Доступність посилання

ТОП новини

Базари залишаються у минулому – в Україну приходять західні супермаркети


Марія Щур Базари залишаються у минулому – в Україну приходять західні супермаркети

Прага, 30 липня 2003 – Наступний рік, на думку аналітиків, може стати переломним не лише для поліпшення політичного клімату в Україні, але і для появи закордонних інвесторів. Аналітичні компанії радять своїм клієнтам не відкладати більше своїх інвестиційних планів щодо України та розпочинати проекти уже наступного року. Однією з таких компаній є американська консалтингова фірма“A.T.Kearney”, яка досліджує новопосталі ринки щодо їхньої готовності до приходу великих міжнародних супермаркетів.

Якщо у Чехії чи Польщі новий супермаркет уже не втиснути у переповнений ринок, то сусідня Словаччина і Росія відкривають інвесторам великі можливості. Україну ж аналітики компанії “A.T. Kearney” розташували приблизно посередині таблиці, що означає, що найкращий час для приходу на український ринок буде наступного року. Головним чинником, що стримує інвесторів від негайного приходу в Україну є політичний ризик. «Мені здається, що Україна певною мірою затаїлася перед стрибком. Я можу припустити, що наступного року, якщо відбудеться політична стабілізація та зміниться її рейтинг стосовно політичної стабільності, то мережі роздрібної торгівлі, які прийдуть в Україну, будуть у виграші», - говорить Руслан Корж, один із авторів дослідження.

На його переконання, міжнародні оглядачі є про Україну незаслужено низької думки. «Ризик України порівнюють із ризиком Колумбії. Ми всі розуміємо, що це незаслужено, але так Україну бачать поважні дослідники, на чиї дані ми спираємось, серед яких є і Світовий банк», - наголошує Руслан Корж.

Але з інших показників Україна із майже 50 мільйонами населення є дуже привабливим ринком для мереж супермаркетів. «Інвестора, перш за все, приваблює розмір ринку та концентрація гаманців. І тут, хоча загальна інфраструктура та концентрація населення є досить добрими, Україна сильно відстає щодо наповнення гаманців. Попри це доходи населення швидко зростають, формується середній клас, і не лише у столиці, але і у великих містах. Крім того, західні ретейлери дивляться у дальшу перспективу – 5-10 років, і, на відміну від внутрішніх конкурентів, можуть дозволити собі довгострокову стратегію», - зауважує Руслан Корж. Щодо гаманців, то тут офіційна статистика грає проти українського споживача. Бо вона не враховує тіньової економіки та доходів від неї, які за деякими оцінками, можуть дорівнювати чи навіть перевищувати офіційні заробітки.

Однак ще позитивним одним чинником для інвесторів є те, що в Україні практично незадоволений попит на послуги західної роздрібної торгівлі. Єдиними сміливцями, що уже розпочали опанування рикну, є австрійська мережа супермаркетів “Billa” та німецька “Metro”. Але незабаром українському споживачеві можуть стати відомі і такі імена, як французька компанія “Achan” та шведська меблева фірма “Ikea”.

Як зауважує аналітик американської компанії, шлях багатьох західних супермаркетів до України пролягає через Москву. «Росія є відносно привабливішим ринком. Цього року в нашому рейтингу вона посідає перше місце. Тому ретейлери у першу чергу будуть прагнути туди. А вже заробивши гроші та певний досвід, будуть розглядати можливість так званого регіонального розвитку. Тут важливим чинником є те, що Москва – найбільший мегаполіс Східної Європи, і природно, що вона стає стартовим пунктом для подальшої експансії».

На думку аналітика, прихід західних супермаркетів часто є важливим поштовхом для розвитку місцевого виробничого ринку. «Велика роздрібна мережа, що приходить на ринок певної країни, на початку приводить із собою постачальників з інших ринків, але вони організовують виробництво всередині країни, і це призводить до того, що через один-два роки 90-95% товарів, що продаються у великих міжнародних супермаркетах, є місцевого виробництва», - підсумовує аналітик консалтингової компанії “A.T. Kearney” Руслан Корж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG