Доступність посилання

ТОП новини

Перші враження від перельоту до Севастополя і заповідника


Тарас Марусик Перші враження від перельоту до Севастополя і заповідника

22 липня 2003 - Перенесімося до Севастополя, де розташований відомий в Україні та за її межами культурний об’єкт – Національний заповідник “Херсонес Таврійський”. У цьому заповіднику працюють кілька археологічних експедицій.

Рейс “Київ-Севастополь” здійснив спочатку посадку в Симферополі. Простоявши хвилин 20, знову здійнявся в повітря і взяв курс на аеродром “Бельбек”, ще донедавна військовий. Увесь політ зайняв понад три години. Якщо й можна порівнювати перельоти між Києвом і Парижем та між Києвом і Севастополем, то хіба що за тривалістю, але не за відстанню.

Аеропорт “Бельбек” розташований за 28 кілометрів від Севастополя, якщо їхати автобусом чи машиною. Навпростець суцільної дороги немає. Щоб доїхати до центру, треба тричі змінити транспорт – маршрутка, катер, тролейбус.

Будівля Севастопольського аеропорту нагадує невелику районну автостанцію, нещодавно збудовану. Але, здається, тут ще не навчилися шанувати пасажирів. Судіть самі. Прилетів літак з Києва, а їхати до міста, окрім таксі, немає чим. Тільки через годину-півтори буде маршрутка до бухти. Хочеш подзвонити – жодного таксофону. Виявляється, ще не дотягли кабель. А ми кажемо : Європа. Яка там Європа? Радше Азіопа.

Але досить про сумне. Севастополь - велике за територією місто. Воно розтяглося вздовж узбережжя на десятки кілометрів і вглиб материка на кілометри. У самому Севастополі діють сім радгоспів. З літака відкривається незабутній вид на це місто, берегова лінія якого порізана численними бухтами. Враження від побаченого згори можна порівняти хіба що (тут я знову вдамся до французького прикладу) з першим моїм польотом до Парижа 1992 року, коли повітряна траса ще проходила над самим містом. Тоді я шаленів з радости, коли внизу пізнав схожий на корабель острів Сіте, а на ньому Собор Паризької Богоматері.

Очевидно, перлиною Севастополя є Національний заповідник “Херсонес Таврійський”, який розкинувся на 40 гектарах між двома бухтами. Тут працюють зараз чотири археологічні експедиції, в тому числі й одна американська.Та про це в наступному матеріалі.

Тарас Марусик, РС, з Національного заповідника “Херсонес Таврійський”, Севастополь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG