Доступність посилання

ТОП новини

Які перспективи врегулювання російсько-чеченського збройного протистояння?


Петро Кагуй Які перспективи врегулювання російсько-чеченського збройного протистояння?

Прага, 12 серпня 2003 року - Останні терористичні акти у російській столиці та місті Моздоці ще раз засвідчили безперспективність силового вирішення нинішнього російсько-чеченського збройного протистояння.

Днями австрійський часопис «Der Standart» зауважив, що «президент Росії Володимир Путін, який обіцяв раз і назавжди вирішити чеченську проблему, практично, безпорадний стосовно терористичних актів, що їх здійснюють смертники, як це було в Моздоці».

Але справа не лише в терористичних актах. Щодня із Чечні надходять повідомлення про сутички російських військових із чеченськими повстанцями і людські жертви. За деякими підрахунками, щотижня втрати російських військ у Чечні сягають 10-15 осіб убитими.

Про безперспективність силового вирішення російсько-чеченського конфлікту вже давно говорять не лише політичні оглядачі та правозахисники, але й представники чеченського руху спротиву.

Ось що сказав в інтерв’ю радіо «Свобода» Ахмад Закаєв, віце-президент уряду Чеченської республіки «Ічкерія», спеціальний представник Аслана Масхадова у Європі:

«Нагадаю, що Масхадов протягом цих 4 років понад 30 разів заявляв про свою готовність без будь-яких попередніх умов розпочати політичний діалог. Але наші заклики до миру загалом, поки що залишаються не почутими ні російським керівництвом, ні міжнародною спільнотою.

Чеченський народ ніколи не ставив перед собою завдання перемогти російську армію чи російську державу. Ми від самого початку заявляли, що наш конфлікт не має силового вирішення. Але Путін і ті, хто прагнули реваншу після поразки у першій російсько-чеченській війні, вважали і досі вважають, хоча вже й сумніваються, що ключ до розв’язки російсько-чеченських стосунків лежить саме через силові методи, через принципи батога і пряника.

Я абсолютно переконаний, що це хибна думка, такого вирішення чеченський конфлікт не має. Якщо сьогодні говорити про перспективу довготривалого миру в цілому на Кавказі, то я хочу наголосити ще раз, що ми абсолютно впевнені в тому, що без конкретного міжнародного втручання цей конфлікт неможливо вирішити. Тому що на сьогоднішній день ні російська сторона, ні чеченська самостійно не можуть вийти з ситуації, з цього зачарованого кола. Чеченці не можуть силою виставити зі своєї землі стотисячне угруповання російських військ. А російська сторона не може придушити спротив чеченського народу. І ось ми опинилися в цьому замкнутому колі.

Сьогодні триває очевидна демонстрація безсилля сили. Й тому, думаю, що європейська спільнота, в першу чергу, повинна розглянути цю проблему, не як внутрішню проблему Росії, а як внутрішньоєвропейську.

Я заявляв і заявляю, що незалежно від нашого політичного статусу, Чеченська Республіка – це частина Європи. Це єдиний континент. І все, що відбувається сьогодні у Чечні, так чи інакше позначиться на європейській спільноті. Тому що взаємозв''язане: стабільна Чечня – стабільний Кавказ, стабільний Кавказ – це стабільна Росія, а стабільна Росія – це стабільна Європа. Вважаю, що рано чи пізно ті, від кого залежить врегулювання російсько-чеченського конфлікту, все-таки повернуться обличчям до цієї європейської проблеми і її буде вирішено. Як це буде зроблено, не знаю. Але лише за сприяння третьої сторони можливий мир на Кавказі», - заявив у інтерв’ю радіо «Свобода» Ахмад Закаєв, віце-президент уряду Чеченської республіки «Ічкерія», спеціальний представник Аслана Масхадова у Європі.

Стосовно перспектив врегулювання нинішнього російсько-чеченського конфлікту своїми міркуваннями поділився і наш колега з російської редакції радіо «Свобода» Андрій Бабицький, який нещодавно перебував у відрядженні в Чечні і котрий уже тривалий час відстежує події у Чеченській Республіці. Андрій Бабицький зауважив:

«Я не бачу жодної можливості, щоб Росія сьогодні змінила свою політику на Кавказі. Вважаю, що нинішнє кремлівське керівництво вірить в ефективність застосування насильства і воно вважає, що тривалим насильством можна зламати дух збройного спротиву.

Звичайно, можна все-таки, як говорить Путін, вичистити там, витягнути з ущелини, з нори, де вони переховуються і так далі.

Але вважаю це зовсім безперспективним. Ну,добре, можна знищити перший, другий, п’ятнадцятий загін, але підростають діти, яким зараз по 10, 12, 13 років. Вони вже просяться в гори, їх просто не приймають. І цій силі, навіть якщо буде вичищено на якийсь час, організуватися згодом для збройної боротьби не становитиме жодних проблем», - зауважив Андрій Бабицький, наш колега із російської редакції радіо «Свобода».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG