Доступність посилання

ТОП новини

1. “Нова кров” у Міністерстві внутрішніх справ: Смірнова звільнено, а Білоконя призначено міністром.<br> 2. Хто повинен обирати Президента України: народ чи парламент?


Ірина Халупа, Ганна Стеців Анатолій Матвієнко - народний депутат України, голова Української республіканської партії “Собор”; Володимир Нечипорук - народний депутат України, заступник голови фракції СДПУ(о) у ВР України.

Київ-Прага, 27 серпня 2003 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно! Говорить радіо “Свобода”. Сьогодні середа, 27 серпня, 20-та година вечора. З Праги та Києва з вами передача “Вечірня Свобода”. Вітаю всіх, хто нас слухає. В празькій студії з вами Ірина Халупа, в київській – Ганна Стеців та наші гості.

Теми нинішньої передачі такі:

1. “Нова кров” у Міністерстві внутрішніх справ: Смірнова звільнено, а Білоконя призначено міністром.

2. Хто повинен обирати Президента України: народ чи парламент?

Ці теми в сьогоднішній “Вечірній Свободі” обговорять два народні депутати України: Анатолій Матвієнко, голова Української республіканської партії “Собор” і пан Володимир Нечипорук, заступник голови фракції СДПУ(о) у ВР України.

Шановні гості, дякуємо Вам за участь в сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Стосовно другої теми ми запрошуємо наших слухачів висловити свою думку: чи хочете ви, виборці, й надалі обирати свого президента, чи готові ви віддати цей обов’язок народним депутатам? Дзвоніть у нашу студію та голосуйте. Ті, хто за те, що парламент обирав президента, то, будь ласка, дзвоніть за київським телефоном 490-29-00. Якщо ви проти, щоб парламент обирав президента і хочете далі голосувати за людину вашого вибору, то дзвоніть по телефону 490-30-75. Протягом передачі ми кожних 10 хвилин будемо звітувати, як йде голосування.

Спочатку до першої теми. Сьогодні президент Л.Кучма звільнив Ю.Смірнова з посади міністра внутрішніх справ, і новим міністром він призначив керівника Головного управління з питань судової реформи, діяльності військових формувань і правоохоронних органів Миколу Білоконя.

Президент зазначив, що за цим немає політики, але натомість є “суто внутрішні свої проблеми, які пов’язані з діяльністю цього Міністерства. Свіжа кров ніяк не пошкодить роботі Міністерства внутрішніх справ”. Він також заявив, що потрібні рішучі кроки щодо внутрішньої безпеки. При цьому зазначив, що й досі не припиняється корупція в органах внутрішніх справ.

Також президент зазначив, що пан Смірнов вже двічі подавав рапорт з проханням про відставку, і звільнений з посади на основі такого рапорту.

“Це – перша вам новина, і я думаю, що не остання,” – сказав Л.Кучма, звертаючись до журналістів. Значить, нам слід очікувати нові звільнення і нові призначення.

Я хочу нагадати, що Юрій Смірнов став міністром внутрішніх справ 26 березня 2001 року. Нещодавно президент, власне, нагородив Юрія Смірнова орденом “За заслуги”. І кілька місяців потому звільнив його з посади міністра внутрішніх справ. Що за цим стоїть, шановні гості? Почнемо з Вас, пане Матвієнко. | Анатолій Матвієнко

Добрий вечір. Дякую, пані Ірино. Вітаю всіх радіослухачів. Я думаю, що кадрові зміни (заміна міністра внутрішніх справ) демонструють повний абсурд, кризу серйозну влади і вищий рівень цинізму.

Згадайте, декілька днів тому пан Смірнов нагороджується орденом “За заслуги” і стає Повним кавалером цього ордену, тобто всіх трьох. Кучма сьогодні нам повідомив, що він двічі подає рапорт. Розуміючи, що, очевидно, Смірнов має піти, бо узгодженості із головним організатором всієї сьогоднішньої політики Кучми (а це – керівником адміністрації Медведчуком) Смірнов не має, оскільки згадайте події, які відбувалися при розгоні наметового містечка у вересні місяці минулого року, і саме Смірнов вів політику, якою був незадоволений тоді Медведчук, а Медведчуку потрібно зміцнити цю сферу. Смірнов, розуміючи, що не знайде такого порозуміння, подає у відставку.

Для того, щоб всіх нас задурити, у своїй доповіді Кучма робить розгромну частину цієї доповіді саме по Міністерству і по корупції з тим, щоб сьогодні сказати: “Бачте, який я принциповий: сказав і зробив”. Я розцінюю це (і ще раз кажу) як кризу влади, як сьогодні нездатність Кучми організувати елементарну роботу навіть свого кабінету і як лукавство, яким він черговий раз дурить демонстрацією тієї віртуальної політики, що є причини, які народу невідомі, і є причини, як віртуальна демонстрація великої і серйозної принциповості, якої, до речі, в ім’я українського люду, його інтересів нинішній президент не демонстрував. Тому, це ніщо інше, як черговий обман, як те, що є ще люди, які не погоджуються, але Кучма підбирає собі під те, щоб проводити політику, людей відданих і готується до чергового наступу.

Ірина Халупа

Пане Нечипорук, президент сказав, що в Міністерстві внутрішніх справ потрібна “свіжа кров” і призначає міністром людину, яка має більше як 20 років стажу в цьому Міністерстві (тобто в органах внутрішніх справ). Як це можна розтлумачити? Як це можна зрозуміти?

Володимир Нечипорук

Відповідаю і вітаю всіх радіослухачів, і бажаю всім самого найкращого, і нехай всі слухають, тому що я буду говорити чисто професійно. В мене тут політики не буде, тому що я - професіонал в цій справі...

Ганна Стеців

В президента не було політики, коли він приймав цей указ.

Володимир Нечипорук

...тому я рахую, що Микола Білоконь – це великий професіонал, він – дипломат, і він більш організований на проведення реформи в органах внутрішніх справ. Справа в тому, що в нас проводиться реформа, як би проводиться, скорочуються органи внутрішніх справ.

Коли працювали органи внутрішніх справ або міліція працювала, якщо Ви пам’ятаєте, була “соцсобствєнность”, і людини в цьому аспекті не було видно, тобто правоохоронці захищали тільки те, що заходилося у владі КПРС. Цей осколок так прийшов і сьогодні, і реформа у внутрішніх органах не пройшла.

Я думаю, що це правильний крок президента. Можливо, це – не свіжа кров, можливо, це – доповнення до того, що зробив Смірнов. Смірнов не міг переломити цей хід і скоротити правоохоронні органи, які сьогодні нараховують майже 600 тисяч правоохоронців, коли нам необхідно 150 000 професіоналів...

Ганна Стеців

Ірино, давай послухаємо Степана Хмару, який висловлює свою версію того, чому Смірнов був звільнений.

Сьогодні президент Л.Кучма звільнив міністра внутрішніх справ Ю.Смірнова і призначив М.Білоконя, як Ви можете прокоментувати цей факт?

Степан Хмара

Я думаю, що це треба розглядати в ключі підготовки, по-перше, до майбутніх президентських виборів. Банкова, тобто олігархи, в тому числі і Кучма, не збираються віддавати владу не своїй людині. Це треба розглядати в контексті підготовки брудних виборів, де міліції відводиться значна роль в забезпечені брудних технологій.

Ганна Стеців

А Ви вважаєте, що Смирнов би на це не погодився, не пішов би на таке?

Степан Хмара

В Смирнова все-таки була ще якась совість і сором. Я трошки психолог і бачив, як він виступав з трибуни, як він, бідний, обливався потом, як хвилювався, йому тряслися руки, тобто, навіть якщо треба було говорити якусь неправду, то йому соромно це було. Тобто, Банковій потрібні люди в силових структурах, які б цинічно виконали будь-який наказ, не сумніваючись.

Ганна Стеців

Пане Хмара, але те, що президент за кілька днів перед звільненням нагородив Юрія Смирнова орденом “За заслуги”, означає, що він все таки цінував цю людину? Як Ви думаєте?

Степан Хмара

Ну, я думаю, насамперед тут треба вважати, що у президента немає жодної логіки: якщо нагороджують за якісь заслуги, то як же розуміти звільнення з цієї посади?

Ганна Стеців

І звільнення, як то каже президент, за корупцію?

Степан Хмара

Ну, а не вина, і корупція йде не від міністра Смирнова, а, на жаль, йде з кабінету президента, насамперед, і там криється основна причина корупції.

Ірина Халупа

На сайті “Українська правда” було повідомлення, власне, про нове призначення, про нові кадрові зміни в Міністерстві внутрішніх справ, і в біографії Миколи Білоконя вказано таке: з листопада 2001 року він є заступником глави Адміністрації Президента. Чи це помилка, чи я щось не зрозуміла, чи це справді так?

Анатолій Матвієнко

Так, він є начальником там управління і - заступником глави Адміністрації, яка знаходиться у підпорядкуванні пана Медведчука. Я думаю, це також є аргумент на користь того, чому саме він призначений і ніхто інший. І з тим, що говорив Степан Хмара, я абсолютно солідаризуюся. Але я тут хочу пополемізувати зі своїм колегою з приводу того, що хтось хоче навести в системі Міністерства внутрішніх справ порядок і провести реформу. Я прошу всіх, хто це заявляє - зверніться до будь-якого співробітника міліції сьогодні і запитайте: “Скажіть, будь ласка, що у вас сьогодні найбільше болить?” І вони скажуть: “Нас зв’язали по руках і ногах. Ми не можемо в цій державі наводити порядок. Бо ми можемо ловити тільки бабцю, яка торгує у не відведеному для цього місці, або людину, яка вкрала кілограм зерна чи якогось продукту. Ми не можемо боротися з корупцією, бо, якщо ми будь-кого хочемо схопити за руку, нас зупиняють і кажуть: не чіпай його, бо він має “кришу”.

І ці зв’язки ведуть до самого верху, до оцієї невеличкої групи п’яти корумпованих олігархів, які є фаворитами Кучми, і тому нічого не буде, поки ми не звільнимо, власне, цю систему і не дамо їй права, захистивши законами, наводити порядок. Ось в чому є проблема сьогодні Міністерства внутрішніх справ. І головним корупціонером є нинішній режим, який називається “Кучмівський”. І ніхто не поборе: неугодних будуть гнати, і будуть ставити тільки тих, хто здатний догоджати!

Володимир Нечипорук

Я можу трохи не погодитися з Анатолієм Сергійовичем і сказати, що – не так, Анатолію Сергійовичу, Ви не працювали в правоохоронній системі, і не можете про це говорити. Ви більше могли б сказати про партійну систему, де Ви є більшим фахівцем. Я Вам скажу, що сьогодні правоохоронці не працюють так, як необхідно, і не можуть боротися з корупцією тому, що вони, фактично, – непрофесіонали. У них немає ні комп’ютерів, ні автомобілів, ні зв’язку, ні заробітної плати... І Ви мені скажіть – який правоохоронець буде сьогодні за 300 гривень, капітан міліції, буде боротися з корупцією? Якщо в нього сім’я голодна вдома...

Ганна Стеців

Чи новий міністр має можливість підняти зарплати міліціонерам?

Володимир Нечипорук

Хочу сказати, що новий міністр буде проводити політику, напевно, таку, як потрібно, як професіонал.

Ганна Стеців

А хіба Смирнов не хотів підняти зарплати міліціонерам?

Володимир Нечипорук

Він хотів підняти зарплати, але він не мав сили скоротити 600 тисяч працівників міліції.

Ганна Стеців

Новий міністр буде мати силу через те, що він пов’язаний із СДПУ(о), із Медведчуком?

Володимир Нечипорук

Ні, я зовсім не хочу це сказати, і Ви мене не збивайте, будь ласка, пані Ганно, я Вас поважаю...

Ганна Стеців

Я Вас лише запитую...

Володимир Нечипорук

Будь ласка, не давайте мені таких запитань, і я вважаю, що Медведчук не має до цієї зміни ніякого в принципі відношення! Чому – я Вам можу розповісти.

Ганна Стеців

Ми просто намагаємось зрозуміти, чому один міністр не мав сили, а другий буде мати силу?

Володимир Нечипорук

Другий міністр, той, що сьогодні призначений, тобто, Микола Білоконь – більш агресивно налаштований на проведення реформи, термінової реформи і наведення порядку в правоохоронних органах. Окрім того, Смирнов Юрій Олександрович... Я не думаю, що це звільнення пов’язане з тим, що він не зміг навести порядок. Він – дійсно, професіонал, людина честі і совісті, і я так думаю, що він займе колишню посаду Євгена Кириловича Марчука. Поживемо – побачимо.

Ганна Стеців

Це цікава інформація. Але я думаю, що це буде так, бо як правоохоронець, я маю логічне мислення, і про це думаю. А згодитись на те, що сьогодні правоохоронці не можуть боротися, бо їх хтось пов’язує... Хто сьогодні працівників ДАІ пов’язує, скажімо, в тому, що десь вони беруть хабарі, хто в цьому пов’язує дільничних інспекторів? Просто необхідна термінова реформа. Не потрібен нам цей осколок пострадянської міліції нам, нам потрібна сьогодні високопрофесійна поліція, і 150 тис. поліцейських, шерифів нам вистачить, щоб забезпечити порядок. А вибори міліція, до речі, пане Анатолію, ніколи не притягувалась і не притягується! Забезпечує тільки правопорядок на дільницях!

Ірина Халупа

Пане Нечипорук, здається, всі погоджуються на тому, що реформи потрібні і модернізація потрібна у внутрішніх силах і взагалі, у всьому майже. Нам пора переходити до нашої другої теми, але я хотіла б на закінчення таке запитання вам поставити, шановні гості: попередник пана Смирнова пан Кравченко пішов у відставку у вирі скандалу стосовно вбивства Георгія Гонгадзе і всієї справи Гонгадзе. Тепер – не такий високомасштабний скандал як навколо Георгія Гонгадзе, але все-таки є справа Ігоря Гончарова, якого міліція била до такого рівня, що він помер в тюрмі. Ми тут говорили про корупцію. Ось це можна вважати проявом такої корупції у лавах української міліції. Чи ті справи якось пов’язані, на Вашу думку, пане Матвієнко?

Анатолій Матвієнко

Я хочу, щоб ми не фетишизували можливість наведення порядку у будь-якій сфері у цій державі, якщо ми не візьмемося за головне і його не вирішимо. Тому, що все підпорядковане тому головному: який дух, яка система, які запити, які інтереси сьогодні верхівки влади – так працюють і всі інститути цієї влади. Безперечно, все те, про що сьогодні говориться, є присутнім у системі Міністерства внутрішніх справ, і навіть більше, ніж ми з вами знаємо. Я думаю, що ситуація з Гончаровим – це продовження тієї самої ситуації, що і з Гонгадзе, бо ніхто не вичищав ці структури від підлості, від цинізму і від злочинства. Сподіваємося, що це може статися, і я думаю, що 2004 рік має бути переломним, в тому числі, і для самого Міністерства. Звертаючись до всіх співробітників Міністерства внутрішніх справ – я вас благаю, зрозумійте, що вирішення головного вирішить і проблему вашу. Станьте, нарешті, слугувати, як вас закликає і закон, і ваша клятва, не чиновникам будь-якого рівня від влади, а народові, якому ви присягали! І я думаю, що тоді ми сподіватися дуже швидко будемо на позитивні зміни.

Ганна Стеців

Ірино, слухачі дзвонять, щоб нагадати номери телефонів, за якими вони можуть зателефонувати в студію “Радіо Свобода” в прямий ефір. Отже, я собі дозволю нагадати: за те, щоб всенародно обирали президента в Україні, треба дзвонити на телефон 490-29-00, і на 490-30-75, якщо вибирає президента парламент.

Ірино, і слухачі вже відреагували на заяву пана Нечипорука в прямому ефірі про те, що Юрій Смирнов є можливий кандидат на секретаря РНБО, є дзвінки з цього приводу.

Ірина Халупа

Цікаво, давайте тоді нагадаємо, що в нас у студії два народні обранці, Анатолій Матвієнко – лідер партії “Собор” і Володимир Нечипорук - заступник голови Соціал-демократичної партії (об‘єднаної). Ми переходимо до другої теми, а саме хто має право обирати президента України – народ чи парламент?

Так я сподіваюся, що слухачі зрозуміли, ті які хочуть голосувати за президента і далі, так як вони голосували до цього часу, дзвоніть за таким телефоном 490-29-00, ті громадяни України, які вважають , що парламент повинен обирати президента - 490-30-75. Ганно, прошу.

Ганна Стеців

Отже ж давайте почнемо з того, як вважаєте Ви і політична партія, пане Нечипорук, яку Ви тут, політичний блок, який Ви представляєте. Як ви вважаєте собі в перспективі потрібно вибирати в Україні президента – парламентом чи всенародним голосуванням?

Володимир Нечипорук

Я дякую за запитання, запитання дуже інтересне і дуже, скажем, на сьогодні воно назріло. І відповім коротко і для всіх понятно. Сьогоднішній парламент, Верховна Рада сьогодні України, не може обирати президента – сьогоднішня. Якщо сьогоднішній парламент, обере президента, не дай Бог, що це прийдеться і буде робити – це фактично буде обраний антинародний президент, тому що склад сьогоднішньої Верховної Ради, і вибори, ті які проходили не позволяє.

Ганна Стеців

Чекайте, Ви вважаєте, що більшість антинародна в нашому парламенті?

Володимир Нечипорук

Я такого не сказав.

Ганна Стеців

Ви сказали, що вона може обрати антинародного президента?

Володимир Нечипорук

Я вам сказав інше, що це буде велика помилка. Це буде національна помилка для України і цього проводити не можна. Про це сказав п‘ять днів назад сам Президент Леонід Данилович Кучма, що сьогоднішній парламент не може обирати президента, тому що ми добре знаєм, хто прийшов до парламенту. Таких парламентарів, як Анатолій Матвієнко і Володимир Нечипорук і інших в парламенті є всього 15, максимум 17%. А всі інші – це бізнесмени, це люди, які не мають ніякого відношення, скажімо, до парламентської роботи, до законодавчої роботи і не представляють в цілому інтереси народу.

Ганна Стеців

Але п‘ять наших слухачів вже задзвонило, щоб президента обирати парламентом, пане Матвієнко.

Володимир Нечипорук

Через скликань два-три.

Анатолій Матвієнко

Дякую. Взагалі, з цією маніпуляцією з політичною реформою, потрібно вийти задавши запитання, кому це потрібно? І чому так Президент з одного краю швидко спішить на інший край? Як на мене дуже просто. Потрібно зберегти своє панування і найперше не стільки Кучми, скільки тих близьких в його оточенні, які страшно бояться зміни і повернення України на нормальні демократичні правові засади. І ось для цього потрібно було варіант номер один, який відхилений. Три роки . І побачив сам Леонід Данилович, що вже більшовики не здатні проголосувати навіть 226 голосами, тому що розуміють, що це абсурд. Україна такого перевантаження не витримає. І тоді Леонід Данилович приймає рішення і здає назад і каже, що треба відкликати його проект. Але в нього є мудрий Медведчук, і це я кажу без лапок, бо він один із тих хто боїться сьогодні, щоб в Україні була демократія і свобода слова, і правовий режим в повному розумінні цього слова.

Ганна Стеців

Чому Ви вважаєте, як говориться про Медведчука, то обов‘язково в лапках треба говорити?

Анатолій Матвієнко

Ну ні, я маю на увазі мудрий без лапок, бо він дійсно мудрий, але на жаль він не патріот. І не хоче він України без лапок, також. І не хоче він України. І йому треба зберегти статус-кво. І тут з‘являється добра підстава, поскільки комуністи проти того, щоб був президент чи за те, щоб не було президента і проти президента взагалі. Давайте підіграєм сьогодні комуністам і зачепимо тут ще й соціалістів. І зробимо так, що парламент формує сьогодні уряд і парламент обирає президента. Зрозуміло, що колись мені, ще півроку тому назад, один бізнесмен із більшості каже (народний депутат, до речі): “Анатолію, а як ти думаєш скільки комуністів (я зараз ніщо не стверджую, але просто кажу це як інформацію), 60 чоловік, а якщо ми дамо їм 100 мільйонів, 40 на партію і кожному по мільйону, як ти думаєш чи встоять вони?” і я думаю це не просто було риторичне запитання, це не просто була гра слів. Я думаю, що маніпулювати цим парламентом будуть дуже майстерно і в такий спосіб ми будемо мати той режим, який сьогодні маємо ще на довгі роки. Тому головне, що має вирішити сьогодні парламент, це провести дійсно політичну реформу і в цій політичній реформі вирішити одну проблему яка гальмує розвиток України. Це зняти чи припинити період війни між парламентом і урядом. Зробити їх взаємно відповідальними - і більш нічого. І зробити цю реформу у трикутнику: сильний президент, сильний парламент і сильний уряд, який формується парламентом. І це має робити опозиція, і з цією владою нема що загравати, бо я ще раз хочу нагадати своїм колегам Симоненку і Морозу: краще з розумним загубити, ніж з дурним знайти...

Ганна Стеців

Ви ж самі сказали, що Медведчук розумний?

Анатолій Матвієнко

Я сказав “мудрий”. Я ще раз кажу: я вважаю, що не можна їх сьогодні включати в цей процес. Ми маємо відпрацьовувати технологію і ми маємо обирати президента на даному етапі всенародно. Можливо колись ми прийдемо до парламентської республіки, але при умові, що будуть потужні політичні партії а не фігові листки, не холдинги, якими сьогодні маніпулюють олігархи. І тому це є небезпечно для України.

Ганна Стеців

Ірино, у нас вибиває телефонну лінію. Ми маємо стільки дзвінків, що вибиває телефонну лінію. Люди всі дзвонять і хочуть голосувати за всенародне обрання президента. Поки що за обрання президента парламентом ми маємо лише 5 дзвінків.

Ірина Халупа

Шановні гості. Вчора в нас у гостях був директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович. Він автор досить великої статті на сайті “Українська правда”. Стаття має такий заголовок: “Компроміс Медведчука, Мороза і Симоненка дає Україні шанс”. Він вважає, що проект, який розробляють ті три особи (хоча він признається, що він його не бачив) але він вважає, що це можуть бути зрушення вперед щодо політичної реформи. Але він також думає, що обирати президента український парламент нездатний. І він як приклад цієї нездатності пригадує дуже довжелезну спікеріаду. Пане Нечипорук! Все ж таки ті майже закулісні переговори між паном Медведчуком, Морозом і Симоненком, чи вони дають Україні якийсь позитивний шанс, чи це знову якісь закулісні темні плани?

Володимир Нечипорук

Я хочу відповісти. Трошки я не згодний з Анатолієм Матвієнком з того, чому політична реформа загальмувала і чому Президент відізвав свій законопроект. Анатолію Сергійовичу! Дивіться мені в очі чесно, ми сидимо один проти одного і скажіть, що в цьому винна опозиція повністю. І те, що опозиція хотіла так безпардонно порушити Конституцію і права громадян і протягти через політичну реформу питання виборів не мажоритарних а чисто пропорційних, говорить про те, що деякі лідери сьогодні опозиційні вже бачать себе при владі, скажімо, президентом чи головою Верховної Ради. До речі, чому Ющенко до сих пір не став головою Верховної Ради? Йому довірив народ, він прийшов і рік назад взяв цю владу і віддав спокійно у руки сьогоднішньої влади.

Ганна Стеців

Пане Нечипорук. Ви сказали, щоб Матвієнко Вам в очі дивився, а самі дивитесь мені в очі.

Володимир Нечипорук

Ну Ви жінка гарна. Я хочу сказати і на питання заігрування Медведчука з Морозом і Симоненком. Немає ніяких заігрувань. Хочу сказати, шановний, Медведчука Віктора я знаю давно, і не такий він страшний, як його хтось малює. І не такий він вже “без лапок” як Анатолій Сергійович сказав, що...

Ганна Стеців

А хіба Анатолій Сергійович сказав, що він страшний? Він сказав, що він розумний...

Володимир Нечипорук

Він сказав, що він не патріот. Я знаю Медведчука давно, і я думаю, що він патріот, але все таки було б краще, і видніше, і прозоріше... Накінець в Україні може найтися лідер, який може стати президентом, обраним всенародно? Чи не може найтися? От ми не можемо найти сьогодні лідера і десь блукаємо, і починаємо придумувати різні інсинуації з договором Медведчука з комуністами і ще з кимось.

Ганна Стеців

Ви не маєте рації, 267 слухачів до нас вже задзвонило, які кажуть, що вони всенародно обрали б В.Ющенка своїм президентом.

Володимир Нечипорук

Ну, це проблема слухачів, хай їх буде навіть 1000, але буде обирати народ Віктора Ющенка. Я Вам скажу, я не можу В.Ющенку простити те, що він продав в тому числі й мої інтереси. Я за нього голосував, я за нього агітував на тих виборах, що були і сьогодні я не можу дивитися людям в очі, тому що мені кажуть: “Ви вибрали якогось слизняка, Володимире Павловичу, який не взяв влади, яку ви йому дали”. Він дійсно не взяв влади, він почав Плюща... на голову ВР...

Ганна Стеців

Та він ще візьме, давайте, не будемо такі аж категоричні.

Володимир Нечипорук

Я Вам скажу, якби сьогодні лідером був А.Матвієнко, то не було б отакої глухої опозиції.

Ганна Стеців

Пане Матвієнко, Що Ви на це скажете?

Володимир Нечипорук

Ця опозиція була б дипломатичною, тому, Анатолію, я тебе ставлю на 10 щаблів вище, ніж Ющенка.

Анатолій Матвієнко

Дякую Вам за довіру, за компліменти, я сьогодні вийду – всі груди в ординах.

Ганна Стеців

За заслуги.

Анатолій Матвієнко

Від більшовиків. Нинішнього парламенту. Я хочу сказати, що сьогодні дуже небезпечно і блок, до якого я належу – БЮТ – і наша політична партія дуже стривожена подіями, які відбулися, тому що крім оцієї маніпуляції з так званою реформою є ще один підводний камінь, який ми повинні усвідомлювати, бачити і розуміти. Ініціатива Медведчука, який підбив на неї Симоненка і Мороза в певній мірі, хоча я думаю, що ми не знаємо деталей, ці деталі ще потрібно вивчати, скерована, назначена на те, щоб розвалити єдність четвірки – так званої опозиції – і зробити все для того, щоб не було узгодженого кандидата в будь-якій конфігурації на наступні президентські вибори. Щоб четвірка, розсварившись, ішла кожний зі своїм кандидатом. Чому це вигідно? Вигідно, щоб Мороз ішов сьогодні сам, бо він забирає тоді частину лівих і послабляє Симоненка, який не має права вийти в другий тур, бо представникам влади комуністи в другому турі не потрібні. Вигідно, щоб сьогодні посварилася Ю.Тимошенко з В.Ющенком і йшли окремо, тому що тоді вони послабляють один одного і гарантовано в другий тур виходить, скажімо, Ющенко і представник від влади. Розварена четвірка вже того Ющенка в другому турі підтримувати так енергійно й однозначно не буде, значить вони віддадуть свої голоси за когось, давайте, умовно візьмемо кандидатом Х. [ікс] Або кандидатом Я. і от тоді влада в другому турі зробить все для того, щоб їхній президент і далі правив.

Ганна Стеців

Чому Кандидат Х. і кандидат Я., може кандидат Х. і кандидат М.?

Анатолій Матвієнко

Я маю на увазі, Янукович, так. І тоді він стане гарантовано, тому що найголовніше, чого має добитися сьогоднішній режим, це розсварити опозицію і її знищити. Я закликаю всю. Опозицію повернутися до меморандуму, який вони підписали і зрозуміти, що ми в своєму середовищі сьогодні повинні запропонувати варіант конституції. Взяти на себе зобов’язання, якщо навіть в нинішніх координатах, при Кучмі, ми не здатні провести ці зміни до конституції, то наступний президент, який обов’язково буде узгоджений від всієї опозиції, має заявити, що ці зміни ми проведемо. І тоді Україна дійсно буде мати ефективну владу і буде рухатися до тієї мети, яку ми з Вами так довго очікуємо.

Ганна Стеців

Ірино, ми маємо нові, свіжі цифри. За всенародне обрання президента до нас задзвонило 308 слухачів. Ми не можемо прийняти всіх дзвінків, бо вибиває телефонну лінію, стільки дзвінків. Проти всенародного, як сказала одна наша слухачка “Ми хочемо всенародного, а не всенарадного, як це назвав поет Мойсей Фішбейн, голосування”. Отже за таке “всенародне голосування” подзвонило до нас лише 5 слухачів наших.

Ірина Халупа

Шановні гості, я хочу ще раз повернутися до статті пана Малинковича, оскільки ми тут почали говорити про плани і маніпуляції, щоб розвалити єдність четвірки. Він такий сценарій президентських виборів змальовує наприкінці своєї статті: “Якби Симоненко був тверезомислячим політиком, він пішов би на компроміс із БЮТ і соціалістами, погодившись висунути Мороза єдиним кандидатом у президенти від лівих. Тоді би в другий тур вийшли Ющенко та Мороз, а Януковичу в цій боротьбі взагалі б нічого не світило. Цікавими були би вибори. Два кандидати, загалом то з чистою біографією, що користуються повагою значної частини суспільства і в той же час протистояння двох ідейних напрямків: правий центр проти лівого центру, правиця проти лівиці. Майже, як у Європі. А потім ще через півтора роки відбудеться найважливіше – парламентські вибори за партійними списками і формування відповідального уряду на чолі з обраним парламентом сильним прем’єр-міністром. Зовсім непогана перспектива.” Як би Ви це прокоментували, пане Нечипорук?

Володимир Нечипорук

Я дуже радий, що Ви мені задали це питання. Я прокоментую так: Малинкович, може він собі соціолог, політолог, він може собі припускати і говорити те, за що він можливо отримує гроші. А вчасно було б в Україні таке: я не бачу... ще хай спочатку більшість обере єдиного кандидата в президенти. Пане Анатолію, так що Ви ще не переживайте, що більшість працювала проти опозиції, що ви не обрали. Вона собі хай згуртується, хай попробує обрати. Це перше питання, а щастя України буде в тому, коли оберуть президента не від опозиції і не від більшості, а знайдуть саме лідера. Дай Боже, щоб він появився. Народного лідера, від народу!

Ганна Стеців

Ірино, нам задзвонили від соціалістів і сказали, що сценарій може бути і такий, що правиця подасть руку лівиці і буде єдиний міцний кулак.

Анатолій Матвієнко

Я хочу, пані Ірино, не коментувати Малинковича, а сказати, що УРП і я за її дорученням сьогодні вважаю, що нам дійсно потрібно творити дві потужні політичні сили. Бо сьогодні відсутність політичної сили, це є найбільша проблема для України, бо немає інституту, який би гарантував оплату векселів найголовніших – це тих, які отримав нрод від кандидата. І цього ніхто не контролює. Тому треба творити правицю і лівицю, але я вважаю, що її трба творити після того, як ми приведемо дійсно українського президента. І тому я сьогодні скоріше б говорив про єдиного кандидата від опозиції. Я розумію, що з комуністами тут складно, але від трійки (БЮТ, соціалістів і “НУ”) може бути один узгоджений кандидат. В рамках цієї коаліції може зразу ж народжуватись дві політичні партії: лівоцентриська і правоцентриська, які ж повинні їх проголосити в результаті об’єднання не пізніше, ніж за місяць після виборів за будь-яких обставин. І така коаліція дасть можливість нам не ризикувати двома кандидатами в другий тур, а отримати перемогу в першому турі. І я хочу закликати всіх, і комуністів зокрема, зрозумійте, що другий тур для нас є програшним! Нам потрібно перемагати в першому турі, тому комбінацію коаліції ми сьогодні маємо творити таку, щоб перемагати в першому турі. І тут я зі своїм колегою Нечипоруком Володимиром погоджуюся в одному – найбільше має працювати Ющенко як найрейтинговіший кандидат. На жаль, такої роботи з його боку немає, і те, що відбулося між Симоненком, Морозом і Медведчуком, це є якраз результат відсутності його потужної роботи на об’єднання опозиції.

Ганна Стеців

І останні цифри нашого голосування: 399 за всенародне обрання Президента України, двоє людей, які голосували за те, щоби парламент обирав президента, відкликали свої голоси, бо вони переплутали телефони, і виходить в нас, що 3 голоси подзвонило за те, щоби парламент обирав президента.

Ірина Халупа

Сподіваємось, що українська влада і люди, які хочуть, щоби була така форма обрання президента, прислухаються до нашого міні-референдуму. Шановні гості, я Вам дуже дякую за участь у нинішній “Вечірній Свободі”. На жаль, більше часу немає, тому я з Вами прощаюсь і нагадую слухачам, що сьогодні в нас у гостях були два народні обранці. Лідер партії “Собор” Анатолій Матвієнко і заступник голови СДПУ(о) пан Володимир Нечипорук. На черзі передача “Ми український народ”. З Вами з Праги прощається Ірина Халупа, з Києва – Ганна Стеців. Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG