Доступність посилання

ТОП новини

Державний тероризм – дорога розплата: Лівія заплатить майже 3 мільярди доларів жертвам теракту в Локербі


Марія Щур Державний тероризм – дорога розплата: Лівія заплатить майже 3 мільярди доларів жертвам теракту в Локербі

Прага, 14 серпня 2003 – У справі терористичного акту п''ятнадцятилітньої давності, можливо, буде поставлено крапку уже найближчим часом. Лівія виплатить жертвам терористичного акту в Локербі 2 мільярди 700 мільйонів доларів. Але нагадаймо про сам теракт. Напередодні Різдва 1988 року літак американської компанії “Пан-Амерікен”, що здійснював рейс Лондон-Нью- Йорк піднявся у небо. Вибух лайнера над шотландським містечком Локербі увірвав життя усім 270 його пасажирам та команді. Через три роки Сполучені Штати та Британія офіційно звинуватила двох лівійців у скоєнні злочину.

Ще через рік резолюція ООН закликала Лівію видати підозрюваних у скоєнні злочину. Лівія відмовилася і з 15 квітня 1992 року на країну були накладені санкції. Пізніше Лівія видала підозрюваних, їх було визнано винними і вони отримали довічне ув’язнення. У березні цього року Лівія погодилася взяти на себе відповідальність за вибух та виплатити компенсації родичам загиблих. Тепер, коли про компенсації домовлено, Лівія може знову повернутися із міжнародної ізоляції.

Лівія офіційно підписала угоду з родинами жертв терористичного акту над Локербі, погодившись створити фонд для виплати компенсацій. З цього фонду буде виплачено по 10 мільйонів доларів за жертву. Через 15 років після трагедії родини жертв говорять, що нарешті можна буде поставити крапку в історії польоту рейсу “Пан Ам”- 103. «Я не думаю, що будь-яка сума грошей може повернути близьку людину, і хтось може сказати, що 2 мільярди 700 мільйонів доларів -це недостатньо для країни багатої на нафту, але на мою думку, символічно йдеться про розплату. Якщо ваша країна підтримує державний тероризм, ви заплатите економічну ціну за ці безсовісні дії», - сказав у інтерв’ю агентству “Рейтер” Берт Аммерман, брат одного із загиблих.

Тим часом дипломати зазначають, що справа не буде закрита доти, доки Лівія офіційно і письмово не візьме на себе відповідальність за цей терористичний акт. Очікується, що офіційна заява від Лівії надійде в ООН у п’ятницю, при цьому країна вимагатиме, щоб її викреслили зі списку держав, що підтримують тероризм і, відповідно, зняли санкції. Однак напередодні виступу в Раді Безпеки ООН ситуація досі залишається нез’ясованою – ще минулого тижня лівійський президент Моамер Ґаддафі заявляв про непричетність лівійського уряду до вибуху.

Проте, на думку оглядачів, Лівія не може вибирати, а тому очікується, що наступного тижня Рада Безпеки ООН оголосить, що Лівія виконала умови для заняття санкцій, дію яких було призупинено після того, як Лівія видала двох підозрюваних у скоєнні злочину. На карті стоїть можливість для Лівії повернутися на світові ринки, а головне - на привабливий американський ринок.

У першу чергу Лівія хоче наладнати стосунки зі Сполученими Штатами. «Вони хочуть встановлення офіційних стосунків, частково як гарантію внутрішньої стабільності, частково для того, щоб уникнути ворожого ставлення США, і частково для того, щоб американські нафтові компанії повернулися на лівійський ринок», - говорить британський експерт Джордж Йоффе.

У тому, щоб санкції були зняті, теоретично зацікавлені і родини жертв. За угодою, яку їхні адвокати підписали з лівійським урядом, кожна родина отримає 4 мільйони доларів після того, як будуть зняті санкції ООН, ще по 4 мільйони вони отримають, якщо санкції знімуть Сполучені Штати, і решту – по 2 мільйони вони дістануть після того, як США викреслять Лівію зі списку країн, що підтримують тероризм. Якщо ж США не погодяться на це упродовж 8 місяців, то родини жертв отримають лише по одному мільйону доларів додатково, так що загальна їхня компенсація зменшиться на половину. Вони отримають по 5 мільйонів доларів замість 10.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG