Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні перебуває делегація української влади, що веде переговори із Міжнародним валютним фондом про поновлення фінансування України


Сергій Куделя У Вашингтоні перебуває делегація української влади, що веде переговори із Міжнародним валютним фондом про поновлення фінансування України

Вашингтон, 31 липня 2003 – До складу делегації входять представники міністерства економіки, міністерства фінансів, а також представники Кабінету Міністрів та Державної податкової адміністрації. 30 липня у роботі делегації взяв участь голова НБУ Сергій Тигипко.

Підсумовуючи 4 дні української делегації у Вашингтоні, Сергій Тигипко висловив задоволення її результатами. За його словами, залишилося тільки дві проблеми, вирішення яких гарантуватиме надання Міжнародним Валютним Фондом кредитів у межах випереджувального stand-by. Перше питання – ухвалення «реалістичного жорстокого» бюджету на 2004 рік. Друге питання – реструктуризація боргів українським підприємствам по податку на додану вартість. Зараз цей борг складає півтора мільярда гривень, а пропонований Кабміном варіант його реструктуризації був відхилений у червні Верховною Радою. Саме з цим Сергій Тигипко пов’язує і скорочення самого рішення Міжнародного Валютного Фонду про відкриття кредитної лінії для України.

Якщо ще минулого місяця ухвалення цього рішення прогнозувалося на серпень, то зараз воно буде розглянуте радою директорів МВФ не раніше жовтня. Як запевнив Тигипко, у вересні уряд подасть на розгляд парламенту трохи змінений проект реструктуризації боргів з ПДВ. Якщо він знову не буде затверджений, то уряд вирішить це питання через врахування заборгованості у бюджеті 2004 року.

Водночас Тигипко наголосив, що зараз Україна не потребує додаткового фінансування міжнародними інституціями. Однак, переговори з МВФ щодо кредитної лінії для України відбуваються вже майже два роки, тому їх успішне завершення стане добрим сигналом для західних інвесторів та своєрідним страхуванням, якщо економічна ситуація в Україні почне погіршуватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG