Доступність посилання

ТОП новини

«Чорний день» для Косова


Людмила Ваннек «Чорний день» для Косова

Прага - Приштина, 14 cерпня 2003 року.

Людмила Ваннек

Белград вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН з приводу вчорашнього нападу на сербську молодь у Косові, внаслідок якого загинули двоє підлітків, а ще четверо зазнали поранень.

Як повідомляє наш кореспондент Михайло Рамач, сербськi урядовцi зазначають, що злочин у селі Гораждевац свiдчить, що Мiжнародна адмiнiстрацiя й миротворчi сили не вживають ефективних заходiв для захисту сербського населення в провiнцiї. З осудом виступили: Гаррi Холкерi, новопризначений голова Мiжнародної адмiнiстрацiї, який саме в день інциденту вперше прибув до Приштини, президент Косова Iбрагiм Ругова та iншi урядовцi. Серби одностайно твердять, що злочин скоїли албанськi екстремiсти. Косовськi серби сьогоднi влаштовують мітинги протесту пiд гаслом "Європо, вбивають наших дiтей!".

Албанські урядовці провінції засудили злочин. Я звернулася до керівника приштинського бюро косовського відділення радіо “Вільна Європа” Арбани Відішічі з проханням прокоментувати реакцію пересічних албанців у Косові.

Пані Відішічі, ми щойно чули про реакцію у Сербії, про реакцію офіційних чинників у Косові, а якою є реакція самих косовців , пересічних людей?

Арбана Відішічі

Реакція простих людей у Косові є досить сильною, можу так сказати. Вулицями Пріштини – головного міста Косова – можете почути коментарі, наскільки люди обурені тим, що йдеться про дітей, яких ні в якому разі не можна використовувати для екстремістських цілей чи для розрахунків будь-кого.

Албанські мас-медіа дали дуже великий простір висвітленню того, що сталося, і назвали цей день убивства чорним днем для Косова. На перших сторінках албанських газет це оцінюють як "тяжку трагедію, яка може убити майбутнє Косова".

Людмила Ваннек

Чи ви можете підтвердити, що вчора побили двох сербів, котрі привезли до лікарні поранених дітей і що кидали каміння на автомобіль, в якому вони були?

Арбана Відішічі

Я не можу цього стверджувати , бо такого підтвердження немає і від міжнародної поліції. Це повідомляли сербські ЗМІ, але поліція ООН у регіоні каже, що інформації довкола цього інциденту недостатньо і що вона непідтверджена. Різні джерела кажуть по-різному. Одні – що вони були у приватному авто, інші - що в кареті швидкої допомоги. Але ситуація була дуже розпечена. Було закидання камінням з обох сторін – і з албанської, і з сербської. Каменем поранили і албанку. Отже, міжнародна поліція ще досі не дала конкретної інформації – що сталося після обстрілу дітей, бо ще немає певних повідомлень.

Людмила Ваннек

Чи косовські офіційні чинники зв’язувалися з батьками загиблих?

Арбана Відішічі

Інституції не зв’язувалися з батьками. Водночас вони реагували сильно. Але слід розуміти, що тут після нападу атмосфера стала дуже напруженою і що досі ще не відомо, які мотиви, хто убивці, але мушу сказати, що всі дуже гостро засудили убивство, наголошуючи, що це напад не тільки на мирних громадян, а й на політичні процеси і на спроби створити демократичне мультинаціональне суспільство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG