Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Німеччини: німці летіли до Дніпропетровська абсолютно легально


Надія Кандиба МЗС Німеччини: німці летіли до Дніпропетровська абсолютно легально

Німеччина, 19 серпня 2003 - Триває суперечка навколо трьох німецьких громадян, які прилетіли до Дніпропетровська на приватному легкомоторному літаку. У той час, як українська сторона стверджує, що німці без належного дозволу втрутилися в повітряний простір України, міністерство закордонних справ Німеччини наполягає на тому, що німці здійснювали свій політ абсолютно легально.

Міністерство закордонних справ Німеччини сподівається, що інцидент з німецькими громадянами, яким закидають нелегальний перетин українського повітряного простору, є простим непорозумінням. За даними зовнішньополітичного відомства у Берліні, троє німецьких громадян прямували до Дніпропетровська на приватному літаку на комерційні переговори, мали чинні українські візи та заявили про свій політ у відповідних службах. Крім того, вони повідомили про свої наміри в генеральному консульстві України в Мюнхені. Представник міністерства закордонних справ Німеччини висловив переконання, що інцидент незабаром буде вичерпано. Як стало відомо, двом з трьох німецьких громадян уже повернули паспорти. Крім того, їх розмістили в готелі, а не заточили до слідчого ізолятора. Повідомляється також, що самі подорожуючі спокійно поставилися до інциденту і не скаржаться на ставлення до них з боку українських офіційних представників. Про це вони заявили представнику німецького посольства в Києві, який зв“язався з ними, як тільки стало відомо про інцидент. Варто зауважити, що німецькі подорожуючі, які прилетіли до України з німецького міста Лайхінген, вже досить похилого віку. Власнику літака та пілоту Ерхарду Ульверу - 74 роки, його помічнику Карлу Хансу Кнауеру – 64. Стільки ж років і їхньому пасажиру Ервіну Фріцу Шульцу. Водночас у Німецькому аероклубі тільки розводять руками, коли чують про необхідність особливих дозволів для приватних легкомоторних літаків, які перетинають український кордон. Експерт цього клубу з правових питань Гюнтер Бертрам пояснив:

Згідно з Чікагською угодою про міжнародне цивільне авіасполучення, підписаною 1944-го року, для приватних легкомоторних літаків не потрібно мати формального дозволу на перетин повітряного простору тієї чи іншої країни. У Німеччині, наприклад, приватні літаки можуть вільно перетинати національний повітряний простір. Тільки для машин, що здійснюють комерційні польоти, потрібно мати спеціальні дозволи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG