Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина готова розпочати консультації на рівні експертів щодо введення подвійного громадянства з сусідніми державами, у тому числі й з Україною


Василь Плоскіна Угорщина готова розпочати консультації на рівні експертів щодо введення подвійного громадянства з сусідніми державами, у тому числі й з Україною

Угорщина, 7 серпня 2003 - Попри те, що дане питання є надзвичайно складним з багатьох позицій, угорський уряд тим не менше висловлює готовність почати експертні консультації з організаціями закордонних угорців, урядами сусідніх держав і Європейським Союзом щодо можливостей введення і поширення подвійного громадянства між Угорщиною та сусідніми країнами - головним чином Сербією й Чорногорією та Україною, стосовно яких з 1 листопада поточного року Будапешт вводить візовий режим.

Конкретно мова про подвійне громадянство зайшла між угорськими журналістами і міністром закордонних справ Угорщини Ласлом Ковачем 3 серпня на молодіжному фестивалі “Острів”. Вимовивши “А”, глава угорської дипломатії натякнув, що скаже й “Бе”. Інакше кажучи, пообіцяв, що продовження цієї розмови відбудеться вже у середу 6 серпня на робочому засіданні кабміну Угорщини.

Голова соціалістичної партії просто так слів на вітер не кидає, адже це політичне об’єднання є більшим коаліційним партнером у ліво-ліберальному уряді, а сам Ковач відповідає за зовнішньополітичний напрямок у кабміні. Отож після зустрічі з послами 15 держав-членів ЄС у неформальній обстановці на тому ж таки молодіжному фестивалі міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач заявив:

- Ми готові домовлятися у форматі зустрічей експертів із закордонними організаціями етнічних угорців, а також із урядами сусідніх держав, тому що без них такі справи не вирішуються, як і без участі Євросоюзу, бо до того часу, як ці положення стали б чинними, Угорщина вже буде повноправним членом ЄС.

За словами Ласла Ковача, в Євросоюзі немає практики надання подвійного громадянства на колективній основі. Це питання вирішується індивідуально між державами, які прагнуть укласти подібні угоди. Ці роз’яснення політик дав, зокрема, лідерам етнічної громади угорців Воєводини, але адресувалися вони й решті закордонних угорців, у тому числі й України, вони після 1 листопада змушені будуть разом з іншими українськими громадянами купувати візу до Угорщини.

Тим часом у середу, 6 серпня, на черговому засіданні угорського кабміну Ковач мав намір серйозно обговорити з колегами-міністрами питання щодо подальших кроків угорської влади після введення візового режиму з Києвом та Белградом. Суть цих заходів зводиться до того, що угорська сторона видаватиме візи сусідам за низьку плату і на тривалий період, а також практикуватиме видачу багаторазових віз.

Як стало відомо з деяких дипломатичних джерел, серби не впроваджуватимуть візового режиму з Угорщиною взагалі, у той час як Україна зробить це 1листопада, не дивлячись на те, що до останнього часу закликала Угорщину утриматись від подібного кроку. Відомо також, що у Верховній Раді України аж ніяк не вітають ініціативи введення подвійного громадянства з будь-якою державою, як це роблять, наприклад, у Росії чи деяких країнах Європи й світу. Тому говорити про безхмарний перебіг експертних консультацій на міжурядовому рівні в принципі можливо, але доволі проблематично з огляду на вже згадані обставини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG