Доступність посилання

ТОП новини

В Індонезії засуджений ісламський проповідник


Мирослава Гонгадзе В Індонезії засуджений ісламський проповідник

Вашингтон, 2 вересня 2003 - В Індонезії сьогодні засуджений до чотирьох років ув’язнення відомий мусульманський проповідник Абу Бакар Башир. Звинувачуючи Башира у антиурядовому заколоті, суду все ж не вдалось довести, що він керував заколотом і очолював єкстремістське угруповання „Джама Ісламія”.

Індонезійський суд визнав ісламського проповідника Абу Бакар Башира винним в участі у заколоті з метою вбивства президента Індонезії Мегаваті Сукарнопутрі. 65-річний Башир переконував суд у тому, що його діяльність була мирною і мала на меті перетворення Індонезії на ісламську державу.

„Все, що я робив,- сказав лідер мусульман Індонезії, - це те, що боровся за введення ісламського закону в Індонезії, як усі добрі мусульмани повинні робити”.

Абу Башир: „Погоджуватись з рішенням цього суду заборонено ісламськими законами, тому я не можу прийняти цей вирок і буду його оскаржувати”.

Ще у вісімдесятих роках Башир, перебуваючи у вигнанні у сусідній Малайзії, почав будувати регіональну радикальну ісламську організацію. Згідно з даними міжнародної громадської організації “Група Кризи” (зі штаб- квартирою в Брюсселі) „Джамаа Ісламія” створювалась як військова організація і складалась з бригад та батальйонів. Їі основним завданням була побудова ісламської супердержави в Азії, яка б об”єднала Індонезію, Малайзію, Бруней, південний Таїланд і частину Філіппін. Аналітики стверджують, що Абу Башир відігравав вирішальну роль у розбудові “Джамаа Ісламії”. „Він є христоматійним ісламістом. Він здатен штовхнути людей на священну війну з невірним,” – каже Зачарі Абуза , експерт з питань тероризму. Башир же у свою чергу стверджує, що такої організації, як „Джамаа Ісламія” взагалі не існує.У той сам час, коли один з активних її членів та один з керівників “Аль Каїди” Рідуан Ісамудін Намбалі перебуває сьогодні в американській тюрмі, як звинувачений у причетності до атак 11 вересня.

Абу Бакар Башир був затриманий індонезійською владою минулого року, після вибухів на острові Балі, де загинуло більше двохсот осіб, переважно іноземних туристів.

Один же з ісламських журналів, за повідомленням “Асошиейтед Прес”, назвав минулого року Башира „Людиною Року” за його харизму та безкомпромісні погляди. Наступні чотири роки цей ісламський проповідник за вироком суду проведе в тюрмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG