Доступність посилання

ТОП новини

Розгортаються нові дебати довкола ролі ООН в Іраку


Михайло Мигалисько Розгортаються нові дебати довкола ролі ООН в Іраку

Прага, 22 серпня 2003 - У Раді безпеки ООН розгортається новий етап дискусій довкола Іраку. Сполучені Штати Америки намагаються переконати членів ради безпеки ООН ухвалити нову резолюцію, щоб створити відповідні рамки для ширшої міжнародної участі у стабілізації безпеки та відбудові Іраку. Тим часом держави, які виступали проти війни в Іраку домагаються не лише поширення мандату ООН а й також того, щоб США поділилися з іншими державами повноваженнями щодо контролю над операціями в Іраку.

У четвер державний секретар США Колін Павелл провів переговори з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном щодо намірів винесення на обговорення нової резолюції стосовно розширення міжнародної участі у відбудові Іраку. Сьогодні, у п’ятницю, ці переговори продовжив Джек Стро - міністр закордонних справ Великобританії, яка є найближчим союзником США в операції в Іраку.

«В центрі уваги наших дискусій було питання, як діяти далі в Іраку, і як я вже згадав про це вчора, йдеться про шляхи, щоб міжнародне співтовариство об’єдналось і затвердило мандат ООН та роль, якої дотримуватиметься міжнародне співтовариство», - поінформував глава зовнішньополітичного відомства Великобританії. Він зауважив, що дотеперішні переговори з іншими членами Ради безпеки ООН пройшли конструктивно в пошуку консенсусу.

Зі свого боку генеральний секретар ООН Кофі Аннан зауважив, що більшість членів цього форуму схиляється до розширення ролі ООН, що уможливило б приєднатися до операцій на місці. Ці дискусії охоплюють політичні, економічні питання реконструкції, а також питання безпеки.

«Не виключено, що Рада безпеки вирішить перетворити операцію в Іраку на багатонаціональну силу під мандатом ООН...Однак мова йде про поділ з іншими не лише відповідальності, але й повноважень», - перестеріг Аннан. Власне це і є справою подальшого розколу в Раді безпеки. Адміністрація США наполягає на тому, щоб зберегти єдине командування військовими коаліції й контроль над процесом відбудови та безпеки в Іраку.

Франція, яка виступала проти війни, заявляє: якщо Вашингтон хоче поділити військовий тягар, то повинен поділити й повноваження. Париж домагається також розширення мандату й ролі ООН в Іраку. З цим погоджується постійний представник Росії Серґій Лавров, однак він зазначив: «Питання, як це здійснити, є набагато складнішим».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG