Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні посередники завершують переговори щодо мирного врегулювання в Ліберії


Михайло Мигалисько Міжнародні посередники завершують переговори щодо мирного врегулювання в Ліберії

Вашингтон, 18 серпня 2003 - Місяць тому спостерігався такий спокій, як у понеділок, на вулицях Монровії , столиці Ліберії. Міжнародні посередники сьогодні продовжили переговори щодо мирного врегулювання конфлікту, який триває понад десятиліття в цій західноафриканській державі.

Зруйнована десятиліттям громадянської війни, Ліберія переходить під тимчасове управління під егідою ООН та міжнародних миротворчих сил. Група міжнародних посередників допоможе керувати цією країною за підтримки американського долара та іноземних військовослужбовців з численних країн світу. Прибуття минулого тижня 200 американських морських піхотинців посприяло створенню стабільності, необхідної для запровадження у життя плану ООН, – пише американська газета “Інтернешенл Гералд Трібюн”. Жак Клайн , Спеціальний посланник ООН у справах Ліберії, зустрівся в неділю з представниками трьох ворогуючих сторін: урядових представників та двох повстанських угруповань, які контролюють 80 % цієї держави. Агентство “Асошейтед прес” повідомило у понеділок з Монровії, що під час переговорів в Аккрі, столиці Гани, сторони зробили проривний крок у вирішенні останніх спірних питань. Повстанське угруповання “Ліберійський фронт примирення та демократії” врешті заявило, що не домагатиметься позиції заступника глави тимчасового уряду. Таким чином відкривається шлях до підписання договору про мирне врегулювання та проведення виборів у тій країні.

Для збереження стабільності до теперішніх миротворців із західноафриканських країн невдовзі приєднаються військові із центральної Європи та Азії. Загалом йдеться про 3500 миротворців.

Представник ООН Жак Клайн сказав у інтерв’ю американській газеті “Нью-Йорк Таймс”, що Сполучені Штати мають моральний і політичний обов’язок допомогти Ліберії, яку 1847 року заснували американці як батьківщину для звільнених рабів. За словами Клайна, під час Другої світової війни Ліберія надала американським військам та їхнім союзникам військово-повітряні бази. Відтак, під час Холодної війни, - зазначив Клайн,- Ліберія була найбільшою базою для операцій ЦРУ в Африці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG