Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – незалежний уряд


Василь Дарчук Ірак – незалежний уряд

Прага, 4 серпня 2003 – Попри акти саботажу і напади на коаліційні підрозділи з боку прихильників колишнього режиму, керівник тимчасової цивільної адміністрації Пол Бремер заявив у неділю, що загальні вибори в Іраку будуть проведені протягом найближчого року. Досі багато офіційних осіб США вважали, що процес створення незалежного іракського уряду триватиме принаймні кілька років.

Згідно з передбаченнями Бремера, загальні вибори в Іраку, які стануть основою для сформування суверенного, демократичного, прозахідного іракського керівництва і дальшого ухвалення нової конституції, буде проведено влітку наступного року. Як підкреслюють оглядачі, із цією ідеєю погоджується адміністрація США. Днями президент Буш теж заявив, що загальні вибори в Іраку відбудуться незабаром. Деякі скептично настроєні оглядачі і члени цивільної адміністрації в Іраку, щоправда, підкреслюють, що терміни загальних виборів залежатимуть переважно від готовності самих іракців до такої події, від підготовки місцевих кадрів, зокрема поліції, служби безпеки і нової армії. Адміністрація Бремера підкреслює у зв’язку з цим, що інтенсивна підготовка місцевих поліційних сил уже розпочата. Триває також набір молодих людей до нової армії, яка, за словами Бремера, не залякуватиме населення, як досі, а захищатиме його. Нині триває також формування групи юристів, які мали б підготувати нову конституцію Іраку, після чого можна буде оголосити терміни проведення вільних загальних виборів.

Щоправда, реалізація усіх цих планів, як підкреслюють представники адміністрації США, не означатиме автоматичного виведення коаліційних сил з Іраку. Президент Буш підкреслив, що американські підрозділи залишаться тут «так довго, як буде потрібно», не уточняючи термінів виведення. Тим часом генерал Томмі Френкс, який минулого місяця залишив пост командувача американських сил в Іраку, вважає, що коаліційні підрозділи мали б залишатися в Іраку принаймні протягом найближчих чотирьох років. З іншого боку, як підкреслюють оглядачі, адміністрація Буша опинилася під сильним тиском із початком наступної передвиборчої кампанії. Вибори відбудуться через півтора року. До цього часу Буш повинен запевнити і переконати американців і конгрес США, що Вашингтон закінчив свою місію в Іраку. До речі, утримання 10-ти тисяч американських військовослужбовців в Іраку обходиться Сполученим Штатам у 4 мільярди доларів щомісяця. Із американської казни уже виплачують або виплачуватимуть щомісячні ставки військовослужбовцям інших країн, які погодилися надіслати до Іраку свої підрозділи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG