Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Тигипко у Вашингтоні розповідає про внутрішню політику України


Сергій Куделя Сергій Тигипко у Вашингтоні розповідає про внутрішню політику України

Вашингтон, 4 серпня 2003 року.

Сергій Куделя

Пан Тигипко не приховує свого сильного бажання змінити розподіл владних повноважень в Україні до президентських виборів 2004-го року. Змінити, зрозуміло, не на свою користь, а виключно в інтересах держави.

Сергій Тигипко

Тому, що ми можемо попасти в ризик, коли зміниться президент. Який би він не був прогресивний , все одно йому доведеться делегувати дуже свої серйозні повноваження комусь. І от тут ризик особистості, яка буде відповідати за той чи інший напрямок, надзвичайно великий для держави.

Сергій Куделя

Далі Тигипко визнає, що існуюча політична система не може забезпечити рівних умов політичної боротьби. Тому перед загрозою появи нової особи в президентському кріслі, Тигипко став активним прихильником справедливої політичної конкуренції.

Сергій Тигипко

Я вірю не в те, що прийдуть, знаєте, такі розумні, чесні і так далі, тому що на любого чоловіка можна мати той чи інший політичний вплив. Я вірю в політичну конкуренцію.

Сергій Куделя

Разом з тим, на думку Сергія Тигипка, кардинальна зміна політичної системи в Україні вимагає домовленості між владними та опозиційними силами в парламенті.

Сергій Тигипко

Я сьогодні можу про це сказати, що ми повинні взяти за основу той варіант, який поданий опозицією ( проведення політичної реформи). Якщо ми бачимо таке ставлення до варіанту президента (проведення політичної реформи), то я вважаю, що ми могли б відмовитися від такого варіанту.

Сергій Куделя

Окрім того, якщо домовлятися зараз, то пан Тигипко і його команда ще можуть диктувати опозиції певні умови, а цих умов поки що дві. Перша - це відмовитися від чисто пропорційного закону про вибори на користь нової змішаної системи.

Сергій Тигипко

Я вважаю, що закон “Про вибори” міг містити такі положення: 75% - пропорційна система виборів; 25% - висуваються кандидати по практично мажоритарним округам здвоєним, але тільки від партій.

Сергій Куделя

Друга умова – гарантувати президенту Кучмі спокійну пенсію.

Сергій Тигипко

Ми могли б у цей блок ще включити закон “Про певні гарантії для Президента”. Я не готовий сьогодні обговорювати його конкретно, але вважаю, якщо б був прийнятий такий закон, то вибори на Україні могли б пройти більш демократично і більш спокійно.

Сергій Куделя

Отже, ціною проведення демократичних виборів у 2004-му році стануть надання гарантій безпеки чинному президенту та створення максимально сприятливих умов для виживання теперішніх прибічників Кучми. Цікаво, що Сергій Тигипко, перераховуючи осіб, з якими він обговорював свій варіант політичної реформи, не назвав лише одного прізвища: воно належить політику, який зараз має найвищі шанси стати наступним Президентом України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG