Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. Контроль за цінами на основні продовольчі товари, проголошений місцевими держадміністраціями, набирає подекуди абсурдних форм. 2. Тиск на незалежні профспілки триває. Конфлікти ситуації набирають кримінального характеру. Опоненти звертаються до суду. 3. Про що говорять свідки українсько-польських конфліктів на Волині у 40-і роки минулого століття? 4. Ажіотаж довкола “українського короваю – 2003”, принаймні у ЗМІ, вщухає.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. Контроль за цінами на основні продовольчі товари, проголошений місцевими держадміністраціями, набирає подекуди абсурдних форм. 2. Тиск на незалежні профспілки триває. Конфлікти ситуації набирають кримінального характеру. Опоненти звертаються до суду. 3. Про що говорять свідки українсько-польських конфліктів на Волині у 40-і роки минулого століття? 4. Після кількох ефективних та ефектних зовнішньоекономічних кроків прем’єр-міністра щодо закупівлі хліба, ажіотаж довкола “українського короваю – 2003”, принаймні у ЗМІ, вщухає.

Київ, 16 серпня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі оглядова програма “Тиждень регіонів”. Перед мікрофоном у київській студії Володимир Ляшко. Оператор Михайло Петренко.

З розмаїття тем, порушених нашими кореспондентами впродовж тижня, що минає, привернемо увагу наших слухачів до таких:

- Контроль за цінами на основні продовольчі товари, проголошений місцевими держадміністраціями, набирає подекуди абсурдних форм;

- Тиск на незалежні профспілки триває. Конфлікти ситуації набирають кримінального характеру. Опоненти звертаються до суду;

- Про що говорять свідки українсько-польських конфліктів на Волині у 40-і роки минулого століття?

- Після кількох ефективних та ефектних зовнішньоекономічних кроків прем’єр-міністра щодо закупівлі хліба, ажіотаж довкола “українського короваю – 2003”, принаймні у ЗМІ, вщухає.

У регіонах ціни на продукти харчування дещо знизилися, але всі – в очікуванні завершення жнив. Осінь остаточно визначить позначки цінового “барометру”. “Диспетчерів”, котрі призвели до ажіотажу на продовольчому ринку, так і не названо. Декотрі з призвідців, визначених прем’єром, і на яких перевели “стрілки” народного гніву, вже працевлаштовані в столиці. Колишній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Микола Швець указом президента призначений радником глави держави. Колишній Голова Полтавської облдержадміністрації Євген Томін очолив правління Національної акціонерної компанії “Украгролізинг”. Відповідну постанову Кабміну підписав прем’єр Віктор Янукович.

Це, очевидно, має заспокоїти чиновників на місцях, хоча подекуди, відчуваючи гостроту моменту, вони вдаються до абсурдних заходів. Свої особливості “політики стабілізації цін” має Рівненщина. Про цю тему - матеріал Валентини Одарченко.

Валентина Одарченко

Як повідомив начальник державної інспекції з контролю за цінами у Рівненській області В’ячеслав Бережняк, з початку місяця в області проведено більше п’ятисот перевірок суб’єктів підприємницької діяльності, і в сорока п’яти із них виявлене безпідставне підвищення цін на продукти. На торговців накладені штрафи на суму від 85 до 170 гривень. Державна казна від таких фінансових санкцій поповнилася на 6 тисяч гривень.

Тим часом обласне управління торгівлі з початку місяця почало видавати рекомендовані ціни на основні види продовольчих товарів. Ставлення підприємців до таких добровільно-примусових рекомендацій однозначне. Власниця сільського магазину Пані Світлана із Корецького району вважає, що подібні настанови можуть привести до повного згортання торгівлі на селі. На жаль, поки що вона відмовляється назвати своє прізвище, адже щойно вийшла з приміщення управління по захисту прав споживачів, де сплатила визначений штраф.

Пані Світлана

Підприємці області, мабуть не тільки ми, потрапили в таку неприємну ситуацію. Якщо ми, наприклад, закуповуємо продукти на гурт у місті Рівне на ринку “Оріон”, і за період з кінця червня місяця по теперішній час ціни гуртові майже не змінилися, а залишилися на рівні попереднього періоду, то вимагають, щоб ми поставили в магазині ціни набагато нижчі за гуртові. Наприклад, якщо ціни на макаронні вироби на ринку тримаються від 2-х гривень 5-ти копійок до 2,30 грн., то в магазині, згідно рекомендованого списку цін, які нам надали сільська рада, державна адміністрація, повинні виставити ціну 1,80 грн. за 1 кг макаронів, на пшоно гуртова ціна на ринку – 3,30 грн., то ми повинні виставити в роздріб 2,60 грн., олія на гурт – 4,10 грн., а в магазині повинна бути вже по 4 гривні. Звичайно, ніхто в збиток собі торгувати не буде.

Звертатися ми не знаємо куди, тому що постійно в нас перевірки, і ціна повинна бути такою, як доведено цим граничним рівнем. На теперішній день питання залишається невирішеним.

Валентина Одарченко

Як пояснюють в інспекції по контролю за цінами, самі інспектори підрахували запаси продуктів на оптових базах і розробили максимально прийнятні ціни. Вони кажуть, що за ігнорування цих рекомендацій не передбачено жодного покарання. Однак самі підприємці стверджують, що це не так – до них періодично навідуються представники місцевого самоврядування, на селі – голови сільрад, котрих залякані продавці почали сприймати як контролерів. Щоправда, один із Клеванських торговців після рекомендації поставити ціну на буханку хліба 92 копійки перестав його завозити, адже бере хліб у пекарні за 94 копійки. Згодом голова сільради сам приходив домовлятися про організацію постачання хліба, адже нині саме на приватних підприємців ліг тягар забезпечення населення найнеобхіднішим товаром.

Тим часом як облдержадміністрація, виконуючи постанову Кабміну, продовжує аналізувати стан на продовольчому ринку і вказувати керівникам Гощанського, Корецького і Костопільського районів на недостатність вжитих заходів щодо стабілізації цін, на рівненських оптових ринках почали поступово згортатися гуртовні. Підприємці очікують, що влада зрозуміє – працювати на збиток ніхто не буде. Однак оскільки перевірки все ж проводяться вибірково, в окремих торговців з’являється надія їх уникнути, що вони й намагаються робити – звісно, нелегітимним шляхом.

Пані Світлана

Кожна людина, в якої не вистачає грошей (як і в держави), то вони, звичайно, нормально до цього віднеслися. Але протягом певного періоду нам не вигідно завозити цей товар, і цих товарів немає в магазині, то люди теж до цього ставляться негативно, тому що в сільській місцевості без продуктів першої необхідності неможливо обходитися. А як нам вирішити це питання, я навіть і не знаю.

Валентина Одарченко

Віднедавна влада настирно рекомендує брати товар саме у місцевих виробників та фірм, однак, по-перше, їх не настільки багато, щоб забезпечити усе населення Рівненщини всіма необхідними продуктами; по-друге, навіть виробники стверджують, що їм стало невигідно працювати.

Тож нещодавно оприлюднений інститутом САТО рейтинг економічної свободи, в якому Україна зайняла 117 місце (17-е після Китаю), лише яскраво ілюструє стан справ у країні, котра проголосила про своє прагнення будувати нові економічні відносини на засадах вільного ринку та конкуренції.

Володимир Ляшко

Звіряче побиття профспілкового лідера з незалежної профспілки Алчевського металургійного комбінату Юрія Калюжного привернуло увагу громадськості до ролі професійних об’єднань громадян у відстоюванні основних прав людини і позиції роботодавців.

Цього тижня адміністрація комбінату звернулася до суду з вимогою про профспілки, аби та спростувала свою заяву про те, що акт побиття її лідера свідчить про начебто “зрощення міського криміналітету з чиновним апаратом комбінату”. Повідомляє Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Адміністрація Алчевського металургійного комбінату у позивній заяві пред’явила претензії заступнику голови незалежної профспілки О.Матюхіну та самій первинній організації. Адміністрація вважає, що у поширеному 24 липня звернення профспілки з приводу побиття Калюжного є відомості, котрі не відповідають дійсності, і які псують ділову репутацію та завдають шкоди інтересам металургійного комбінату. Хоча в поширеному зверненні зазначається, що “велика вірогідність зрощення міського криміналу з чиновним апаратом комбінату не виключає і їх взаємну зацікавленість в усуненні Калюжного як громадянина, як депутата міської ради, як голови незалежної профспілки”.

Адміністрація у позові відкидає слова “про велику вірогідність” і трактує їх як “твердження”. Обурює комбінатовське начальство і таке речення: “Організована економічна злочинність Алчевського металургійного комбінату є замовником замаху на життя Юрія Калюжного”. Фактично, як зазначається у позові, цим гаслом комбінат звинувачено в організації здійсненого злочину. Керівництво металургійного комбінату вимагає спростування згаданих фактів і відшкодування у сумі 1 тисяча гривень.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” один з лідерів вільних профспілок Луганської області Тетяна Кисла заявила з цього приводу:

Тетяна Кисла

Сама подача позовної заяви до суду Конфедерацією вільних профспілок не здивувала так, як ми ще 29 липня знали про наміри Алчевського металургійного комбінату подати позов до суду, тому що ми пов’язали побиття Калюжного з його виробничою і профспілковою діяльністю. Але, як виявилося, позов подано проти заступника голови профспілки О.Матюхіна і самої незалежної профспілки.

Ми вважаємо, що кожен має право вимагати спростування неправдивої інформації, але нас обурює те, що у позовній заяві адміністрація підприємства грубо перекручує факти, про які зазначалося у листівці. Тому ми вважаємо, що позовна заява – це психологічний тиск на членів незалежної профспілки.

Василь Соколенко

А тим часом правоохоронні органи порушили карну справу щодо побиття Калюжного, пов’язуючи цей факт зі звичайнісіньким хуліганством.

Володимир Ляшко

У четвер стало відомо, що активісти незалежної профспілки вирішили теж звернутися до суду з зустрічним позовом до керівництва комбінату.

Ми докладно інформуємо про те, що українські історики і політики почали поглиблено вивчати архівні документи, пов’язані з українсько-польським протистоянням на Волині в 1943-44 роках. Польська сторона звинувачує українців у численних актах насильства над польським населенням . При цьому використовуються різні документальні свідчення, спогади людей-свідків тих далеких подій.

Тепер же і українські історики приступили до вивчення архівів, закритих для дослідників за радянських часів. Тут на них чекає багато несподіванок.

Тим часом і громадськість не стоїть осторонь наукових дискусій. Учасники мандрівного краєзнавчого табору на Волині побували в багатьох селах краю і записали свідчення щодо так званої “Волинської різанини”. Слово – Андрію Криштальському.

Андрій Криштальський

Початок роботи молодіжного краєзнавчого табору “Прощаниця – 2003”, ініціатором започаткування якого стала волинська обласна організація УНП, виявився непростим, оскільки він співпав із проведенням урочистостей за участю президентів України та Польщі. Волинські правоохоронці не дали змоги молодим людям збирати інформацію. Проте зараз учасники мандрівного табору подорожують селами та хуторами та опитують свідків українсько-польської трагедії.

Не зважаючи на те, що пристрасті з приводу обговорення цієї суперечної проблеми вже вляглися, заступник голови обласної організації УНП, комендант мандрівного табору Сергій Годлевський налаштований оптимістично.

Сергій Годлевський

Цю роботу проводити ніколи не є пізно. Ця зустріч, яка відбулася між президентом Кваснєвським та президентом Кучмою, вона була приурочена 60-й річниці трагічних подій на Волині. Але, напевне, за 60-ю буде 70-та, 80-та і т.д. Ми зрозуміли одну річ, що (ці питання про взаємовідносини і саме події 1943-44 років) поляки нас заскочили зненацька. Ця тема мало досліджена українськими істориками і науковцями.

Андрій Криштальський

У Іваничівському районі Волинської області учасники табору зібрали близько 30 свідчень очевидців трагічних подій, зокрема, встановили, що перший конфлікт на території району (спалення поляками українського хутора Яновичі) відбувся 5 червня 1943 року. В Любомильському районі пройдено близько 40-ка сіл, зібрано вражаючі факти.

Цікаво, що молоді дослідники паралельно накопичують інформацію і щодо інших військових формувань, які діяли на території Волинської області в той період. Виявлено цікаві тенденції щодо того, як очевидці трагедії оцінюють те, що відбулося.

Сергій Годлевський

В кінці розповіді кожного очевидця ми ставимо питання: “Хто ж був винуватий?” На 99% свідки кажуть, що винні були німці, саме німці, і трактують його по-своєму, тому що німець говорив полякам, що він дасть їм державу, тому що німець намовив поляків (тобто вже кожен трактує по-своєму, тому що свідчення збираються з різних людей і за фахом, і за освітою, і за віком). Люди знають, хто породжував цей самий конфлікт.

Андрій Криштальський

Активісти табору “Прощаниця – 2003” стверджують, що мають наміри побувати також у Горохівському, Камінь-Каширському, Маневицькому та Ківецівському районах. Зібрана інформація буде задокументована і видана окремою книгою.

Володимир Ляшко

Восени українська діаспора світу вшановуватиме жертв голодомору в Україні в 1932-33 роках. Українці Канади вже звернулися в ООН з тим, щоб авторитетна міжнародна організація визнала ці події як геноцид проти українського народу.

Досі точаться дискусії щодо того, скільки ж українців загинуло у ті чорні роки: 7 мільйонів, 10, 14? Наприклад члени наукової експедиції, що третій місяць проходить місцями голодомору, схиляються до думки, що жертвами стали 14 мільйонів осіб.

Генофонду нації було завдано болючого удару, як вважає доктор медичних наук, завідуючий кафедрою психіатрії і психології Львівського медуніверситету Олександр Фільц. З ним зустрічалася наша кореспондентка Галина Терещук. Їй слово.

Галина Терещук

Мені доволі часто доводиться розмовляти із людьми зі Східної України, які пережили голодомор, і яких доля закинула в Галичину. Власне, так чинили навмисно – мешканців східних областей за направленнями скеровували в західні, де, як вони вважали, мешкають бандерівці. Нині це уже літні і хворі люди. І хоча вони пригадують жахливі часи голодомору і з великим болем, втім хочуть про це розповідати. Можливо тому, щоб якомога більше людей дізналися, що діялося у 1932-1933 роках в Україні, а може, щоб своїми розповідями бодай трохи заспокоїти власний біль.

Я запитала професора Олександра Фільца, який вплив і наслідки голодомору переживає українське суспільство. На думку Олександра Фільца, наслідки голодомору досі ще не вивчені в Україні.

Олександр Фільц

Такі катастрофи масові прийнято відносити до посттравматичних стресових розладів до категорії, яка є описана в США після війни у В’єтнамі. То є люди, які поверталися після війни додому і переживали заново ті події, які бачили у В’єтнамі і свідками яких були.

Що означає посттравматичний стресовий розлад? Можна сказати, що це є добре вивчена справа в психіатрії, добре відома. Це є така масивна психічна травма, яку людина власними психологічними ресурсами психологічно подолати не в змозі. З такими травмами людина мусить справлятися зовсім іншими механізмами, як правило, не завжди здоровими, але дуже часто такими патологічними.

Не вдаючись до деталей (деталі, напевне, були б не дуже цікаві фахівцям) можна було б спробувати сказати наступним чином. Частина таких людей, які перенесли такі масивні травми, намагаються ті травми опрацювати в зворотньому напрямку (тобто так, як би спробувати знайти щось в житті, щоб дало можливість цілком позитивно опрацювати той досвід). Сюди я можу навести один із найкращих прикладів, коли люди, які пережили такі ж травми, потім займаються ціле життя тим, що допомагають іншим (тобто вони це пережили і хочуть, щоб інші того не мали).

Галина Терещук

Без сумніву, що акція геноциду проти українського народу ретельно була продумана Москвою. Чи користувався комуністичний режим порадами тодішніх психіатрів щодо можливих наслідків голодомору проти українців на тривалий час?

Олександр Фільц

Та акція, зрозуміло, що була спланована. То був акт геноциду, але те, щоб в тому брали участь психологи, чи то було до деталей продумано, як люди повинні психологічно те вистраждати, я так не думаю, бо психологи не мали того досвіду, напевне, і то було б вже перебільшенням.

Володимир Ляшко

Два дні (11-12 серпня) в Дніпропетровську перебувала делегація посольства КНР на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом КНР в Україні Лі Гобаном. Інформує Геннадій Сахаров.

Геннадій Сахаров

Метою візиту делегації посольства КНР до Дніпропетровської області було ознайомлення з політичною, економічною та соціальною ситуацією в області з метою подальшого поглиблення взаєморозуміння і розширення двостороннього співробітництва.

Делегація у складі Надзвичайного і Повноважного посла КНР в Україні пана Лі Гобана, його дружини пані Ван Чен Юань, консула КНР пана Сун Тян Шуня, другого секретаря посольства пана Жень Ші з дружиною пані Лі Цуй і аташе посольства пана Чжао Явея у Дніпропетровську зустрілася з головою обласної державної адміністрації Володимиром Яцубою. В цій зустрічі також взяли участь заступники голови обладміністрації з питань освіти, культури та науки Тетяна Кравченко і з питань промисловості Володимир Мелещик.

Візит посольської делегації був підготований заздалегідь за запрошенням Володимира Яцуби, коли він ще обіймав посаду міністра Кабінету Міністрів України. Під час бесіди в обладміністрації були заторкнуті питання навчання китайських студентів у дніпропетровських навчальних закладах, торгівлі, створення спільних підприємств та інвестицій в економіку області.

Володимир Яцуба особливо підкреслив інтерес до високих західних технологій, які запроваджені у Китаї і можуть бути використані для підвищення експортного потенціалу області.

Пан Лі Гобан поздоровив Володимира Яцубу із вступом на посаду голови адміністрації області, зазначивши, що Дніпропетровська область посідає провідні позиції в Україні.

Володимир Яцуба, подякувавши, відповів, що найкращим поздоровленням стали би два мільярди доларів інвестицій в економіку області і запропонував провести зустріч китайських і українських керівників підприємств, бізнесменів і фінансистів. Запропоновано також зробити Дніпропетровську область базовою для двостороннього співробітництва.

Пан Лі Гобан по закінченні зустрічі, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що можливості Дніпропетровщини, її природні умови і економічний розвиток справили на нього велике враження.

Лі Гобан

Я сповнений впевненості у чудовому майбутньому співробітництва з Дніпропетровщиною. Головною метою мого візиту є саме обмін думками щодо стимулювання співробітництва між обома сторонами. Ми з паном Яцубою обмінялися думками з цих питань.

У вашій області проживають багато китайців, здебільшого, студентів. Це демонструє співробітництво в царині освіти і я маю велику надію, що в подальшому розгортатиметься співробітництво і в інших галузях. Нам необхідне постійне підсилення взаєморозуміння.

Геннадій Сахаров

Делегація посольства КНР також зустрілася з міським головою Дніпропетровська Іваном Куліченком, оглянула місто і відвідала Аерокосмічний Центр освіти молоді України та Дніпропетровський історичний музей. 12-го серпня делегація посольства Китаю виїхала до Харкова.

Володимир Ляшко

Харківське акціонерне товариство “Хартрон”, що є базовим в розвитку космічної галузі України, стало відтепер на чверть російським. Повідомляє Вікторія Маренич з Харкова.

Вікторія Маренич

Акціонерне товариство “Хартрон” спеціалізується на виробництві космічних систем управління, систем безпеки для атомних станцій, систем управління залізничним транспортом. Протягом довгого часу 25% акцій підприємства належало державі, майже 50% пропонувалося до продажу на конкурсній основі. Бажання придбати цей, майже контрольний, пакет акцій виявляли Російське авіокосмічне агентство та Російський державний науково-виробничий цент ім. Хрунічева.

Проте, торги не відбулися. В цьому році Кабміном пакет акцій, що належав державі, було збільшено до 50% плюс 1 акція, майже 25% запропоновано до продажу. Цей пакет акцій “Хартрону” придбав Центр фінансового посередництва для 2-х московських компаній.

Ситуацію коментує керівник інвестиційної компанії “Проконсул” Андрій Моченков.

Андрій Моченков

З практичної точки зору, це - нові робочі місця для харків’ян, додаткові гроші до місцевого бюджету, це - виключно позитивні тенденції. Ці гроші не мають політичного забарвлення, і ніякої політики тут я не бачу.

Вікторія Маренич

“Хартрон” входить до числа підприємств, 75% від продажу яких є головним фінансовим джерелом відновлюваних робіт на деканівських очисних спорудах.

Нагадаю, що 8 років тому в результаті сильних злив очисні споруди було зруйновано. Тоді Кабмін України прийняв “Деканівську програму”, яка передбачає засвоїти 140 мільйонів гривень на відновлювальні роботи. Сьогодні до програми надійшло більше половини грошей, а 2003 рік в цій програмі є рекордним. Говорить Анатолій Голощапов, голова харківського регіонального відділення Фонду держмайна України.

Анатолій Голощапов

Продано 8 пакетів акцій з 11 на суму більше 29 мільйонів гривень. 75% з них надійшло до “Деканівської програми”. Ці гроші вже є в Харкові.

Вікторія Маренич

Залишається сподіватися, що законом про бюджет на 2004 рік буде передбачено поповнення “Деканівської програми”, а реалізовані на торгах акції великих підприємств Харкова дозволять їм запрацювати на повну потужність.

Володимир Ляшко

І наостанок поговоримо про соціальні проблеми.

Впродовж останніх років в Україні якось призабулася така важлива проблема, як боротьба з алкоголізмом. Зі сторінок газет зникли статистичні виклади, не чути голосу громадськості. На цю тему – матеріал Тетяни Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

В Україні статистику про кількість алкогольно залежних осіб якщо хтось і збирає, то не оприлюднює. Ліквідовано таку інституцію як витверезник. Його функції перекладено з міліції на медицину. Якщо раніше п’яну людину, яка агресивно себе поводила щодо оточення забирала міліція, то сьогодні правоохоронці п’яними не опікуються – п’яного може забрати швидка медична допомога і то, швидше, коли він мертвий, ніж живий. Є ще психоневрологічні відділення, куди рідні здають алкогольно залежних хворих, які вже мають яскраво вираженні ознаки деградації особи. То ж не зрозуміло, хто і в який спосіб має порахувати хворих на алкоголізм.

А чи й потрібні статистичні дані, якщо на першій сторінці обласної газети, заснованою черкаською облдержадміністрацією та обласною радою, вміщено матеріал під заголовком: “Лікаря звільнили за пиятику”. А в іншому номері тижневика “Нова доба” розповідається, як чиновники райдержадміністрації одного з районів Черкащини на гроші, перераховані на придбання подарунків дітям-інвалідам, купували і розпивали горілку.

А в книзі відомої в Україні лікарки-психолога Надії Бурмаки “Шлях до причалу” один з хворих розповідає: “В основному п’ють на роботі скрізь і всюди. Я побував на багатьох підприємствах і можу з впевненістю сказати, що основна маса п’є в робочий час – після роботи тільки додають. Всі знають, хто п’є і з ким п’є. І всі мовчать, тому що теж п’ють. Та й начальство все п’є”.

Але від того, що закриєш на проблему очі, вона не зникне. Не закривають на неї очі і в США: на програми антиалкогольної пропаганди, попередження і лікування алкоголізму виділяються не малі кошти.

Допомогу у вирішення цієї проблеми американці намагають надавати і пострадянським державам. В Україні працюють 40 товариств анонімних алкоголіків за програмою лікування, яка розроблена в США. А щойно розпочала таку роботу група, яка створена на Черкащині в місті Умані. Допомогла організувати лікування хворих на алкоголізм Елізабет з Каліфорнії.

Пані Елізабет

Ця страшна хвороба може спіткати кожного. Це велика проблема навіть у такій розвиненій державі як США. Працюючи за програмою споріднений міст Девіс-Умань, вона вирішила допомогти застосувати нову методику лікування алкоголізму, яка полягає в поступовій свідомій відмові від алкоголю.

І ось днями такі збори, де зібралися люди, об’єднанні спільною бідою, відбулися. В кінці зборів учасники виявили бажання збиратися щодня, адже чи не вперше за багато років (а то й десятиліть) вони відчули себе людьми, проблеми яких небайдужі оточуючим, не байдужі суспільству.

Елізабет розповіла, що в США проблеми алкоголізму, тютюнопаління і наркозалежності розв’язуються на найвищих державних рівнях. Зокрема, Джордж Буш, звертаючись до народу своєї країни, сказав: “Я закликаю всіх молодих людей піклуватися про свій організм і утримуватися від алкоголю, тютюну і наркотиків. З ясною головою молоді люди зможуть здійснити свої цілі і мрії”.

А тепер ще на кілька секунд повернуся до черкаських газет. Заголовок: “У Черкасах вироблятимуть алкогольне морозиво вперше у світі”. Коментарі, як кажуть, зайві.

Володимир Ляшко

Ви слухали оглядову програму “Тиждень регіонів”. Її підготував до ефіру і провів Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG