Доступність посилання

ТОП новини

Чи витримає українська військова техніка в Іраку?


Мар’яна Драч Чи витримає українська військова техніка в Іраку?

Прага, 7 серпня 2003 року.

Мар’яна Драч

Відправляючи миротворців до Іраку, Євген Марчук визнав, що існують проблеми з підготовкою бригади і оголосив про кілька кадрових змін у Міністерстві оборони, яке він очолює. Офіційних пояснень, про які конкретно недоліки йдеться немає, але ми отримали дані з поінформованих джерел. Говорить керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, наш військовий оглядач Сергій Згурець.

Сергій Згурець

Як мені відомо, крім того, що зміщені з посад начальник озброєнь Олександр Стеценко та начальник тилу Віктор Колотов, також звільнені начальник штабу озброєнь генерал Розумовський і начальник бронетанкового управління генерал Медвідь. Формально Міністерство оборони не деталізує, з чим пов’язані ці зміщення.

З інших джерел відомо, що це покарання є наслідком підготовки, а саме перебазування українських військових: коли вони здійснювали марш до Миколаєва, на значній частині бронетранспортерів попсувалися колеса. Пояснюють це їхньою поганою якістю. Фактично, Міністерство оборони цих даних не визнає. Рішення Марчука, які безпосередньо стосуються управління озброєнь, цю версію підтверджують.

Було б дуже дивно, якби такий негаразд трапився на території Іраку, а не на території України. Тобто, цей скандал певною мірою негативно може позначитися на оцінці боєздатності українського контингенту, якби раптом ці негаразди виникли вже на території Іраку.

Мар’яна Драч

Невже стільки генералів відповідають за шини бронетранспортерів?

Сергій Згурець

Значною мірою йдеться про запаси, які існують в українській армії. Проблема і з запасними частинами є досить гострою. Зараз ми маємо певні ознаки того, що ця проблема не могла бути вирішена впродовж тривалого часу, тому що не могли знайти ці шини, шукали більш дешеві варіанти, а терміни відправки батальйону наближалися і фактично це призвело до тих дій, про які сьогодні говорив Марчук, стверджуючи, що були певні проблеми з підготовкою батальйону до відправки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG