Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-афганські переговори у Києві


Богдана Костюк Українсько-афганські переговори у Києві

Київ, 27 серпня 2003 року.

Богдана Костюк

«Новою сторінкою» у відносинах між Афганістаном та Україною назвав день 27-го серпня міністр закордонних справ Афганістану Абдула Абдула по закінченні переговорів з чільними українськими керівниками. Це був перший візит представника офіційного Кабула в Україну після значних змін, що відбулися в Афганістані за останні два роки. «Держава, котра упродовж майже двадцяти років перебувала в ізоляції і становила значну загрозу світові, шукає нових партнерів, які змогли б допомогти відновити економіку держави і сприяти політичній стабільності в Афганістані», - сказав доктор Абдула.

Чимало українців асоціюють Афганістан з міжнародним тероризмом, режимом талібів і пам’ятниками радянським солдатам, які загинули в цій далекій від України державі в ім’я чужих інтересів у вісімдесяті роки минулого століття. І серед українських журналістів, які висвітлювали візит міністра Абдули, були ті, хто пройшов ту афганську війну. Так само у делегації з Кабула були чиновники, які за радянської доби вчилися у вищих навчальних закладах Києва, Запоріжжя, Одеси. За словами доктора Абдули, минуле не зникає, але сьогодення здатне змінюватись, про що і свідчить його нинішній візит в Україну.

Абдула Абдула

Цей мій візит є першим візитом високого державного рівня, який здійснює представник нового уряду оновленого Афганістану. Упродовж тривалого часу моя країна була ізольованою і становила величезну небезпеку як для регіону, так і для світу. Лише завдяки міжнародній спільноті, народ Афганістану зміг побороти зло і стати на шлях відродження – економічного і демократичного. Мій нинішній візит до Києва це, з одного боку, початок тісної співпраці між нашими двома державами, а з другого – це продовження нашого діалогу, який розпочато цього літа під час візиту віце-прем’єра Гайдука до Кабула. Ми зацікавлені в участі українських підприємств у проектах з відродження економіки Афганістану. Тим більше, що українські фахівці вже працюють над відновленням комунального господарства Кабула.

Богдана Костюк

Абдула Абдула підтвердив, що під час переговорів з українськими урядовцями йшлося про можливості, серед іншого, співпраці у військово-технічній галузі, оскільки проблема розмінування протипіхотних мін залишається актуальною для Афганістану.

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко додав, що Афганістан, як і раніше, потребує військового обладнання та амуніції, і Україна має змогу надати це афганській стороні,але не на безкоштовній основі. Торкаючись деталей українсько-афганських переговорів у Києві, міністр Зленко повідомив:

Анатолій Зленко

Після майже двадцятирічної війни економіка Афганістану майже повністю зруйнована. За допомогою міжнародного співтовариства триває відновлення господарських об’єктів, транспортно-комунікаційної системи. Тому на переговорах одне з чільних місць зайняло питання участі української сторони, передусім наших підприємств, компаній, у реалізації проектів відбудови Афганістану. Ми говорили і запропонували наші можливі послуги у відбудові електроенергетичної мережі, шляхів і мостів, житла, іригаційної системи і водопостачання. Українська сторона виявила інтерес до участі у будівництві трансафганського газопроводу, який пролягатиме територією Туркменистану, Афганістану і Пакистану, а також трансафганського транспортного коридору і з’єднуватиме узбецьке місто Термез, афганське Мазарі-Шаріф і Герат і вливатиметься у залізничну систему Ірану, що сприятиме виходу на порти Перської затоки. Я сподіваюся, що спільно з афганської стороною нам вдасться реалізувати ці амбітні проекти.

Богдана Костюк

За підсумками українсько-афганських переговорів у Києві, підписаний Протокол про співробітництво зовнішньополітичних відомств двох держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG