Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну: хто має шанси перемогти на наступних президентських виборах в Україні?


Петро Кагуй Російська преса про Україну: хто має шанси перемогти на наступних президентських виборах в Україні?

Прага, 1 серпня 2003 - «Новими президентами країн СНД стануть прямі родичі чи вихідці з кланів нинішніх лідерів», - такий висновок зробила у сьогоднішній публікації російська «Независимая газета».

У статті вміщені невеличкі досьє на основних потенційних кандидатів у президенти в кожній з держав-учасниць СНД. Щодо України, то московська газета називає 5 політиків, які мають шанси перемогти на чергових президентських виборах, що мають відбутися восени наступного року. У деяких країнах СНД, скажімо, в Україні і Білорусі , питання продовження повноважень нинішніх президентів шляхом змін до конституції залишається відкритим, - зауважує «Независимая газета». Водночас, автори статті, згадавши чинного президента України Леоніда Кучму, зазначають, що за конституцією він не може балотуватися на третій термін.

«Українські ліві опозиціонери час від часу беруть на себе роль «червоної загрози», підігруючи владі на виборах, - продовжує «Независимая газета». А ті супротивники Кучми, які дотримуються центристських поглядів, або скомпрометовані в очах виборців, як Юлія Тимошенко, або регулярно узгоджують свої кроки і політичні погляди з представниками влади, як Віктор Ющенко. З тих чи інших причин, кандидатів від опозиційних сил у країнах СНД розглядати як майбутніх переможців президентських перегонів немає сенсу», - робить висновок «Независимая газета» і вже ж до списку можливих переможців на президентським виборах 2004 року включає і Віктора Ющенка, щоправда, на останньому, 5-му місці.

А на першому місці у цьому списку стоїть прізвище нинішнього прем’єр-міністра України Віктора Януковича. «Він має добрі контакти з російським бізнесом. Однак останнім часом налагоджує також зв’язки із Заходом», - мовиться в короткому досьє.

На другому місці Віктор Медведчук. «Сірий кардинал» української політики. Орієнтований на Росію. На думку оглядачів, схильний до авторитаризму».

На третьому місці нинішній голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Останнім часом став більш незалежним від керівництва виконавчої влади. Досвідчений у «закулісних іграх», - зазначає «Независимая газета».

Далі у списку нинішній голова Національного Банку України, лідер партії «Трудова Україна» Сергій Тигипко. «Під час роботи в уряді був одним з найактивніших прихильників курсу євроінтеграції і вступу України до Світової організації торгівлі. На думку експертів, влаштовує і Захід, і Росію.

І нарешті, останнім, 5-им у списку, російські оглядачі з «Независимой газеты» подають Віктора Ющенка.

У складеному на нього досьє мовиться: «Його вважають кандидатом від опозиції, однак інші партії і рухи не підтвердили своєї готовності висунути його як єдиного кандидата. Ющенкові притаманна політика флюгера у стосунках з українським силами. Однак у зовнішній політиці він орієнтується на Захід. Хоча він заявив про наміри налагодити стосунки з Росією. Користується надзвичайною популярністю серед електорату,» - пише у сьогоднішньому числі російська «Независимая газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG