Доступність посилання

ТОП новини

На сесії кримського парламенту


Володимир Притула На сесії кримського парламенту

Симферополь, 27 серпня 2003 - У Симферополі відбулася позачергова сесія кримського парламенту. Привід для її скликання – необхідність внесення змін до Республіканського бюджету АРК на 2003 рік. Як пояснив спікер Борис Дейч, Верховна Рада України внесла доповнення до закону про Державний бюджет. Згідно з ними, Крим цього року отримає з Києва додаткові 107,5 мільйонів гривень. Цю суму, що складає майже п’яту частину кримського республіканського бюджету, і поділили на позачерговій сесії депутати Верховної Ради автономії. Але більшу увагу журналістів привернули інші два питання.

Кілька десятків людей похилого віку сьогодні пікетувавали Верховну Раду Криму, яка зібралася на свою позачергову сесію. Пікетувальники вимагали зниження цін на хліб і відставки кримських керівників – прем’єра Сергія Куницина і спікера Бориса Дейча. Якщо теми хліба кримські депутати торкнулися лише поверхово, коли вносили зміни до республіканського бюджету, то персональне питання Бориса Дейча стало чи не головним на позачерговій сесії.

Один з членів президії місцевого парламенту Євген Михайлов запропонував призвоїти спікеру Борису Дейчу з нагоди його 65-річчя високе звання “Почесний кримчанин”. Пропозицію гаряче підтримав перший заступник спікера Василь Кисельов:

“Мало хто може сьогодні заперечити мені: за ці півтора року він працює, перепрошую, як тато Карло! Із семи ранку і до пізньої ночі. Так не працював досі ніхто. Тут сидять Цеков, Гриценко, коли вони були спікерами і ваш покірний слуга, вибачте, ми так не працювали!”, - заявив Василь Кисельов. Його пропозицію підтримав 81 депутат, проти - 1.

Борис Дейч був дещо збентежений, але задоволений: “Ви мене ставите у незручне становище. Я вам всім вдячний, звичайно. Проте можу сказати : бачить Бог, що я просив, щоб цього не робити, але, оскільки, ви вже зробили, то я обіцяю вам працювати ще більше”, - сказав “почесний кримчанин” Борис Дейч. Один із депутатів, який не голосував і попросив не називати його прізвища, у розмові з кореспондентом радіо “Свобода” висловив думку, що Борису Дейчу слід би було наполягти і відмовитися від цього звання, поки він очолює парламент автономії. Адже навіть екс-спікер Леонід Грач, який дуже любить, за оцінками журналістів, різні нагороди, з етичних міркувань не пішов на цей крок. А так виходить, що пану Дейчу доведеться підписувати постанову про власне нагородження.

Проте присутня на позачерговій сесії директор єдиної в Криму української гімназії Наталя Руденко ладна була зробити Бориса Дейча тричі “почесним кримчанином”, оскільки саме спікер виступив з ініціативою, яка стала невеличкою сенсацією. Він запропонував депутатом продати однин з набільших і найкомфортабельніших санаторіїв “Ай-Даніль”, який перебуває у кримській власності. Отримані кошти на пропозицію Бориса Дейча парламент автономії розпорядився направити на будівництво приміщення єдиної в Криму української гімназії.

А покупцем престижного кримського санаторія, що належить Верховній Раді Криму, стало одне з найбільших металургійних підприємств світу – Маріупольський комбінат імені Ілліча, який має сплатити до бюджету автономії не менше 27,5 мільйонів гривень. Саме в таку суму оцінюється вартість проекту будівництва української гімназії в Симферополі. Як заявив на сесії прем’єр-міністр автономії Сергій Куницин, це дуже вчасне рішення, бо Крим міг втратити санаторій “Ай-Даніль” абсолютно безкоштовно, оскільки на нього вже претендують представники 4-х українських політико-економічних груп і можна було б очікувати, що офіційний Київ розпорядився б передати елітний санаторій якомусь силовому відомству, що перебуває під контролем тієї чи іншої групи. Як повідомили у Фонді майна АРК, вже за півроку гроші маріупольських металургів можуть бути в Криму і в української гімназії вперше за шість років її існування з’явився шанс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG