Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність фонду підтримки підприємництва


Віктор Березанець Діяльність фонду підтримки підприємництва

Київ, 28 серпня 2003 - Останнім часом заявив про себе як про активного суб‘єкта організації підприємницької діяльності в Україні Український фонд підтримки підприємництва. Фонд є правонаступником Українського національного фонду підтримки підприємництва і розвитку конкуренції, створеного ще в 1991 році. У нинішній своїй іпостасі фонд фінансується за рахунок коштів спеціального фонду Державного бюджету. Віднедавна очолила фонд Ірина Горіна,відома українській спільноті як активістка так званого «озимого покоління» на останніх парламентських виборах.

Фонд працює під егідою та у тісній співпраці з Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва. Предметом опіки Фонду є мале підприємництво. Тему досліджував наш кореспондент Віктор Березанець.

Віктоор Березанець

Мале і середнє підприємництво – проблема, яка не обділена увагою і політиків, і ЗМІ. Поговорити на тему малого і середнього бізнесу під час всіляких політичних тусовок, а надто під час виборчої кампанії, значить засвідчити своє глибоке розуміння економічних проблем, продемонструвати свій державний розум. Не буде перебільшенням сказати, на розмови про мале підприємництво ось уже 12 років спостерігається стійка мода. Водночас, за заявами багатьох депутатів та й деяких міністрів важко знайти іншу сферу діяльності, котру б держава так послідовно ігнорувала. Справді, на розвиток малого підприємництва держава запланувала виділити у цьому році лише 50 млн. грн. Перед цим упродовж трьох років, за словами Ірини Горіної, жодної копійки. Ось вам і малий бізнес і формування в Україні середнього класу. Але це так, до слова.

Наміри змінити ситуацію навколо малого підприємництва задекларував Український фонд підтримки підприємництва в особі Ірини Горіної. Власне, фонд є виконавчою структурою. Головним розпорядником коштів є Державний Комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, який недавно очолила Інна Богословська. Документом, що визначає кому, в який спосіб і на які потреби Фонд може виділити кошти, є Закон «Про національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні».

До основних, як на сьогодні, проблем діяльності Фонду її генеральний директор Ірина Горіна зараховує відсутність належного законодавчого забезпечення та проблему формування мережі регіональних фондів. Ірина Горіна наголошує на своїх намірах організувати діяльність фонду відкритою і прозорою, з залученням громадськості та представників ЗМІ.

Ентузіазм і благі наміри нової керівниці Фонду можна зрозуміти. Одначе, чи не наводять на думку, що на практиці не все так благополучно, як хотілося б, окремі висловлювання Ірини Горіної?

Ірина Горіна

У нас три роки не було грошей. Ми навіть не могли допомагати тим фондам, які ми заснували. Ми тільки в цьому році виконуємо свої статутні зобов’язання. Вже вересень, а ми отримали лише 15 000 000 з п’ятдесяти, передбачених бюджетом. І дай Боже, щоб нам виплатили більшу частину цих грошей.

Віктор Березанець

Чи буде Український фонд підтримки підприємництва дієвою опорою малому бізнесу, чи, як і багато разів раніше, далі декларацій справа не піде, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG