Доступність посилання

ТОП новини

Космічне весілля космонавта Юрія Маленченка


Мирослава Гонгадзе Космічне весілля космонавта Юрія Маленченка

Вашингтон, 11 серпня 2003 року.

Мирослава Гонгадзе

На ці вихідні вперше в історії космонавтики відбулось одруження на орбіті. Героями сенсації стали українець, космонавт Юрій Маленченко та його наречена - росіянка Катерина Дмитрієва.

Уряд округу Форт Бенд у штаті Техас, де розташований американський центр управління космічними польотами, дозволили провести заочне весілля 41- річного Юрія Маленченка та його 27- річної нареченої Катерини. Космонавт уже майже півроку перебував на орбіті у складі спільного російсько-американського екіпажу. Весілля стало справжньою сенсацією. За законами Техасу церемонія одруження може відбуватись за фізичної відсутності нареченого. Юрій міг спілкуватись зі своєю майбутньою дружиною лише засобами космічного зв’язку. Але процедура відбулась успішно і молодята, зразу після повернення космонавта додому мають намір відбути до Австралії у весільну подорож.

Найбільше переживали під час урочистої події батьки Юрія, які живуть у селі Павлівка Кіровоградської області. Батько нареченого Іван Карпович каже, що хоча й бачив свою майбутню невістку, але не очікував, що весілля відбудеться так швидко і так незвично.

Іван Маленченко

Я знав, що вони думають одружуватися у квітні. Десь третього квітня я був у Москві на операції і там я її побачив, і вони мені казали, що будуть одружуватися. Але ж я не знав, що воно буде в космосі. Брат сказав матері, мати переживає, а брат каже: «Та нічого. Тепер космонавтів багато, а будуть знати двох найбільше - Юрія Гагаріна, який перший полетів, і Юрія Маленченка, який перший одружився в космосі». Це для гумору...

Вчора ми слухали, як вони розписувалися. У нас був прямий зв’язок з Х’юстоном. По телефону ми чули всю церемонію.

Мирослава Гонгадзе

Мати Юрія переживає за долю сина ще більше. Вона розповіла радіо „Свобода” про дитинство майбутнього космонавта.

Ніна Маленченко

Ви знаєте, він у нас, по-перше, був дуже серйозний. Ми давали їм волю, щоб вони самі планували свої професії, які оберуть. Та коли він ішов у льотне училище, то я була сильно проти. Я боялася висоти. Але вийшло не по-моєму. А що в космос, я взагалі такого не думала.

Хочу Вам сказати, що для мене найбільше щастя буде, коли мій син живий-здоровий повернеться на Землю. Отоді я буду щаслива.

Мирослава Гонгадзе

Батьки Юрія Маленченка хотіли б справити сину справжнє українське весілля, але поки що їм доведеться чекати повернення сина з орбіти і приїзду молодят до рідного села, адже ні Ніна Іванівна, ні Іван Карпович поки що не можуть собі дозволити поїхати до Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG