона захищає виключно інтереси кандидата від влади Ернеста Нусера і приїхала для того, щоб чинити тиск на суд.

На вчорашньому засіданні мукачівської територіально-виборчої комісії було заслухано ухвали Сихівського та Мукачівського судів щодо виборів міського голови Мукачева. Нагадаю, що Сихівський міський суд Львова зобов’язав мукачівську територіально-виборчу комісію призначити нові вибори, а Мукачівський міський суд заборонив виборчій комісії визначати вибори недійсними та проводити нові вибори.

Присутні на засіданні мукачівської виборчої комісії представник Ернеста Нусера Василь Мангура вимагав термінового виконання саме рішення Сихівського суду. На що голова територіально-виборчої комісії Микола Мишко зауважив, що у відповідності до законодавства, таку ж юридичну силу мають і ухвали Мукачівського міського суду.

На засіданні територіально-виборчої комісії були зачитані і постанови судових виконавців щодо виконання рішень обох судів. Врахувавши ситуацію, що склалася, Мукачівська територіально-виборча комісія звернулася до Верховного Суду України з проханням дати роз’яснення щодо порядку виконання судів, які були ухвалені за підсумками виборів міського голови Мукачева.

Володимир Ляшко

Три дні лідер блоку “НУ” В.Ющенко перебував на Прикарпатті. Він став учасником форуму демократичних сил і відзначив 2-гу річницю створення політичного блоку сходженням на вершину Говерлу.

Перебуваючи на Івано-Франківщині, Ющенко вдався до деяких узагальнень щодо політичної ситуації в Україні.

Повідомляє Іван Костюк.

Іван Костюк

У перший день свого перебування на Прикарпатті лідер боку “Наша Україна” Віктор Ющенко разом з братом відвідав село Велика Кам’янка Коломийського району, де 1947 року вчителював його батько. Наступного дня лідер “Нашої України” взяв участь у форумі демократичних сил, який відбувався в Івано-Франківську. Традиційною була оцінка Віктором Ющенком нинішньої української влади та потреби консолідації всіх демократичних сил.

Віктор Ющенко

Чому ми не говоримо про громадсько-політичну консолідацію тих сил, яким ненависна ця влада, тих сил, які зрозуміли, що проблема не в тому, що в нас бідна земля чи ледачі люди, а в тому, що проблема номер один для України – це влада: неукраїнська, непрофесійна, недемократична.

Іван Костюк

Віктор Ющенко ще раз наголосив, що Україну у світі сприймають, як корумповану державу із високим рівнем злочинності, великим відсотком тіньової економіки, в якій немає свободи слова і не дотримуються законів.

Віктор Ющенко

З точки зору європейської політики, йде непослідовна і велика риторика, яка з кожним місяцем веде країну до самоізоляції. Цю країну мало хто розуміє в логіці внутрішнього та зовнішнього курсу. Політикою цієї країни розчаровані однаково як у Брюсселі, так і в Москві, Варшаві та Вашингтоні. На мій погляд, ця країна, а точніше – ця влада, не зрозуміла формули набуття друзів та порозуміння, як внутрішніх, так і зовнішніх. І у фіналі можна сказати одне: з кожним місяцем Європа наближається до України і, відповідно, з кожним місяцем Україна віддаляється від Європи.

Іван Костюк

На форумі демократичних сил в Івано-Франківську чимало говорилося про те, що на осінь планується створення громадської організації, яка б об’єднала не лише політичні сили, які підтримують “Нашу Україну”, але й численні громадські структури, які б визначили єдиного кандидата на президентські вибори і врешті перебрали на себе відповідальність за ситуацію в країні.

Другу річницю створення “Нашої України” Віктор Ющенко відзначив на найвищій вершині українських Карпат горі Говерлі. Це було його 29 сходження на Говерлу. У цьому символічному поході разом з Віктором Ющенком узяли участь сотні активістів “Нашої України”. На вершині Віктор Ющенко ще раз нагадав, що саме тут він два роки тому заявив про створення блоку, а також підкреслив, що Галичина залишається особливим регіоном, де позиції “Нашої України” залишаються, як ніде інде, переконливими і надійними.

Володимир Ляшко

Львів готується до дня жалоби за загиблими під час авіакатастрофи на Скнилівському аеродромі, що сталася торік 27 липня. Тоді, внаслідок падіння літака, загинуло 77 людей. Двоє дітей залишилося сиротами, 10 осіб – інвалідами на все життя.

Про наслідки цієї трагедії мовилося на прес-конференції у Львові.

Репортаж Галини Терещук.

Галина Терещук

Якщо про наслідки Скнилівської трагедії говорять мовою статистики, то те горе, яке переживають люди з втратою рідних, словами не передаси. Найбільш психологічно травмованими залишаються діти, адже саме вони є найчутливішими до трагічних подій. І якщо спершу з поведінки дитини було складно виявити стан, в якому вона перебувала, то з часом почали проявлятися наслідки від пережитого шоку. Як правило, діти після пережитої трагедії бояться дивитися на літаки, перебувати серед великого скупчення людей.

Із потерпілими під час авіа-шоу декілька місяців працювали фахівці із Української спілки психотерапевтів. До них за одноразовою консультацією звернулося понад 500 осіб, які втратили когось із рідних або самі були потерпілими. Однак, як каже психотерапевт О.Фільц, лише невелика частина людей шукала психологічну допомогу вдруге. Чому?

Олександр Фільц

Напевне, спрацьовує механізм сімейної підтримки і підтримки найближчого оточення для тих людей. Він спрацьовує в дуже позитивному психотерапевтичному сенсі. І відтак, люди вже не мають такої великої необхідності звертатися до фахівців – вони самі залічують ті рани. Лише невелика доля тих, які вже не змогли того зробити і не дали собі ради тими чи іншими незначними чи, може, трошки більш значними психічними розладами, зверталися до нас, але їх є дуже небагато.

Галина Терещук

На прес-конференції, яка відбувалася за участі керівників області і управління охорони здоров’я, і голови громадського комітету “Скнилівська трагедія” Степана Козака, який втратив сина під час авіа-шоу, мова йшла про благодійні та державні кошти, які були надані родинам потерпілих, адже держава виділила 10 мільйонів гривень, які відразу надали родинам потерпілим. Окрім цього, на благодійний рахунок надійшло понад 10 мільйонів гривень, 57 тисяч доларів і майже 7 тисяч євро. Від часу надходження коштів на банківський рахунок і до червня цього року банк нарахував понад 60 тисяч гривень відсотків. На разі кошти в іноземній валюті не надали родинам потерпілим.

За словами Степана Козака, гроші розподілялися прозоро.

Степан Козак

Там також все прозоро. На наступний день зарезервований мільйон на вирішення негайних проблем, а також на увічнення пам’яті.

Галина Терещук

Після Скнилівської трагедії залишилися незідентифіковані людські останки, особи яких неможливо було встановити. Їх поховали у братській могилі. Однак упродовж року в правоохоронні органи так і не надійшли нові оголошення про зникнення людей. Очевидно, що неідентифіковані останки належали тим, імена яких були встановлені слідством.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Віктор Кімакович розповів про те, що 10 осіб отримали групи інвалідності, з них – двоє дітей. Троє осіб потребуватимуть медичної допомоги усе своє життя.

Віктор Кімакович

За нашими даними, біля 40 чоловік – це ті люди, які будуть потребувати допомоги протягом найближчих 2-3 років. Складніше питання стоїть з психологічними порушеннями, психічними порушеннями. Тут важче зробити такий моніторинг, але в нас є люди – це 64 особи, які спеціально на диспансерному нагляді згідно тих захворювань.

Галина Терещук

З нагоди вшанування Скнилівської трагедії на летовищі споруджують пам’ятник на місці падіння літака. Біля входу на летовище освятять капличку. Втім, виглядає на те, що жоден високопосадовець зі столиці не прибуде на вшанування пам’яті жертв Скнилівської катастрофи, адже досі не розслідувана кримінальна справа щодо її причин.

Володимир Ляшко

Цього тижня Галина Терещук передала матеріал, який, безперечно, привернув велику увагу істориків, котрі досліджують маловідомі сторінки польсько-українських відносин.

Як відомо, радянські війська визволили в’язнів Освєнцима 27 січня 1945 року. Табір почав діяти на території Польщі з травня 1940 року. Та виявилося, що близько 200 українців, які мешкають у Польщі, готові свідчити про те, що Освєнцим діяв аж до 1947 року. Польські власті використовували його для етнічних чисток українців. Про це радіо “Свобода” розповів голова Товариства українців у Вроцлаві Ігор Саламон. З ним спілкувалася Галина Терещук.

Галина Терещук

У 80-х роках Ігор Саламон був заскороджений інформацією, яку почув у Торонто (Канада) від свого приятеля з дитячих літ. А саме, що той разом зі своїм батьком у 1947 році перебував кілька тижнів в Освєнцимі. Батько товариша був “оунівцем”. Згодом вони перебралися жити до Вроцлава, а потім поїхали до Канади.

Розповідає голова Товариства у Вроцлаві Ігор Саламон.

Ігор Саламон

- Це неможливо. Коли це було?

- У 1947 році.

- Ну як це ти міг бути в 47 році в Освєнцимі? Як же це так?

- Нас виселили з Лемківщини, привезли до Освєнцима, де ще повітря було насичене димом, тими порохами помордованих там людей, передовсім євреїв, але й інші нації там були, і робили селекцію. Мене взяли до приміщення, де сиділо польське військо і безпека УБ, і на очах мого батька почали мене лупити палицями і казали: “Побачимо, скільки витримає”. А мені сказали: “Якщо ти будеш плакати, то ми застрілимо твого тата”.

Галина Терещук

Вперше Ігор Саламон не повірив у розповідь, почуту в Канаді від приятеля. Втім, коли почав з’ясовувати, то виявив, що дійсно Освєнцим діяв до 1947 року, і туди звозили українців зі східних терен Польщі.

Ігор Саламон

Це було таке зізвіріння, що комуністи возили на селекцію до того Освєнцима українців, виселених з теперішньої Східної Польщі. А пізніше тих, до кого мали якісь закиди, садили до в’язниці, а ті, які були підозрілі і цю інтелігенцію, духовенство вислали до табору Явожного (це також гітлерівський табір). Це були ті часи, де якась моральність, якесь правосуддя взагалі не існували.

Галина Терещук

Де можна знайти якісь архівні матеріали підтвердження? Чи тільки можна по свідках говорити, збирати такі свідчення по людях про те, що Освєнцим діяв до 47-го року?

Ігор Саламон

Так, вже є матеріали про Явожне. Вже дуже багато написано. Є імена тих, хто сидів, хто загинув. Невідомо ще, скільки живе людей. В Пущі живе 187 людей, які не можуть отримати жодного відшкодовування, хоча б символічного, за те, що їх невинно перетримували в Освєнцимі.

А в Освєнцимі умови були жахливі, бо ми це знаємо зі слів очевидців. Явожне було для того, щоб принизити максимальну вину, виносити з неї якісь зізнання або винищити. Багато наших приятелів під час війни перейшло в Березу Картузьку, а після війни до Явожного.

Галина Терещук

В Освєнцимі українці з Польщі перебували по кілька тижнів, а потім їх або ж відпускали, або ж відправляли у табір.

Нині голова Товариства українців у Вроцлаві Ігор Саламон детально вивчає усі документальні матеріали, пов’язані із перебуванням українців у 47-му році в Освєнцимі, а також опитує свідків тих жахливих подій.

Володимир Ляшко

Ще одне повідомлення, пов’язане з Польщею...

Представники Всеукраїнської організації “Конгрес українців Холмщини та Підляшшя” днями побували на святі ризоположення Турковицької Богоматері, яке щороку відбувається на Холмщині, в Польщі.

З Рівного повідомляє Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Через багато років після руйнації православного монастиря у Турковичах, що під Грубешовим, його відроджено на святому місці, овіяному легендами про берегиню тамтешніх українців – ікону Турковицької Богоматері.

Напередодні Другої світової монастир прирівнювався за своєю вагою до двох інших найбільших волинських православних святинь – Почаївського та Яблочинського монастирів – і був меккою для православних християн. Однак у 1939 році монастир був зруйнований. Віднедавна сюди, у Турковичі та Грубешів, щороку з’їжджаються холмщаки, їхні діти та онуки, котрі нині мешкають в Україні, в основному у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях. Розповідає Голова всеукраїнського конгресу холмщаків Олександр Боровик.

Олександр Боровик

Ми почали відзначати свято під відкритим небом, на площах Турковицького монастиря. Напередодні поїхали в Муратинський ліс, де були захоронені українські селяни - жертви польсько-українського конфлікту, і відправили панахиду. Ми собі поставили за мету цю братську могилу перезахоронити на цвинтарі в селі Городиславичі.

Валентина Одарченко

Олександр Боровик зауважив, що, перебуваючи у республіці Польща, українці відчули неоднозначне ставлення поляків до відзначення річниці волинської трагедії, однак він висловив сподівання, що ретельне вивчення історії двох народів воєнних часів стане не каменем спотикання, а кроком до примирення.

Олександр Боровик

Ми вирішували з українцями Польщі, і тут, у товариствах, дуже важливе питання – щодо відзначення 60-річчя трагедії на Холмщині, яка сталася в 1944 році. Ми обов’язково відзначатимемо це на високому рівні.

Валентина Одарченко

Холмщаки звернулися до українського уряду, президента та голови Верховної Ради з вимогою відзначити 60-річчя Холмських подій на державному рівні й так само вшанувати пам’ять жертв, як це відбувалося цьогоріч на Волині. Розповідає, що є проблеми з приїздом українців, адже закордонні паспорти дорогі. Каже, що нині на свято приходять поляки.

Нагадаю, холмщаки домагаються від Верховної Ради проведення у вересні парламентських слухань на тему соціального захисту переселених з-за Бугу у повоєнні роки українців та збереження матеріальної і духовної культури землі, яка дала Україні першого Президента Михайла Грушевського.

Володимир Ляшко

Ви слухали оглядову програму “Тиждень регіонів”. До ефіру її підготував і провів Володимир Ляшко.

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG