Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра оборони України Євгена Марчука до Варшави


Володимир Павлів Візит міністра оборони України Євгена Марчука до Варшави

Варшава, 14 серпня 2003 року.

Володимир Павлів

Сьогодні міністр оборони України Євген Марчук розпочав свій дводенний офіційний візит до Варшави. Євгена Марчука запросив його польський колега Єжи Шмайдзинський для участі в урочистостях з нагоди свята – дня Війська Польського. Євген Марчук та Єжи Шмайдзинський обговорили актуальні питання українсько-польського військового співробітництва, зокрема, питання щодо участі українських військових у межах міжнародних стабілізаційних сил в Іраку, а також підписали Протокол до Угоди між Міністерством оборони України та Міністерством національної оборони Республіки Польщі про військове співробітництво, щодо встановлення побратимських відносин авіаційних військових частин.

Згідно з протоколом до угоди про співпрацю, підписаним у четвер міністрами оборони Польщі та України Єжи Шмайдзинським і Євгеном Марчуком, побратимські відносини встановлюються між 13-ю ескадрою транспортної авіації, котра дислокується у місті Кракові, та львівським 243-м полком транспортної авіації.

Міністр оборони Польщі на прес-конференції наголосив, що перший робочий закордонний візит Євген Марчук як міністр оборони України провів кілька тижнів тому у Кракові, а зараз у Варшаві теж його перший закордонний, але вже офіційний візит. На думку Єжи Шмайдзинського, це свідчить про особливі стосунки між польським та українським військовими відомствами. З думкою польського колеги погодився і Євген Марчук.

Євген Марчук

Співпраця військових відомств, представників Польщі і України, стає тим побратимством, яке буде випробовуватися у складних, я сказав би, бойових умовах.

Володимир Павлів

Говорячи про бойові умови, Євген Марчук мав на увазі участь українських військових під польським командуванням у стабілізаційній місії в Іраку. Міністр оборони України повідомив, що переміщення наших військових на майбутнє місце служби проходить згідно з планом і що у п’ятницю вже останній батальйон з усього українського військового контингенту буде передислокований на місце призначення до Іраку. На запитання про сподівані труднощі Євген Марчук рішуче назвав те, на що армія не має впливу.

Євген Марчук

Найперші складнощі - це клімат.

Володимир Павлів

Крім зустрічі з Єжи Шмайдзинським, Євген Марчук зустрівся також із головою Бюро національної безпеки Польщі Мареком Сивецем та був прийнятий президентом Олександром Квасневським. Польський президент вручив Євгену Марчуку Командорський Хрест із зіркою заслуги перед Республікою Польщею. На жаль, в офіційному повідомленні канцелярії президента не уточнюється, які саме заслуги перед Польщею має міністр, котрий обіймає свою посаду неповних два місяці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG