Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів не вірить висновкам Пентагону про смерть Процюка


Мар’яна Драч Міжнародна федерація журналістів не вірить висновкам Пентагону про смерть Процюка

Прага, 12 серпня 2003 року - Центральне командування збройних сил Сполучених Штатів дійшло висновку, що постріл з танку по багдадському готелю "Палестина," в результаті якого 8-го квітня загинув український журналіст Тарас Процюк, був здійснений з метою самооборони та у повній відповідності з правилами ведення бойових дій. Про це повідомив у вівторок керівник прес-служби міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський.

Лубківський до цього додав, що США вважають загибель Процюка трагедією і висловлюють співчуття рідним і близьким українського журналіста.

Але генеральний секетар Міжнародної федерації журналістів зі штаб-квартирою в Брюсселі Айдан Вайт каже радіо "Свобода," що висновки американських військових неприйнятні:

"Я надзвичайно розчарований звітом Пентагону через те, що вони, як мені здається, не беруть відповідальності за головне питання: люди, які обстріляли готель "Палестина," не були поінформовані, що там перебувало понад 200 іноземних журналістів. Мені здається, що це абсолютно ганебно, що ніхто не несе відповідальності за недбалість – військових у зоні бойових дій не інформували, що готель не можна атакувати за жодних обставин."

Ще у квітні, коли в Багдаді загинув Тарас Процюк, Міжнародна федерація журналістів пообіцяла провести власне розслідування. Що зроблено за цей час?

"Ми все ще проводимо це розслідування і збираємося опублікувати результати наприкінці цього місяця. Це цілком зрозуміло для нас, навіть на цьому етапі, що якщо американські військові не цілили навмисно в журналістів, то проявили велике недбальство".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG