Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум у Криниці


Володимир Павлів Економічний форум у Криниці

Варшава, 20 серпня 2003 - Наприкінці минулого тижня організаційний комітет економічного форуму, який щорічно проводиться у польському курортному містечку Гірська Криниця, завершив укладення списків учасників. Отож потрапити на нього зможуть лише ті, хто встиг подати заявку до 15-го серпня. 13-й економічний форум відбудеться 4-6 вересня під гаслом: “Розширення ЄС – перший чи останній етап інтеграції”. Від самого заснування форуму у його роботі щороку беруть участь представники політичних та бізнесових кіл України.

13-й економічний форум у Криниці буде останнім, що проводитиметься при відкритих польських кордонах для більшості його учасників з країн Центральної та Східної Європи. Вже у наступному році Польща буде членом ЄС, а більшість країн регіону, для якого організовувався форум, опиняться на віддалі візового режиму. Та не зважаючи на це, а може саме через це, зацікавлення форумом не зменшується, а навіть збільшується. Якщо у роботі минулорічного економічного форуму взяло участь 900 гостей, то тепер їх буде вже 1200. Значною мірою за рахунок балканських країн, котрі братимуть в ньому участь вперше. Вперше до роботи форуму приглядатимуться і представники деяких країн Європе йського Союзу. Це що стосується презентації та організації. А що нового передбачено у програмі форуму, “Свободі” розповів голова виконавчої ради Зиґмунт Бердиховський:

Говорить Зиґмунт Бердиховський: Ще однією важливою відмінністю у порівнянні з попереднім форумом буде наявність тих тем, яких не було раніше. Тобто тем, пов”язаних у широкому розумінні з трансформацією суспільств і економік у країнах з так званим центральним плануванням: чи дійсно вони стали вільноринковими економіками і демократичними суспільствами.

Щодо України, ці теми конкретніше будуть розглядатися на таких семінарах, як: “Україна політична і економічна за рік до президентських виборів”, “Європейські прагнення України в контексті східної політики ЄС – реалії та перспективи”, “Пошуки моделі співробітництва Росії та України в побудові енергетичної безпеки Європи – боротьба чи єдність інтересів”. Для участі у цих та інших дискусіях з України запрошені близько 120 учасників. Як і щороку, запрошення отримали український президент, голова уряду та низка міністрів. Запрошені також представники опозиції, незалежні експерти і представники громадських організацій. Цього року Україна вперше повинна підготувати свою незалежну презентацію в межах форуму. Якщо ж усі запрошені з України приїдуть і візьмуть участь у основних заходах, то Польща вже вкотре зможе стати місцем для відвертих дискусій між українською владою та опозицією на теми внутрішньої та зовнішньої ситуації, економічних та суспільних проблем. До відвертості у дискусії в Криниці заохочує ще й те, що тут не ухвалюють важливих рішень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG