Доступність посилання

ТОП новини

Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві


Михайло Мигалисько Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві

Прага, 4 серпня 2003 року.

Михайло Мигалисько

18-21 серпня Світовий конгрес українців проведе вперше свої п’ятирічні пленарні збори у Києві. Як сказав в інтерв’ю радіо «Свобода» Аскольд Лозинський, президент СКУ, таким чином буде надана можливість, зокрема, взяти активнішу участь у нарадах представникам понад десяти мільйонної української діаспори в Росії та інших пострадянських країнах.

«Де проживають українці, там живе Україна», - під таким гаслом відбудеться напередодні 12-тої річниці незалежності восьмий взагалі й перший у Києві конгрес СКУ. Українська діаспора зросла від дня незалежності, в основному, за рахунок емігрантів з України, де населення зменшилось на 8%. Власне було несподіванкою навіть для лідерів Світового конгресу українців, що в Італії, в Португалії, Греції й Іспанії почали формуватися українські громади із кількістю понад 100 тисяч осіб. Аскольд Лозинський, президент СКУ з штаб квартирою в Торонто сказав у інтерв’ю радіо «Свобода», що на конгрес до Києва прибуде понад 300 делегатів і будуть 23 крайові центральні репрезентації із 30 держав.

Аскольд Лозинський

Це перший конгрес, який уможливить фактично з’їзд делегатів зі всього світу, тоді коли на останньому УІІ конгресі у 1998 році, що відбувся у Торонто, був присутній 1делегат з Російської Федерації. І це все було від східної діаспори.

На цьому конгресі вже зголошено понад 100 делегатів зі східної діаспори, я маю на увазі, з колишнього Радянського Союзу: з Російської Федерації, Узбекистану, Казахстану, Вірменії, Грузії і з трьох країн Прибалтики. Хоч Молдова не є нашим членом, але так звані сепаратисти з Молдови, Придністров’я є нашими членами. На цьому конгресі буде нагода поговорити фактично про світові проблеми українства, української діаспори, а не лише про проблеми українців, скажімо, в Америці, в Канаді, Південній Америці, в Західній Європі і в Австралії, як це ми робили до того часу.

Михайло Мигалисько

Серед головних питань, які обговорять делегати на київському конгресі СКУ, це сьогодення та перспективи українських громад Східної діаспори, питання еміграції з України, роль української мови серед громад поза межами України та інші питання. Буде обране нове керівництво Світового конгресу українців та проведені зустрічі із представниками української влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG