Доступність посилання

ТОП новини

Американські конгресмени у Києві


Богдана Костюк Американські конгресмени у Києві

24-го серпня цього року за святкуванням Дня Незалежності у Києві спостерігала представницька делегація Конгресу США, на чолі із співголовою Групи сприяння Україні у Палаті Представників Куртом Уелдоном. За його словами, в останні роки візити американських конгресменів на відзначення незалежності України стали хорошою традицією. Детальніше про візит членів Конгшресу США розповідає Богдана Костюк:

Американські конгресмени вручили Президентові України особистого листа від Президента США: як повідомив Курт Уелдон, передаючи листа Леонідові Кучмі,

“Одне з моїх завдань – це передати Вам листа від Президента Джорджа Буша, в якому він висловлює вдячність українському народові і Вам особисто за підтримку США у боротьбі з міжнародним тероризмом».

Крім іракської теми, американську делегацію цікавила проблематика внутрішнього життя України, у першу чергу - впровадження реформ, які сприяють розбудові демократичної української держави. Конгресмени нагадали Президентові України, що Сполучені Штати прихильно ставляться і готові і надалі підтримувати реформи. За словами пана Уелдона, американський Конгрес є прихильником демократії в Україні, і переконаний, що український народ подолає труднощі на шляху до демократії. Щоправда, деякі інформаційні агентства «приписали» американському конгресмені слова про вдячність особисто Президентові Кучмі за здійснення відповідних реформ, але повністю коротка промова Курта Уелдона на цю тему звучала так:

“Ми перебуваємо нині тут якраз з тим, щоб продемонструвати солідарність наших народів. Як ми вже говорили Вашому Президентові на зустрічі, що відбулася раніше, це не означає, що Україна немає більше проблем. Адже і ми з нашою демократією, котра існує понад двісті років, також маємо проблеми. Адже демократія ніколи не може бути бездоганною. Але ваш успіх –в окремо взятій державі – визначний. Дуже важливо, що українсько-американські стосунки покращуються наші держави стають ближчими. Ми висловлюємо вдячність народові та керівництву України за підтримку ініціатив США та інших держав у боротьбі з міжнародним тероризмом, за прогрес”, - зазначив конгресмен Уелдон.

Про те, що розуміє Вашингтон під прогресом, ідеться у привітанні Президента Буша на адресу Президента Кучми (цитую): “США вважають, що події 2004 року і вибори Президента України зокрема стануть випробуванням для України в її демократичному розвитку. Майбутні президентські вибори стануть випробуванням відданості Вашого уряду в проведенні вільного, чесного і прозорого виборчого процесу", - мовиться у листі Джорджа Буша на адресу глави української держави, який цитує агентство “Українські новини”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG